Магазин

Студија дуга 17 година открила који је најстреснији посао на свету

Готово да нема посла који с времена на време није стресан, а у студији која је спровођена током 17 година на укупно 136.000 учесника, научници су открили који посао је најстреснији.
Студија дуга 17 година открила који је најстреснији посао на свету© freepik/creativeart

Многи би нејвероватније рекли да је су на врху листе послови као што су неурохирург, берзански брокер, возач, пилот. Ова занимања сигурное јесу на многим сличним листама, али овај пут нису на врху најстреснијих, преноси британски "Телеграф".

Ма колико чудно звучи, најстреснији на свету је конобарски посао, тако бар тврди студија Јужног медицинског универзитета у Кини, а аргумената је неколико.

Конобари су током радног времена стално под психичким и физичким притиском. Иако је фактор стреса изузетно висок, још важнија је чињеница да паралелно, конобари имају ниска примања, не добијају награду за добро обављен посао, као ни уважавање, а уједно се и не осећају цењено. И управо их је ова комбинација и довела на врх неславне листе. 

У оквиру ове студије, кинески научници су открили да слабо плаћени послови са великим оптерећењем, као што је конобарисање, доводе запослене у далеко већи ризик од срчаних обољења а шансе да доживе исхемијски мождани удар повећавају се за 58 посто.

"Послови са високим нивоом стреса могу проузроковати нездрав начин живота, довести до лоших навика у исхрани, пушења и недостатка физичке активности," сматра доктор Дингли Зу са Јужног медицинског универзитета у Кини.

Такође, студија је открила да је стрес узрок много чешћем конзумирању цигарета и алкохола међу конобарима.

Научници сматрају да стрес на послу у великој мери зависи од осећаја контроле и поштовања. Док лекари, професори и други професионалци могу имати ментално оптерећујуће послове, они се осећају оснаженим и поштованим и зато њихови послови нису толико стресни. Насупрот томе, они на пословима у услужној делатности често су подложни хировима купаца и менаџмента. Ова студија објављена је у часопису Неуролоџи (Neurology).

image