Магазин

Како су се изменили трендови у забављању последњих година

Пандемија Корона вируса, "локдауни" и рестриктивне мере којима је био подвргнут цео свет оставили су значајне последице на приватни живот људи, а нови трендови попут "освешћене самоће" и "враћања живота на фабричка подешавања" променили су приоритете и поставили нове вредности и поглед на живот. Друштвене мреже и апликације за упознавање сада се користе много више него пре, а процена потенцијалног партнера сада је темељнија и траје дуже.
Како су се изменили трендови у забављању последњих година© freepik/freepik

Уместо великих окупљања, излазака у клубове и кафане и дружења по кућама, која су раније била место где се људи упознају, на прво место дошле су различите апликације за упознавање, а свој процват доживеле су и друштвене мреже, које су поред својих основних функција додале и позиве и видео позиве, чиме су избрисале све постојеће границе које је наметнула ситуација у свету.

Заједничке теме и интересовања избиле на прво место приоритета

Истраживања која је спровео "Бамбл", апликација за онлајн упознавање, доказала су да је пандемија Корона вируса у великој мери утицала на животе људи широм света, као и да се многи и дан данас суочавају са њеним последицама. Ограничења са којима смо се сви сусрели, као и рестриктивне мере које су дуго биле на снази и диктирале начин живота у свим његовим сферама, утицали су и на то на који начин се са људима упознајемо, излазимо на састанке и улазимо у пријатељске или емотивне односе. И, иако људи никада нису престали да излазе и да се забављају, култура се у потпуности променила, те све већи и већи број људи предност даје апликацијама за упознавање и алтернативним методама потраге за партнером него што је то раније било.

Једна од последица пандемије јесте и да та су људи постали опрезнији када су у питању одласци на састанке, као и да су много усредсређенији на то да време не губе са било ким, тек да би на састанак изашли. Далеко од тога да су престали да се забављају, веселе и буду романтични – само је на првим састанцима сада, уместо физичког изгледа (који је прешао у други план), акценат на томе да саговорник буде неко са ким постоје заједничке теме и интересовања. Искреност и отвореност у комуникацији одувек су били важни, али су са пандемијом убедљиво дошли на почасно првом место вредносног система. У протекле три и по године већина слободних људи имала је времена за себе, да упознају себе у потпуно новим околностима, уђу у терапијски процес да упознају своју личност на вишем нивоу, али и да се определе какве односе у својим животима желе, а какве не.

"Враћање на фабричка подешавања" и "У реду је бити сам" 

Испоставило се да већина слободних испитаника у целом свету жели да свој лични живот "ресетује". Они који нису у емотивним односима почели су више времена да посвећују својим емотивним потребама, па тако у односу на период пре пандемије, проводе више времена у истраживању и процени да ли је потенцијални партнер и заиста њихов тип по свим параметрима - да ли је систем вредности сличан, да ли су погледи на будућност, на посао и породицу исти или макар приближни, као и у којој мери стил живота који потенцијални партнер води одговара њиховом. Број људи који свесно бирају да буду сами и да не улазе у емотивне односе са променом околности у свету, порастао је, па тако према статистици, чак 53 процената испитаника сматра да је сасвим у реду бити сам.

"Суви дејт"- без алкохола до лакше процене партнера

Иако су карантини и остале рестриктивне мере умногоме утицале на рад ресторана и кафића, и даље су они број један места за прве састанке, нови тренд који се појавио када су изласци у питању јесте и "суви дејт" који подразумева изласке на састанке без конзумације алкохолних напитака. У основи овог тренда лежи управо жеља појединаца да објективно процене потенцијалног партнера, будући да све мањи број људи жели да губи време и инвестира у односе који немају будућност.

image
VV inauguration
banner