Магазин

Три навике које треба избегавати да бисте избегли неспоразум у комуникацији

Несигурност, неразговетност, превише прорачунатих реченица су само неке од ствари које могу оставити лош утисак приликом комуникације са другима. Важно је препознати их, па затим постепено кориговати.
Три навике које треба избегавати да бисте избегли неспоразум у комуникацији© Pexels/Pavel Danilyuk

Добра комуникација је кључ сваког односа са другим људима у нашем животу, од лежерних разговора са породицом и пријатељима, до озбиљних пословних договора и друштвених ситуација.

Грешке у комуникацији су честе а људско биће није исто што и испрограмиран робот који ће увек имати беспрекоран одговор на све. Ипак, превише лоших навика може постепено имати негативни утицај на туђе перцепције о нама, нашим способностима или личности.

Туђа мишљења не би требало да су приоритет, али увек постоји време и место када је важно показати "најбоље лице", показати харизму и бити добар саговорник. Добро је упоредити следеће лоше навике у комуникацији са сопственим говором и кориговати их, како би се избегли неспоразуми и оставио позитван утисак на друге:

Несигурност

Несигуран говор има више показатеља. Прво се може приметити у "јачини" гласа. Особе које причају веома тихо, нечујно, могу деловати несигурно и скоро уплашено током разговора с другима. Поред тога, избегавање контакта очима, погнуто држање и прекрштање руку (затворени говор тела) могу бити схваћени на негативан начин. Саговорник може помислити да је кривица његова, због нелагодности која се осећа у ваздуху, па се цео разговор обуставља и не оставља добар утисак.

Неразговетност

Превише спор, брз, тих или чак превише гласан разговор се могу класификовати као неразговетни. Правилно издвајање речи, акцентовање слова, прављење адекватних пауза када је потребно и читати реакције саговорника су неопходни за добру размену информације и мишљења. Ако није једноставно идентификовати сопствене грешке, можда је добро направити мали експеримент и снимити сопствени глас као вежба. Током слушања снимка, идентификовање грешака постаје лакше, па самим тим и њихово кориговање.

Превише "роботски" разговор

Праћење правила основног бонтона у комуникацији је драгоцено и неопходно за свакодневни живот, али и ту постоји граница. Савршена комуникација је она у којој постоји довољно формалног, али и неформалног говора. У зависности од саговорника и ситуације, прелазак из једног у други стил је знак добре социјалне интелигенције, али ће помоћи саговорнику да се у исто време осећа опуштено, али и поштовано. Превише прорачунатих фраза и реченица могу деловати хладно и неискрено, тако да је најбоље прилагодити се околини и пронаћи прави начин за успостављање пријатне комуникације.

image