Магазин

Светска здравствена организација: Не користите вештачке заслађиваче ако покушавате да смршате

Након тумачења бројних података из неколико студија, које су се бавиле коришћењем вештачких заслађивача, СЗО је саопштила да употреба заслађивача не даје никакву дугорочну корист у смањењу телесне масти код одраслих или деце. Како препознати који су то додати шећери у производима које користимо сваки дан и да ли је могуће потпуно избацити шећер из исхране?
Светска здравствена организација: Не користите вештачке заслађиваче ако покушавате да смршате© Unsplash/Towfiqu barbhuiya

"Замена шећера вештачким заслађивачима, не помаже људима да дугорочно контролишу своју тежину. У кратком року смо видели благо смањење телесне тежине, али то неће бити одрживо дуже време. Смањење гојазности, контрола телесне тежине или ризик од незаразних болести су, нажалост, нешто што наука није успела да реши, а употреба вештачких заслаживача неће створити позитивне здравствене ефекте на ова стања", рекао је Франческо Бранка, директор одељења СЗО за исхрану и безбедност хране, а преноси Си-Ен-Ен. 

Заслађивачи без шећера се већином користе као састојак у упакованој храни и пићима, а понекад их потрошачи додају директно у храну и пиће. СЗО је 2015. године издала смернице о уносу шећера, препоручујући одраслима и деци да смање дневни унос на мање од 10 посто укупног енергетског уноса. Након те препоруке, интересовање за замене за шећер се повећало.

Најновија смерница, заснована на детаљној процени научне литературе, говори да употреба вештачких заслађивача није добра тактика у борби са вишком килограма. Међутим, према речима лекара, ово не треба тумачити као индикацију да унос шећера нема значаја за контролу тежине. Уместо тога, требало би смањити употребу заслађених пића и конзумирати сирово или благо прерађено воће као извор слатког укуса.

Смернице, које је издао СЗО, намењене су државним здравственим организацијама у земљама које би можда желеле да користе научну анализу за спровођење промена политике за своје грађане. Франческо Бранко сматра да ће примена ове смернице вероватно зависити од начина и количине конзумирања заслађивача у одређеној земљи.

Најновија истраживања

У тумачењу резултата досадашњих истраживања прегледано је 283 студије, а резултат је откриће да је употреба заслађивача имала мањи утицај на смањење телесне тежине и уноса калорија у поређењу са шећером, и да није дошло до промена у маркерима дијабетеса као што су глукоза и инсулин, наводи се у извештају.

Студије су такође откриле мали утицај на телесну тежину и масно ткиво, али без промене у уносу калорија. Међутим, оне су откриле низак пораст ризика од дијабетеса типа 2, високог крвног притиска, можданог удара, болести срца и смрти од срчаних болести. Такође је утврђен веома низак ризик за развој рака мокраћне бешике или ране смрти.

СЗО појашњава да је препорука "условна", јер на развој болести након конзумирања заслађивача, утичу и начини употребе али и појединачне здравствене карактеристике учесника студија.

Са друге стране, у саопштењу послатом електронском поштом, Међународна асоцијација заслађивача, која је индустријско удружење, каже да сматра да је занемаривање добробити заслађивача са мало калорија/без калорија медвеђа услуга. Удружење је такође разочарано што је закључак СЗО настао на доказима који се углавном заснивају на опсервационим студијама, а који су променљиви.  

"Опсервационе студије које прате људе током одређеног времена су важне. Како би се показало да људи са прекомерном тежином могу да смање своју телесну тежину, потребна је дугорочна студија", рекао је Бранко као одговор Међународној асоцијацији заслађивача.

И вештачки и "природни" заслађивачи

"Стевија и монах су новији заслађивачи, тако да је мање објављених истраживања у научној литератури на ову тему. Међутим, они вероватно у телу покрећу сличан физиолошки механизам, као и други заслађивачи. Не можемо рећи да се разликују од осталих на основу података које имамо јер играју исту улогу", рекао је Бранко.

Насупрот мишљењу стручњака, многи људи сматрају да су производи од стевије "природнији", јер потичу од биљке стевије. 

Недавна студија истраживача са Кливлендске клинике у САД, открила је да еритритол, који се користи за заслађивање стевије, монах воћа и кето производа са смањеним садржајем шећера, има везе са згрушавањем крви, можданим и срчаним ударом и раном смрћу.

Људи који већ имају ризик за развој неког од наведених обољења, попут дијабетеса, имали су двоструко већу вероватноћу да доживе срчани или мождани удар ако су имали високе нивое еритритола у крви, показало је истраживање.

Можете укинути и шећер и заслађиваче

Као што су многи људи научили да једу и кувају без соли, могу научити да смање своју зависност од вештачких шећера и ненутритивних заслађивача, сматра Франческо Бранко.

"Морамо да причамо о децу у раном узрасту. Зашто родитељи обично користе слаткише као награду за децу и то после скоро сваког оброка? Морамо да препоручимо родитељима да избегавају ослањање на сладак укус код деце", каже Бранко.

Чак и када је особа прави "зависник" од шећера, добра вест је да се може уздржати од конзумирања слатких укуса. Једна од дијететичара, Лиса Драјер, сматра да постоје неки кораци којима се шећер може избацити.  

  • Постепено смањивати количине шећера - укључујући и вештачке заслађиваче, убацивање више хране богате протеинима и влакнима у исхрану, може помоћи да се смањи жудња за шећером, препорука је Драјерове. "Када конзумирамо протеине и влакна, успорава се пораст шећера у крви ако их конзумирамо са храном која садржи шећер. То нам може помоћи да задовољимо и да смањимо унос шећера", рекла је дијетолог.
  • Бирати храну без додатог шећера и избаците сва заслађена пића (газирана пића, енергетска пића, спортска пића), а уместо њих изабрати воду. Такође, идеално би било бирати житарице од целог зрна или грчки јогурт без заслађивача.
  • Пити кафу и/или чај без или са мање шећера. Драјер сматра да би требало бити опрезан у кафићима, јер све кафе лате или ароматизоване кафе могу имати шећера једнако колико га има и конзерва сока, а некад и више од тога.
  • Уживати у воћу, уместо у слаткишима. Требало би бирати печене јабуке, јести бобичасто воће, брескве са циметом уместо колача, сладоледа, пецива и других слатких посластица.
  • Пазити на скривене шећере. Додати шећери су често присутни у храни за коју можда не мислите да је "слатка", као што су сосеви, хлеб, зачини и преливи за салату. Куповни сосеви - попут кечапа, соса за роштиљ и соса од парадајза, обично имају највише скривених додатих шећера, сматрају стручњаци. 
  • Читати декларацију на куповној храни. Сва храна и пића морају на етикети навести количину и врсту шећера. "Додати шећери могу бити под другим називима као што су - агава, смеђи шећер, кукурузни заслађивач, кукурузни сируп, декстроза, сок од трске, фруктоза, концентрат воћног сока, воћни нектар, глукоза, високофруктозни кукурузни сируп, мед, инвертни шећер, лактоза , сладни сируп, малтоза, меласа, јаворов сируп, сирови шећер, сахароза, трехалоза и турбинадо шећер", наводи Драјер.
image