Магазин

"Гардијан": У Србији жене своје мужеве гађају орасима за Божић

Наслов текста у магазину "Гардијан": "У Србији, жене своје мужеве за Божић гађају орасима" је утисак и шок једне од читатељки српским обичајем за Божић. Овај текст преноси одговоре својих читалаца о најнеобичнијим божићним традицијама широм Европе. Које су то традиције које су зачудиле, али и одушевиле читаоце?
"Гардијан": У Србији жене своје мужеве гађају орасима за Божић© pixabey/congerdesign

"У Србији се 6. децембра, према традицији, мушкарци буде пре зоре и одлазе у шуму како би исекли бадњак. Уз по неки гутљај шљивовице која има помаже да се по јакој зими угреју, они успевају да тек увече унесу гране у кућу. Тада жене мушкарце обасипају орасима, сувим воћем, пшеницом и кованицама, и почиње прослава Божића, а пост се прекида поноћним мрсним оброком", преноси утиске о Божићу у Србији једна од читатељки магазина "Гардијан". А који су то обичаји широм Европе, које су остали читаоци овог магазина означили као небичне?

Тролови са Исланда

Према легенди, Јуле Ладс (Yule Lads) су били синови трола Грила (Grýla) и један по један би силазили са планине како би правили проблеме, али и остављали поклоне за децу у ципелама. Први је силазио Стекјаустер (Stekkjastaur) 11. децембра и узнемиравао је овце, јер је пио њихово млеко попут јагњета. Следећи дан би стигао Гијагуар (Giljagaur) који је крао пену са крављег млека. На 13. дан децембра силазио би Стуфор (Stúfur) који би крао храну из тигања, а затим онај што лиже кашике (Þvörusleikir), па онај који струже шерпе (Pottaskefill), лизач посуда је силазио следећи ( Askasleikir) а одмах за њим онај који лупа вратима (Hurðaskellir). Обожавалац јогурта стизао би убрзо (Skyrgámur), па онај што краде кобасице (Bjúgnakrækir), а онај што види кроз прозор одмах за њим (Gluggagægir), њушкач око врата (Gáttaþefur) и кука за месо (Ketkrókur) ишли су испред последњег  просјака за свеће (Kertasníki). А затим би сви одлазили оним редом како су долазили и Божић се завршавао.

Игра "Ба" без правила, Шкотска

Више од 200 људи подељених у два тима Апиз (Uppies) и Дуниз (Doonies), на острву Оркни такмичи се у игри "Ба". Ова два тима теже да лопта пређе у један део града Кирквол. За то време око продавница и кућа у околини, постављају се дрвене даске како би се заштитиле фасаде, док се прашина диже изнад играча у захукталом жару игре. Једна од познатијих легенди каже да се игра "Ба" први пут играла са одсеченом главом тиранина са копна, по имену Тускер. Ношење пића и долазак од врата до врата, од пријатеља до незнанаца, како би се наздравило и честитала Нова година, је још једна од занимљивих традиција које се Шкоти придржавају. 

Мало вино, мало тоалетне навике из Каталоније

У Каталонији се постављају мале колибе, сцене из Библије у прозоре или на отворене делове куће. Често је приказана древна пијаца, увек са магарцем и овцом. А чувени каганер (caganer) се често може наћи међу анђелима и сељанима.  Каганер је фигурица која приказује особу која врши велику нужду, са свим детаљима. До овог прилично занимљивог призора долази се шетњом кроз град, а вече се обично завршава чашом домаћег вина и слатким кексом.

Бечки обрт, Аустрија

"Док смо се шетали елегантним улицама Беча, прошле године за празнике, моју децу су уплашили људи костимирани у пола ђавола - полуа козу који су истрчавали из кафића, барова и кућа", каже једна од читатељки. У питању је Крампус (Krampusnach) који се слави средином децембра, а подсећа на најмрачније Гримове бајке. Крампус је рогата фигура налик на ђавола и црним очима попут угља која плаши неваљалу децу. Обично носи у рукама велики бич, спреман да удара.

Вечна срећао уз поп музику у Холандији

Многи људи у Холандији на Божић посете катедралу Светог Јована у Хертогенбошу (Den Bosch). Сцена Исусовог рођења, која је изложена у овој катедрали, идентична је оној из 13. века, у време када је подигнут овај храм. Онима који прођу кроз портал обећава се вечна срећа. А на радио станици пушта се "Топ 2.000", емисија која почиње у поноћ 25. децембра и завршава се у поноћ 31. децембра, а емитује 2.000 поп песама које су изабране за најбоље свих времена. Први пут је емисија емитована 2000. године, а број један је обично група "Квин" и њихова песма "Беомска рапсодија", а могу се чути и група "Иглс" и песме Џона Ленона.

Сакријте вештицама превозно средство у Норвешкој

У Норвешкој је традиција да се сакрију метле пред Божићно вече, јер се верује да вештице излазе и траже метле како би летеле.

Добра вештица у Италији

У Италији се мала деца радују доласку Бефане, старице која на Богојављенско вече разноси поклоне деци. Она је добра вештица која има плашт, а на глави шешир и лети међу звездама током 12 дана Божића, док напокон не слети на Богојављење 6. јануара. Деци дарује слаткише, а неваљалој деци комаде угља.

Ђоле је мој укусни друг, из Чешке

Најбизарнија традиција за Божић, сматрају читаоци магазина "Гардијан" је она коју има Чешка Република. Према обичају ове земље, купује се жив шаран који се остави да плута у кади, све док не постане Божићна вечера. Деца обавезно дају име овом шарану.

 

image