Магазин

Како је настала снежна кугла - магија која враћа у детињство

Како је овај "посебан свет унутар снежне кугле" успео да освоји цео свет још од појаве првих кугли у Паризу? Како је кугла евлуирала од сијалице за неопходне за хируршке интервенције до снежне кугле са тоалет папиром?
Како је настала снежна кугла - магија која враћа у детињствоGetty © Astrid Stawiarz

Један произвођач хируршких инструмената из Беча, Ервин Перзи, је на почетку 20. века добио захтев да направи сијалицу која би помогла при хируршкој операцији. У почетку је мислио да може да реши проблем помоћу обућарске лампе, стаклене кугле испуњене водом која је, када се стави испред сијалице, појачавала и фокусирала светлост на радни простор. Међутим, ово светло је било непрактично за операцију, па је Перзи покушавао да појача и прошири светлост уметањем металних пахуљица у глобус, али су оне брзо потонуле на дно. Ово га је асоцирало на снег који пада, па је напунио глобус гризом, а када га је протресао, подсетило га је на зиму у Бечу. Снежна кугла је рођена.

Иако Перзи - који је патентирао своју снежну куглу 1900. године - није њен изумитељ, он и његов брат популаризовали су овај сувенир. Прве снежне кугле са препознатљивим фигурама - Божићног дрвета, Деда Мраза и Снешка, појављују се четрдесетих година 20. века. Једна од Перзијевих снежних кугли била је део култног филма "Грађанин Кејн", а филмски критичари тврде да је управо она у филму подсетила главног лика на мирно време проведено у близини дрвеног пансиона његове мајке. Иако је производња напредовала, и даље се у изради користи алпска вода, а снег је тајна мешавина пластике и других материјала. Пахуље сад лебде и до два минута, пре него што се слегну на дно. Компанија коју води Перзи III, годишње произведе 200.000 кугли, покушава да се прилагоди новим трендовима па је у време короне и "локдауна" овај довитљиви наследник, инспирисан вестима, направио је куглу са тоалет папиром. Потражња за овом куглом оборило је веб страницу компаније због 17.000 наруџбина за кратко време.

Сада се снежне кугле производе широм света од најразличитијих материјала, а многе светске модне компаније производе ове кугле у луксузним паковањима, посебно пред новогодишње празнике.

 

Прве снежне кугле направила је локална стакларска радња и изложила их на Универзитету у Паризу 1878. године, а већ 1889. године, на истом универзитету - приказана је минијатурна керамичка верзија управо откривеног Ајфеловог торња, а цела кугла стала је на длан руке.

image