Магазин

Торта - Слатка историја краљице слаткиша

У стара времена, људи су користили торте као приносе својим боговима и духовима. За свећице на данашњој торти можемо да захвалимо Старим Грцима, а на рођенданској песмици двема сестрама.
Торта - Слатка историја краљице слаткиша© freepik/pch.vector

Историја торте је богата ритуалима и симболима из различитих култура и земаља, а сви се удружују да би обликовали торте које познајемо данас.

Према историчарима хране, прва култура која је показала доказе о пекарским вештинама и интересовању били су стари Египћани. Вероватно су се заситили меса дивљачи и желели су да пробају нешто ново. Њихове торте биле су више налик на хлеб и уместо шећера заслађене су медом. Реч торта је викиншког порекла, од нордијске речи "кака".

Веровали или не, торте имају своју улогу у древним веровањима и сујеверима, од којих се нека још увек преносе у савремено доба. Кинези славе фестивал Месеца жетве и имају месечеве колаче у част својој богињи месеца, а ову традицију славе до данас. Руси имају сунчане торте зване "бљини" - палачинке које се праве у част пролећа, прославе скорог краја зиме, за празник Масленица. Древни Келти су ваљали колаче низ брдо током фестивала који се одржавао првог дана пролећа, како би имитирали кретање Сунца.

Са тако богатом историјом и повезаности људи са тортама, није ни чудо што оне остају тако важан део наших живота. Колачи симболизују важност особе за коју сте их наменили, јер су у стара времена састојци попут рафинисаног шећера, орашастих плодова и сушене хране били скупи. Иако више није тако скупа и недостижна, припрема овог слатког ужитка и даље је начин да се покаже некоме да нам је стало.

И док данас имамо разне облике од срца до ликова из цртаних филмова, животиња, двораца, торте су традиционално округле. Овај облик симболизује цикличност живота, сунца и месеца, што је вероватно разлог зашто имамо ову посластицу током важних догађаја, јер се њом наглашава да крећемо на ново путовање у свом животном веку.

Проналазак соде бикарбоне и прашка за пециво током индустријске револуције повећао је популарност прављена дезерта, који је био лакши и пенастији. А ова замена са квасцем, довела је до разлике између хлеба и торте. Убрзо су и рерне почеле да имају више подешавања са контролом температуре, олакшале су печење колача који се разликовао од хлеба. Развој железнице учинило је састојке лако доступним и јефтинијим, као што су рафинисани шећер, чоколада и егзотично воће.

Крајем деветнаестог века торте су постепено почеле да се појављују на столовима обичних људи, а већ двадесетих година прошлог века, ова друштвена граница која дели богате и сиромашне у конзумацији слаткиша је почела да бледи.

Како су цене даље падале, ниједна гозба или посебна прилика не би прошла без торте: рођендан, крштење, причешће, венчање, сахрана, Нова година, Богојављење, Ускрс, Божић, карневал, вашар. Многе националне и локалне заједнице и породице успоставиле су своје традиције за овакве прославе.

Грци су заслужни за појаву свећица на торти

Рођендан иде уз поклоне, честитке и… торту! Али није увек било овако. Египћани, Грци и Римљани су славили рођендане богова и краљева, али не и обичних смртника. Једини изузетак су били Римљани који су пекли прве рођенданске торте од брашна, ораха, квасца и меда за прославу свадби и понеки 50. рођендан (само ако је слављеник био славан грађанин, а женски рођендани се нису славили нигде до 12. века!). И пошто се у Библији нису славили рођендани, ни хришћани нису славили рођендане. 

Како су настали наши данашњи ритуали везано за рођендан и торту? У старој Грчкој, верници су доносили колаче у облику месеца у храм Артемиде, богиње месеца и лова. Торте су биле украшене упаљеним свећама да би сијале као месец.  

Торте на дечјим рођенданима појављују се први пут у Немачкој

Немци су вероватно први почели да славе рођендане на сличан начин као што се то ради данас. У 18. веку, Киндерфест је била забава за дете. Ујутру би се свећице поређале и упалиле на торти, али се оне нису дувале, већ су уместо тога остављене да горе цео дан до после вечере, до момента када се колач поједе. 

Пре дувања свећа, песма којим се дозива име слављеника служи да се отерају зли духови од њега. Чувена песмица "Happy birthday to you", најпознатије је на свету. Ова рођенданска песма, која је прва послата у свемир, у власништву је компаније "Ворнер мјузик"(Warner Music), која од ње годишње заради чак 2 милиона долара, док од бројних реклама и кампања добија од 500 до неколико стотина хиљада долара.

Међутим, постоје докази да је песма настала 1893. године јер је пронађена у оквиру збирке песама, а сматра да су је написале две сестре из Кентакија, композиторка Милдред и учитељица Пети. Ове креативне ауторке написале су је за децу а име песмице је било првобитно било "Добро јутро". Лака мелодија и једноставан текст прилагођени су касније разним догађајима, пре свега рођенданским слављима.

 

image