Магазин

Како подржати пријатеља који пролази кроз тежак период

Осећате се немоћно док гледате како ваш пријатељ пролази кроз болан период. У животу смо често сведоци да се нама блиски људи суочавају са изазовним временима због којих се осећају тужно, повређено, поражено. У жељи да будемо уз њих у њиховим најмрачнијим тренуцима, пружање праве врсте подршке може бити врло деликатан задатак. Потребно је бити врло обазрив јер чак и из најбоље намере, можемо нехотице да повредимо, да подсетимо особу на оно што можда покушава да заборави...
Како подржати пријатеља који пролази кроз тежак период© freepik/freepik

Сви смо у животу имали пријатеља, члана породице или колегу који се сусрео с неком врстом губитка или са траумом. Туга је процес који пролазимо када у животу доживимо велики губитак. Губитка некога ко нам је близак или губитак нечег важног, попут посла. Када неко доживи тугу, често ће проћи кроз дужи период жалости и других емоција, док пати за изгубљеним. 

Ово сложено и универзално људско искуство које прати губитак вољене особе, значајну животну транзицију или можда крах неког сна, је емоционално путовање испуњено дубоком тугом, збуњеношћу и мноштвом сложених емоција. Иако је туга природан одговор на губитак, њен утицај и начин на који се манифестује могу увелико варирати од особе до особе. Не постоји исправан или погрешан начин да се тугује али је свакако кључно дозволити време и простор за туговање на начин који поједницу прија. 

Ако желимо да пружимо подршку особама које тугују, потребно је да разумемо специфичности процеса туговања. Основни циљ туговања је прилагођавање на губитак, постизање новог емотивног баланса који ће омогућити прихватање губитка, као део личног искуства и поновно емоционално инвестирање у нове објекте (особе, посао, циљеве, идеале…)

Иако особе које тугују мисле да ће туга проћи сама од себе, када прође неко време, овакво размишљање често доводи до отежаног туговања, а не до прилагођавања на губитак и новог афирмативног живота. Неки могу да се изборе са стресом, али већини људе је у тим ситуацијама потребна помоћ пријатеља, па и стручне особе. Неко ваш управо пролази кроз тежак период? Уплашен је, забринут, очајан, и очекује од вас помоћ. Питате се како да му помогнете? Како да допрете до некога ко тугује? Да ли морате да имате одговор на сва питања? Да ли давати савете или не? Да ли је довољно да будете присутни и пружите подршку и брижно присуство ономе ко тугује? Коју конкретну врсту помоћи и како можете да пружите?

Да бисмо помогли драгој особи да превазиђе тежак период, постоји много начина, а управо пружање утехе пријатељима и вољенима, ствара се заједнички осећај благостања.

Ево шта можете предузети како бисте помогли :

1. Прво и најважније, позовите свог пријатеља да се видите

Позовите драгу особу на сусрет чак и ако можете издвојити само пола сата. Можете заједно попити топли напитак или га једноставно можете загрлити. Састанак уживо прави велику разлику за некога ко се осећа усамљено, након великог разочарања или губитка.

2. Креирајте безбедно окружење

Када неко пролази кроз тешку фазу, кључно је створити безбедно окружење без осуђивања да изрази своја осећања. Подстакните отворену и искрену комуникацију и активно слушајте без прекидања или нуђења тренутних решења. И само слушање понекад учинити чуда у олакшавању њиховог терета. Будите стрпљиви, покажите разумевање и бригу, чак и ако вам драга особа изнова и изнова препричава идентичну причу о свом губитку, било да је то раскид, губитак посла или смрт важне особе.

3. Потврдите њихова осећања

Потврђивање емоција вашег пријатеља је суштински аспект пружања осећаја комфора. Покажите разумевање за њихову борбу и дајте им до знања да су њихова осећања валидна и разумљива. Уверите их да је у реду искусити низ емоција и да сте ту да их подржите док кроз њих пролазе. Покажите да вам је стало и да бринете. Свакоме прија пажња, међутим, водите рачуна о питањима која постављате. Избегавајте да их подсећате на њихову трауму, већ сачекајте да буду спремни за то. Понекад је довољно само питати како су и послушати оно што имају да кажу.

4. Понудите практичну помоћ

Узмите у обзир њихове потребе и понудите практичну помоћ кад год је то могуће. Било да се ради о припремању оброка, причувате дете или прошетате пса, или помагању у кућним пословима, ова дела љубазности могу пружити предах и показати вашем пријатељу да нису сами у својим борбама. Мали гестови могу направити значајну разлику у њиховом општем благостању.

5. Скретање пажње 

Током изазовних времена, бављење забавним активностима може послужити као привремени бег. Охрабрите свог пријатеља да учествује у активностима у којима ужива: гледање филма или ТВ серије, утакмице, бављење хобијем или га позовите у шетњу. Овакво "ометање" може пружити тренутке утеxе и предаха од њихових невоља.

6. Водите рачуна о границама

Иако је неопходно пружити подршку, подједнако је важно поштовати њихове границе. Узмите у обзир да се сви другачије носе са тугом, неки појединци можда више воле самоћу или им је потребан простор. Оставите свом пријатељу да преузме иницијативу у томе колико му је подршке потребно и када му је потребна, а дозвољавајући им да постављају границе је начин да покажете поштовање и разумевање.

7. Направите персонализован поклон 

Покажите свом пријатељу да вам је стало тако што ћете креирати промишљен и персонализован поклон/пакет, прилагођен његовим специфичним потребама. Напуните га стварима које доносе удобност и радост, као што је омиљен слаткиш, удобно ћебе, мирисне свеће или дневник за саморефлексију. Овај опипљиви гест неће само пружити практичну подршку, већ ће га подсетити да је вољен и цењен, а ваш дар ће имати јединствену, личну поруку. Можете и изненадите пријатеља кућном доставом нечега за шта знате да обожава - карте за утакмицу или концерт, мафини, мирисне свеће, саксијско биље. Такође можете поклонити боравак у бањи на један цео дан, маникир, масажу, третман лица или неки други третман за који знате да ће му/јој причинити задовољство.

8. Помозите да пронађе стручну помоћ 

Иако ваша подршка може бити непроцењива, у неким ситуацијама може бити потребна и стручна помоћ. Ако лична борба вашег пријатеља потраје или се временом погоршава, нежно их подстакните да потраже помоћ терапеута. Пронаћуте им информације о доступним ресурсима и понудите да их пратите на сесије, ако ће се тако осећати пријатније. Професионална подршка ће обезбедити алате који ће им олакшати пут исцељења.

Пут до опоравка није линеаран и може захтевати време, стрпљење и комбинацију различитих приступа. Свако другачије тугује и доживљава непредвидиве успоне, падове и неуспехе у борби са тугом. Уколико желите да будете подршка најважније је бити присутан, са разумевањем и саосећањем.

image