Магазин

Душан Ковачевић награђен "Повељом за животно дело"

Ковачевић је писац чија дела живе како у позоришту, тако и на филмском платну. Сцене које је са папира пренео у култне филмове, и даље се препричавају у свакој генерацији гледалаца. Након што је освојио већину награда у нашој земљи, овај аутор је добио и награду за животно делу од "Удружења књижевника Србије"
Душан Ковачевић награђен "Повељом за животно дело"© freepik/ rawpixel.com

Књижевник Душан Ковачевић, представио је своје стваралаштво, а приказан је и документарни филм о овом нашем академику у "Удружењу књижевника Србије" које му је доделило награду за животно дело, преноси "Танјуг". 

Ковачевић је савремени српски драмски писац, сценариста, позоришни и филмски редитељ, написао је, поред осталог, најбоље српске драме, међу којима и:

  • "Маратонци трче почасни круг"
  • "Радован Трећи"
  • "Ко то тамо пева"
  • "Балкански шпијун"
  • "Професионалац"

На основу ових књижевних дела, писац је створио сценарија за чувене филмове, али не само за наведене, већ и за "Сабирни центар", "Урнебесна трагедија" "Подземље"...

Истовремено Ковачевић пише и за београдска позоришта, где је одиграно преко 3.000 представа насталих из пера овога писца, а које је одгледало више од два милиона гледалаца.

Дела Душана Ковачевића играна су у више од 130 иностраних позоришта и преведена су на двадесет пет светских језика. Овај академик добитник је већине домаћих награда за драме и сценарија. Када су у питању међународна признања, награђен је "Златном палмом" за најбољи филм на Филмском фестивалу у Кану, као и двема наградама за најбољи сценарио на Филмском фестивалу у Монтреалу.



image
VV inauguration
banner