Магазин

Уметност као лек за душу, ум и тело - унапређује и имуни и респираторни систем

Правилна исхрана и рекреација су неопходне за добро здравље, али постоји нешто што доноси бројне бенефите за човеков имуни систем – уметност. Креативна рутина у току дана може постати нова здрава навика.
Уметност као лек за душу, ум и тело - унапређује и имуни и респираторни систем© Pexels/Karolina Grabowska

Научници су у протеклих неколико година почели дубље да истражују везу између уметности и науке кроз анализирање основних неуролошких механизама (који су одговорни за многе хемијске и физичке реакције у телу). На пример, варење хране се дешава помоћу неколико механизама, а пошто човек разуме како и зашто се храна вари, тело и ум су повезани и процес се обавља правилно.

Исто тако, разумевање одређених механизама потребних за стварање и посматрање уметности може помоћи у њиховом развоју. Студија објављена у журналу "Лансет Психијатрија" показује да учествовање у креирању уметности поспешује рад више од 600 телесних, биолошких, друштвених и бихевиоралних механизама човека. Лежерне активности које поспешују креативност (цртање, сликање, музика и друге врсте уметности) такође могу знатно помоћи у унапређењу респираторног и имуног система.

"Људи често посматрају везу уметности и здравља као поље фармакологије... Другим речима, одређени лек има активне састојке који поспешују рад једног или два механизма, док неговање креативности помаже у функцији на стотине различитих механизама. Сваки од њих функционише и може да се развија на два или више начина, под утицајем спољашњих фактора, у овом случају стварања уметничког дела," објаснила је Дејзи Фанкор, водећи истраживач студије.

Додаје је да је изузетно важно да се однос уметности и човековог здравља схвата као комплексни систем, који не може бити прецизно и поједностављено објашњен као коришћење одређеног лека.

Уметност се данас користи на минимум шест различитих начина у процесу исцељења тела и ума: као превентативна медицина, олакшање за многе симптоме, као терапија за болести, проблеме у развоју или након повреде, као психолошка подршка, алат за квалитетнији живот за оне које пате од хроничних болести, за придавање утехе и сврхе у животу појединца...

Осим што помаже у функционисању многих неуролошких механизама, велики утицај уметности на развој мозга и ментално здрављее (креативност, нове вештине, задовољство након постигнутог пројекта, умањење стреса...) побољшава целокупан квалитет живота.

image