Магазин

Данинг - Кругеров ефекат: Мањак знања и вишак самопоуздања

"Право је знање знати ниво свога незнања" рекао је Конфучије, док се у Шекспировим делима наводи да "Будала мисли да је мудра, а мудар човек зна да је будала". Шта је то Данинг - Кругеров ефекат и како самопоуздање незналица прети човечанству?
Данинг - Кругеров ефекат: Мањак знања и вишак самопоуздања© Canva / Elnur

Илузорна супериорност од које пате особе са мањком знања и вештина, последица је когнитивног поремећаја, односно психолошког феномена познатијег као Данинг - Кругеров ефекат. Овакав поремећај реалног сагледавања себе и околине последњих година "тресе" пословне кругове, а поред чињенице да су управо због овог поремећаја многе компаније и стартапи доживели свој крах, постоји и већи, глобалнији проблем: нефункционисање тимова и читавих пословних структура.

Један од утемељивача овог синдрома, Дејвид Данинг, записао је следеће: "У многим случајевима оваква неспособност ове људе не чини дезоријентисаним, збуњеним или опрезним. Напротив: они су често благословени неприкладним самопоуздањем, подстакнути нечим што им се чини као знање".

Данинг - Кругеров ефекат - незнање је гласније од знања

Феномен са којим се свако од нас сусрео у ближем или ширем окружењу, у школи, на послу или из приче некога кога познајемо, први пут званично је дефинисан тек 1999. године, када су психолози Дејвид Данинг и Џастин Кругер са америчког универзитета Корнел објавили научни рад на тему доживљавања сопствене компетенције од стране људи, а у свом истраживању дошли су до закључка да високо компетентни људи неретко потцењују своје способности, док они са мање знања и искуства сматрају да су експерти. Због чега је то тако?

Главни "камен спотицања" оних који пате од Данинг - Кругеровог синдрома је субјективност, која у комбинацији са површним знањем из неке области и нереалном сликом о себи води ка исхитреним и потпуно погрешним одлукама. У пракси је веома лако препознати особе са Данинг - Кругеровим синдромом, с обзиром да су они увек:

  • Најгласнији у групи, док они компетентнији мудро ћуте
  • Ту да воде главну реч и своје мишљење намећу остатку колектива
  • Неспособни да себе сагледају из другог угла, што узрокује илузорну слику о сопственој способности и супериорности
  • Први у доношењу закључака заснованих на субјективним, непотпуним и непровереним информацијама
  • У праву и никада не греше, а чак и када је грешка очигледна, имају потешкоће у признавању сопственог пропуста

Незнање и самопоуздање носе велики ризик по бизнис

Ризици које са собом носи постојање оваквог једног запосленог у тиму могу имати несагледиве последице по компанију, будући да њихов утицај на пословне одлуке неретко је већи од утицаја компетентних запослених са релевантним знањем и искуством. Разлози за то су управо њихова доминација: вешти и искусни зналци бивају сатерани у ћошак (па чак и потпуно одстрањени како не би пркосили незналицама) од стране арогантних, некомпетентних и изузетно опасних манипулатора.

Данинг - Кругеров ефекат посебно може бити опасан када је у питању лидерска позиција, где се доношење витално важних пословних одлука препушта недовољно компетентној особи, која нема способност вођења бизниса, као ни јасну слику о индустрији и развоју.

image