Магазин

Новогодишњи маркети у Београду за уживање у празницима

Мноштво новогодишњих маркета у граду ће пружити забаву, топлу атмосферу и угодан празнични дух. Осим популарних штандова на Тргу републике, постоји још неколико места која нуде зимско весеље и уживање у храни, пићу и ручном раду.
Новогодишњи маркети у Београду за уживање у празницима© Pexels/Humphrey Muleba

Београд је једна од омиљених дестинација када је у питању забава, угоститељство и генерално добра атмосфера. Осим Београђана и људи из целе Србије, многи долазе на одмор у овај град како би осетили празнично весеље и искусили различите занимације. На новогодишњим маркетима може се пронаћи разноврсна храна, попут домаћих сирева, пецива, меда, или пића као што су ракије и укусна вина. Право благо ових штандова је ручни рад, од традиционалних комада као што су хеклана одећа, до природних козметика, сапуна, накита и других уметничких дела.

Издвојите неколико дана да посетите ове локације, сигурно ће бити вредно вашег времена. 

1. Трг републике и Кнез Михаилова

За почетак, најпопуларнији пример је управо сам центар града. Уз украшене улице и мноштво продавница, новогодишњи базар је сваке године отворен. Редови штандова почињу од Трга републике, кроз Кнез Михаилову улицу и завршавају се испред тржног центра Рајићева. Најчешће се могу пронаћи слаткиши, колачи, лицидерска срца и различити ручни радови.

2. Маркети на београдским пијацама

Пијаце ''Каленић'', ''Скадаралија'' и ''Палилула'' ће бити чаробан зимски призор до 30. децембра, у периоду од 8 до 16 часова. Излагаће се радови различитих уметника, дизајнера, али и производи пољопривредних радника или кувара. Смех и позитивна енергија су сигурно загарантовани, тако да вреди погледати ове маркете и ''угрејати се'' током хладних дана.

3. Зимски фестивал на Ташмајдану ''Ајс и Таш (Ice&Taš)''

Спортски центар ''Ташмајдан'' у сарадњи са ЈКП ''Београдске пијаце'' организује фестивал на коме ће се одржати бројне манифестације, штандови и креативне радионице. Одржава се до 31. јануара. Садржи бројне програме за децу, али и одрасле, а највећа атракција је клизалиште које ће бити отворено и бити сјајна забава за све узрасте.

4. ''Смоквица'' маркет

Ресторан који се налази на Молеровој 33 сваког викенда организује новогодишњи маркет и догаћаје који трају од 11 до 20 часова. На улазу постоји мењачница за пахуљице и то је валута која се користи у маркету. Такође, постоји сандуче у које се убацују писма за Деда Мраза.

5. Зимска бајка

На Савском тргу може се уживати у зими на занимљив и нов начин, што многима пружа прилику да овај део града виде у другачијем светлу. Клизалишта, биоскопи на отвореном и дечија позоришта су само неки од програма овог зимског фестивала. Савски парк ће бити подељен у неколико зона и у зависности од манифестација, може се обилазити више места одједном. Фестивал траје све до 15. јануара.

6. Це маркет

Удружење ''Културни Церак'' први пут одржава новогодишњи базар у овом крају Београда, на Цераку. Пријаве за излагање радова или производа траје до 5. јануара, а маркет ће бити отворен до 15. јануара.

image