Магазин

Зашто волимо да гледамо исте филмове и серије више пута

Постоји на хиљаде нових филмова и серија који се на ТВ и разним стриминг платформама могу пронаћи сваки дан. Никада није било лакше наћи најновији забавни садржај него као данас и увек делује као да постоји бесконачно опција. Имајући то виду, зашто се често враћамо серији коју смо три пута гледали или зашто поново пуштамо филм који можемо цитирати од почетка до краја?
Зашто волимо да гледамо исте филмове и серије више пута© Unsplash/Nabil Saleh

Многима се десило да, када листају канале или одређен стриминг сервис, пређу на стотине разноврсних серија, документараца, комедија, акционих, анимираних и многих других жанрова филмова, али се тражење ипак заврши на нечему што смо, барем једанпут већ одгледали.

Понекада нам буде свеједно, али повремено може доћи и до врсте кривице: Зашто не желим да пробам нешто ново? Да ли је увек гледање истог само губљење времена, кад већ знам шта ће се десити? Зашто не могу да се одвикнем од рутине?

Срећом, жеља за гледањем истих ствари је веома честа код људи и не би требало мислити да је увек потребно тражити најновије и најсвежије ствари. Постоји неколико објашњења за овај савремени феномен:

Примећивање детаља

Када људи први пут гледају серије или филмове, већином се сконцентришу на радњу и ишчекују да се заплети реше. Обраћање пажње на развој приче је сигурно веома важно, али некада се може десити да гледалац пропусти одређене детаље, који се могу приметити само гледањем више од једног пута.

Наведени детаљи могу зависити од особе до особе. На пример, неко ће поновним гледањем боље обратити пажњу на костиме ликова и лакше их повезати са њиховим особинама (јер их сада боље "познаје"). Неко ће можда пажљивије слушати музику/звучни дизајн, а неко ће разазнати одређене референце које је први пут пропустио. Другим речима, серија/филм се може искусити на свежији и креативнији начин.

Мозак "на паши"

Без обзира на жанр, гледање било којег новог садржаја захтева одређен конгнитивни напор. Упијање нових информација, активно или подсвесно тражење одговора на загонетке радње и друге менталне вежбе могу уморити ум, чак и када је у питању разонода. Знати тачно шта ће се догодити, без много нагађања и изненађења, некада уме више да прија и да буде забавније него тражење новог филма/серије за гледање.

Предвидиво и сигурно

Поједине статистике показују да људи који пате од анксиозности воле да гледају исте серије више пута, јер предвиђање краја може бити опуштајуће. Знајући шта ће следеће да се деси може бити умирујуће, није изазовно и не захтева превише концентрације.

Успоставља се осећај контроле који чак може унети стабилност у свакодневницу, иако су у питању "само" фиктивни ликови и приче. Медији које гледамо могу изузетно утицати на нашу подсвест и расположење, па се многи одлуче за гледање познатих садржаја који неће проузроковати неочекиване емоције.

Носталгија

Када поново гледамо серију коју смо волели пре неколико година, на тренутак се осећамо као да смо се "вратили у прошлост" и (најчешће позитивне) емоције из тог периода почну да се враћају. Носталгија је један од најмоћнијих алата за буђење "закопаних" осећања или успомена и може бити комбинација наведених ставки: носталгија је сигурна, предвидива и отвара могућности за ново тумачење одређеног садржаја.

На пример, разлог због којег нам се и даље допада иста серија може бити потпуно другачији од оног од пре неколико година, што чак може бити и занимљива вежба самоанализе. Размишљање о променама сопственог укуса и животних мишљења кроз поновно гледање забавног садржаја може бити врста "продуктивне носталгије".  

image