Магазин

Седам токсичних фраза којима уништавамо наше самопоуздање

Токсично и негативно обраћање себи, као и нимало ласкајући епитети које користимо у разговору са собом веома негативно утичу на наше самопоуздање. Које су то "најпопуларније" реченице које изговарамо себи и које нас ометају у постизању циљева.
Седам токсичних фраза којима уништавамо наше самопоуздање© Canva / Image Source

Понекада о себи говоримо у негативном контексту и тону, а наша психа са ужасом "посматра" то са стране и мало по мало се затвара у себе и почиње да верује да је све то истина - да нисмо довољно добри и да не заслужујемо најбоље од живота. Као последица јављају се лоше расположење, ниско самопоуздање и први симптоми депресивности.

Којих седам реченица би требало да потпуно избацимо из нашег речника уколико желимо да своје самопоуздање сачувамо?

"Нисам лепа"

Иако у већини случајева ово не мислимо за себе, чак и у таквом контексту ова реченица може проузроковати настајање комплекса и несигурности у нама. Појам женске лепоте је индивидуалан, али чак иако сматрате да немате класичну "холивудску" лепоту, то не значи да нисте лепи.

Лепота долази изнутра! Покушајте себе да погледате са стране и своје недостатке прихватите, а акценат ставите на оно чиме се поносите - на харизму коју поседујете, шарм који вас краси и индивидуалност своје личности - то ће вам помоћи да заволите себе и свој физички изглед и заувек самокритичност поставите по страни.

"Дебела сам"

Који год да је разлог због кога мислите да имате који килограм вишка, оваква токсична реченица не би требало да постоји у вашим мислима. Сконцентришите се на свој осећај и уколико приметите нежељене килограме донесите одлуку: да ли је то вама сасвим у реду или није, а уколкико није, прионите на посао: незнатне корекције у исхрани, мало више физичке активности и редован сан могу вам помоћи да своју линију доведете поново у жељено стање.

"Никада нећу срести љубав свог живота"

Сви проблеми и животне ситуације деле се на решиве и нерешиве, али и на оне на које можемо утицати и оне чији ток ни на који начин не можемо изменити. Погрешна уверења неретко нас спутавају у доживљају среће и задовољства, а депресивне реплике попут ове говоре и о песимизму и заробљености у улози жртве.

Уколико заиста верујете у то да нећете упознати човека свог живота, због чега се и даље узрујавате око тога, када сматрате да никако не можете то променити? Са друге стране, уколико можете некако утицати на то (а можете, радом на себи) - због чега себи стварате додатну патњу уместо да сагледате ствари објективно и са позивитне тачке гледишта?

"Немам среће у животу"

Не постоји универзални рецепт за срећу, нити су сви они за које мислимо да су рођени под срећном звездом и заиста срећни. Многима од нас владају инфантилна уверења - маштамо о судбинском сусрету са сродном душом, послу из снова и животу без иједне стресне ситуације. Ипак, мало ко је спреман да преузме на себе одговорност за стварање таквог једног живота и остварење свих својих снова и фантазија, а већина за неуспехе криви стицај несрећних околности или вишу силу.

Размишљање попут "Немам среће у животу" не води никуда - уместо тога, седите и ставите на папир шта је то што не иде по плану и које ви кораке можете предузети да измените ток дешавања. Када токсиче мисли преточите у продуктивна дела промена ће се незаобилазно десити.

"Глупа сам"

Спремање тешког колоквијума, полагање државног или стручног испита или нови посао често са собом носе и осећај да недовољно добро владамо неком материјом, а тај осећај постаје још јачи када себе "отрујемо" реченицама попут "Глупа сам", "Ја не могу ово да научим, мој мозак нема капацитета" и слично.

Уместо да одмах похрлимо да подцењујемо своје способности, треба прво да се фокусирамо на своје квалитете и пређашња достигнућа - које су наше јаче стране, што смо научили на претходним искуствима и грешкама и шта је то што нам је помогло да "догурамо" до ове тачке. Свако од нас доживео је неки фијаско, а кључ успеха лежи у томе да сваку грешку сагледамо и из ње извучемо најбоље лекције.

"Неспособна сам"

Иза реченице овог типа веома лако може се скривати уживање у зони комфора и непостојање жеље за променама. Свака промена захтева труд и рад који без обзира на незнатне препреке превазилазимо зарад неког "вишег циља" - послу из снова, кући о којој сте маштали или нешто треће.

Покушајте овако једну токсичну реченицу да замените позитивним констатацијама којима ћете освестити своје способности и мотивисати себе на посзизање циљева.

"Лења сам"

Појам лењости у суштини не постоји - постоји одсуство мотивисаности да кренемо у смеру остваривања циљева. Ово се најчешће дешава када не видимо смисао да нешто урадимо, а када не видимо смисао - зашто бисмо нешто уопште радили?

Како бисте се покренули са места, почните од тога што ћете направити план и јасне кораке, а затим те кораке рашчланите на мање, једноставније активности које неће изгледати као баук. За сваки завршени задатак са списка можете одредити симболичну награду која ће вас мотивисати да наставите даље.

image