Магазин

Објављен списак најсрећнијих земаља на свету - Србија је на 48. месту, а Финска је поново број један

Светски извештај о срећи, на првом месту је ставио Финску, а затим следе Данска, Исланд и Швајцарска. Како измерити срећу и закључити које земље на свету омогућавају својим становницима срећан живот?
Објављен списак најсрећнијих земаља на свету - Србија је на 48. месту, а Финска је поново број једанGetty © Christopher Furlong

Многи људи верују да је срећа кратко, тренутно стање. За неке је срећа квалитетан живот, а за друге новац. А како се долази до листе "срећних земаља" сваке године? Хиљаде испитаника широм света, упитано је да субјективно оцени осећај среће, а затим се одговори оцењују у односу на следеће критеријуме:

  • Дужина животног века
  • Бруто национални доходак по глави становника
  • Социјална подршка у време кризе
  • Великодушност у заједници
  • Слобода доношења животно важних одлука
  • Ниска корупција и високо поверење у институције

Како поштовање ових критеријума изгледа у првих пет земаља са листе

Финска, Хелсинки

Финци уче своју децу да се радују малим стварима, да прихвате живот онако како долази. Цене се мали ритуали, јутарње купање у мору пре посла, ситне пажње. Финска је такође најсигурније место на свету, па од 12 изгубљених новчаника 11 буде враћено свом власнику.

Данска, Копенхаген

Ниво друштвеног поверења у Данској је изузетно висок. Људи верују не само једни у друге, већ и у институције као што су влада, монархија, болнице и полиција. Поверење и вредности заједнице су снажно укорењене у данској култури и друштву, као и у данској историји. Данска има снажан осећај заједничке друштвене одговорности. Становници Данске плаћају неке од највиших пореза на свету, који могу износити и до половине њихових плата. Ипак, већина Данаца каже да ужива у плаћању пореза јер виде шта добијају заузврат. У Данској се већина здравствене заштите пацијентима пружа бесплатно.

Исланд, Рејкјавик

Дуге зиме и ужасно време могу отежати живот, али људи на Исланду су изузетно позитивни и срећни. Главна компонента среће је здравље, а здравствени систем Исланда је прилично добар у поређењу са другим земљама. Има најнижу стопу смртности новорођенчади и најдужи животни век на свету. Исланд је дом неких од најлепших пејзажа на свету, а његови житељи уживају у изласку у природу.

Швајцарска, Берн

Швајцарска је једна од најбогатијих земаља у Европи. Али новац није једини разлог за швајцарску срећу. Праведност, поштење, поверење и добро здравље, су оно што земљу чини срећном. Људи проводе лета на језерима и на плажи, као и на планинарењу и вожњи бицикла. А земља се може похвалити једном од најнижих стопа гојазности у Европи.

Холандија, Амстердам

Холандија је либерална, отворена и гостољубива земља. Не постоји услов да разумете или говорите њихов језик, да бисте били прихваћени. Становници цене образовање, али и равнотежу између посла и приватног живота. Радити мање сати, а имати добар квалитет живота је замисливо у Холандији. Становници Холандије имају висок ниво физичке активности, а преко 60 посто становника свакодневно вози бицикле.

Једно је сигурно: сунце и лепо време нису еквивалент среће, јер најсрећнији људи на свету пливају у хладној води и плаћају порез.

Генерална скупштина УН усвојила је Резолуцију 65/309 о срећи, у јулу 2011. године, позивајући земље чланице да прате добробит свог народа и користе податке за помоћ у креирању јавних политика. Као резултат тога, први Светски Извештај о срећи објављен је 1. априла 2012. године, као претеча састанка на високом нивоу УН: "Благостање и срећа: Дефинисање нове економске парадигме", који је привукао пажњу широм света.

 

image
VV inauguration
banner