Магазин

Украшавање полица у фрижидеру је нови декоративни тренд

Многи корисници друштвених мрежа поносно приказују унутрашњост својих фрижидера, у који стављају свеже цвеће, урамљене фотографије љубимаца и различите декоративне аранжмане, уз објашњење да је естетика важна свуда око нас!
Украшавање полица у фрижидеру је нови декоративни тренд© Pexels/Polina Tankilevitch

Фрижидер је одувек имао само једну сврху, а то је одржавање свежине намирница. Људи најчешће придају пажњу само његовом спољашњем изгледу, лепљењем различитих магнета или цртежа на врата.

Најновији тренд у декорацији ентеријера на ТикТоку је украшавање унутрашњости фрижидера. Многи се опредељују за различито цвеће у вазама (у зависности од намирница, како би се уклопиле боје), урамљене фотографије, а користе и различите сетови стаклених посуда за складиштење хране. Циљ је да фрижидер буде чист, педантно организован и по могућности, да се колорит свих предмета међусобно слаже.

"Организација и улепшавање фрижидера ме усрећује. Можда делује блесаво, али мој циљ је да улепшавам свет око себе," изјавила је Клер Суливан за "Јаху Лајф (Yahoo!Life)". Клер је корисница ТикТока која ужива у украшавању свакодвевних функционалних предмета и објавила је неколико снимака о уређивању полица фрижидера. Верује да свако може да унесе мало лепоте у свакодневницу, као и да јој је навике уређивања фрижидера помогла да промени однос са храном и домаћинством. Сматра и да, од када има естетски привлачнији фрижидер, више времена посвећује кувању и научила је да ужива у сличним пословима у кухињи.

Још једна корисница, Ив Скамполи, сваке недеље поставља видео и реорганизацији фрижидера на ТикТок. Објаснила је да је била инспирисана изгледом куће своје тетке, која је била веома уредна и организована.

"Када сам видела њену кућу, помислила сам да желим унети мало реда у свој свакодневни хаос. Када све изгледа педантно, помаже ми да будем продуктивнија. Моје дневне рутине могу бити веома спонтане и када ми дан започиње гледањем уредне унутрашњости фрижидера, лакше се сконцентришем на следеће обавезе."

Додаје да није неопходно трошити пуно новца за ову навику. Сасвим је довољно редовно чистити полице, одредити позиције намирница, а декорације се могу пронаћи у другим деловима дома. Коришћење елемената из куће може бити довољно за уношење личног додира. Најважније је да се одржи основна функција простора, али и да се довољно улепша, тако да подигне расположење. Такође, преуређивање фрижидера је добра прилика за "апсајклинг" старих посуда и сличних предмета који нису у употреби.

Реакције у коментарима су подељене. Поједини корисници сматрају да је сулудо дотеривати део у кући који ће готово увек бити "неуредан", поготово када је у питању већа породица. Ипак, други верују да оваква навика може имати позитиван утицај на развијање нове врсте поштовања према намирницама и кућним елементима.

Иако испрва делује блесаво, многи свакодневни, функционални предмети се производе на стотине различитих начина. Дизајнери се ослањају не само на практичну примену, већ и на естетику. Због тога, улепшавање фрижидера може бити и врста терапеутске радње, која помаже у спонтаном сређивању осталог животног простора али и навика. За оне који "никако не могу заволети" кување и сличне радње у кухињи, привлачан простор може подсвесно променити расположење и служити као мотивација.

image