Магазин

Посетилац музеја у Сеулу појео уметничку инсталацију

Јужнокорејски студент је појео банану која је била налепљена на зид галерије, која представља инсталацију италијанског уметника Мауриција Кателана, преноси "Би-Би-Си Њуз".
Посетилац музеја у Сеулу појео уметничку инсталацијуGetty © Cindy Ord

Дело воћке залепљене на зид се зове "Комедијаш" и представља део изложбе под називом "Ми", која се тренутно приказује у музеју Лиум, у Сеулу. Банана, то јест дело, је само по себи интригантна тема, још од како се први пут појавило на друштвеним мрежама пре четири године.

На виралном видео снимку се може видети студент по имену Нох Хијн-су, који мирно одлепљује банану са зида. Испрва се чују гласови упозорења из публике, али собом је завладао мук када је Нох узео први залогај. Појео је банану за један минут, па је њену кору вратио на зид. Кратко је испозирао поред модификованог дела и одшетао.

Касније је Нох за локалне медије изјавио да је Кателаново дело схватио као бунт против одређеног ауторитета, па да самим тиме може доћи и до "бунта против бунта".

"Упропашћавање уметничког дела исто може бити уметничко дело, мислио сам да би то било занимљиво... Зар није налепљена да би била поједена?" рекао је студент.

Банана за инсталацију се мења на свака два до три дана, тако да не постоји прави ризик од конзумирања овог дела. Аутор рада се наводно није бунио када је саопштен о догађају у Сеулу, рекавши медијима да "Нема проблема". Банана је замењена и неће се покретати никакав законски поступак против студента.

Ово није први пут да је уметникова банана јавно поједена. Када се појавила у музејима пре четири године, перформанс уметник Дејвид Датуна ју је скинуо са зида и појео, након што је била продата на аукцији у Мајамију за сто двадесет хиљада долара. Датуна, као и Нох, није трпео никакве последице.

image