Магазин

Практиковање данске вештине "Хугe" (hygge) - ефектна помоћ у борби са зимском тугом и стресом

"Хугe" или ушушканост и добра забава, концепт који су осмислили Данци, може помоћи да се превазиђе сезонска туга.
Практиковање данске вештине "Хугe" (hygge) - ефектна помоћ у борби са зимском тугом и стресом© pixabey/JillWellington

"Хугe је стање свести - став и приступ животу којем је приоритет заједништво, насклоност, успоравање, захвалност и задовољство", каже Натали Датило, клинички психијатар са Хардварда, а преноси Јаху.

Провести време са вољенима и уредити дом са пријатним светлима, мирисима и звуцима, побољшаће расположење, забавити вас и смањити стрес преко зиме. Концепт "Хугe" се може применити током целе године, али је од велике помоћи првенствено током краћих, мрачних и суморних зимских дана. Такође, овај концепт је примењљив и у периоду празника,с обзиром да неким људима може бити изузетно стресан.

Нордијске земље, као што је Данска, имају краће дане и оштре зиме, па делује да је лако је из таквог окружења, уронути у изолацију и депресију. Решење је у концепту "Хугe", уз помоћ кога се лако прегура зима.

Друштвени контакти и осећај захвалности, представљају важне факторе за срећу. Дељење и уживање у заједничким оброцима, повезује људе и ствара осећај благостања и задовољства. То наравно не значи да се особа мора социјално екстремно отворити, већ би било добто изабрати пар контаката или догађаја који ће особу увеселити.

Уколико не може бити са својим вољенима, право окружење и адекватан амбијент, могу пробудити слична осећања као време проведено са омиљеним и блиским особама. Такође и унос хране и пића може побудити сећања на породицу или пријатеље који су далеко, и евоцирати успомене са њима.

Специфичан мирис, као и музика повезани су са меморијом и емоцијама, а уједно, помажу да се створи удобан амбијент, који представља још једну важну компоненту концепта "Хугe". Простор испуњен драгим мирисима даје осећај ушуканости и ствара комфор у дому. Мирис слатких колачића или бакине супе са кнедлама, можда помогну да се врате нека лепа сећања. Истраживања доказују да мирис лаванде и ваниле, делује посебно релаксирајуће на већину људи. Томе можете додати и звуке песме, који враћају време на пријатне тренутке, проведене са драгим особама.

Још један елемент "Хугe", који помаже да се створи осећај ушушканости је осветљење. Топла светла су пријатнија и делују опуштајуће на људе. Свеће, одбљесак ватре из камина, могу помоћи више од вештачких сијалица, јер емитују топлу светлост на које људи реагују позитивније.

Текстура је још један елемент данског концепта ушушканости, јер мекане текстуре делују релаксирајуће на додир. Удобна пиџама, мекано ћебе или пуфнасте чарапе су прави избор у хладним данима.

Мирно вече уз камин или миришљаве свеће, у удобној и меканој гардероби, уз топли напитак је све што је за почетак практиковања "Хугe" потребно. Данци гарантују да овај концепт  помаже да останете весели и током хладне зиме, јер иако живе у оштрим хладним условима, високо су рангирани као срећна нација.

image