Магазин

Необичан пинк дијамант ускоро на аукцији - вредност 35 милиона долара

Редак пинк дијамант за који се очекује да ће на аукцији бити продат за 35 милиона долара, према мишљењу стручњака има невероватне боје и сјај.
Необичан пинк дијамант ускоро на аукцији - вредност 35 милиона долара© freepik/freepik

"Вечно пинк" дијамант има вредност 10,57 карата и биће понуђен на аукцији тачно 4 године након што га је фирма "Де Бирс" пронашла у једном руднику у Боцвани. Званично му је додељена боја "пурпорно пинк", а најцењенији је дијамант који је икада био део аукцијске продаје, наводе из аукцијске куће "Сотбис", а преноси Си-Ен-Ен.

Цену дијаманата одређује четири "Ц": карат, рез, боја и чистоћа (енглески - carat, cut, color and clarity). За последњу оцену, овај камен је класификован као "беспрекоран изнутра", што значи да су све мрље видљиве само под великим увећањем. Његова боја је у међувремену означена као "фенси живописна", највиша интензивна боја коју постиже само 4 посто ружичастих дијаманата.

"Ова боја је најлепша и најконцентрованија нијанса ружичасте у дијамантима коју сам икада видео или који је икада дошао на тржиште. Може се упоредити са врхунским уметничким делима", рекао је Квиг Брунинг, шеф одсека за накит у Америци, у оквиру аукцијске куће "Сотбис".
Брунинг сматра да је вредност ружичастих дијаманата порасла последњих година, што је делом последица пада понуде, настале након затварања аустралијског рудника Аргиле 2020. године, а који је раније производио већину светских ружичастих дијаманата. Мање од 3 посто драгог камења који се пронађу је у боји, а ружичасти су међу најређим.

"Вечно пинк" је исечен од необрађеног дијаманта, откривеног 2019. године, који је са 23,87 карата тежио дупло више него сада. 

Камен ће бити откривен у Хонг Конгу у суботу. Затим ће бити изложен у неколико градова, укључујући Дубаи, Сингапур и Женеви, пре него што се упути у Њујорк на продају у јуну.
Рекорд на аукцији за ружичасти дијамант или полирани дијамант било које боје, тренутно држи камен од 59,6 карата који је продат за 71,2 милиона долара на аукцији који је одржала аукцијска кућа "Сотсбис" у Хонг Конгу 2017. године, а који су купили драгуљари из Хонг Конга.

Ружичасти дијамант од 11,15 карата назван "Вилијамсонова ружичаста звезда" у међувремену држи рекорд за највишу аукцијску цену по карату, након што је прошле године продат за 453,2 милиона хонгконшких долара (58 милиона долара).

image