Магазин

Соњка Златна Ручица: Ко је главна преваранткиња која је харала Руском империјом

Живот Софије Бљувштејн, познатије као Соњка Златна Ручица, пун је тајни и мистерија, понајвише захваљујући вештом "жонглирању" информацијама и скандалозним аферама. Ко је у ствари била главна преваранткиња Руске империје, која је својим шармом и вештим рукама успевала да надмудри све око себе и стекне титулу Краљица лопова?
Соњка Златна Ручица: Ко је главна преваранткиња која је харала Руском империјом© Youtube / Мемуары Скама

Софија Соломониак-Бљувштејн била је прави "бисер" криминалне историје Русије, а њена страст према свакојаким аферама до данашњег дана изазива дивљење, не само обожавалаца њеног криминалног талента, већ и историчара, писаца и редитеља. Генијалне преварантске шеме које се се смењивале са страственим романсама и мистериозна смрт ове "даме из подземља" били су довољан повод да Софија понесе "ласкаву" титулу најпознатије преваранткиње 19. века.

Страст према авантурама и преварама била је у генима

Тачних података о датуму и месту рођења наше хероине нажалост нема, а сагласно једној од верзија, Софија се родила 1851. године у Варшави. О њеној младости такође су сачувани тек понеки подаци, а родитељи младе Софије наводно су били ситни лопови и препродавци крадене робе. Ипак, родитељско "занимање" ни на који начин није утицало на Софијино образовање: течно је говорила неколико језика, била крајње елоквентна а веома је ценила и ликовну уметност и позориште.

Са 18. година Софија је упознала свог првог супруга, Исака Розенбада, а њихова љубав крунисана је браком и рођењем ћерке, иако је Софија још тада показивала велику склоност ка авантуристичком животу на самој ивици закона (ако не и изван ње). Ипак, њихов брак није потрајао дуго, а након само годину дана заједничког живота, Софијина жеља за богатством подстакла је на идеју са свог супруга опљачка и нестане.

Након тога, Софија је наставила да "оперише" и широм Русије, а први пут је припадницима полиције запала за око 1866. године када је задржана у Клину због крађе туђих кофера на железничкој станици. Након тога, Софија се небројано пута сусретала са чуварима реда, а сваки пут успевала је да избегне казну.

Брачни партнер и саучесник

Са годинама, Софија је стицала све више и више искуства, а заједно са Бренером, својим другим супругом, "бизнис" је подигла на виши ниво: не само да су разрадили нову шему, већ су били и "партнери у злочину". Са својим новим мужем Софија је харала хотелима по врло разрађеном плану: њих двоје би се пријављивали у хотел као имућан пар, а затим би Софија, маскирајући се, измишљала легенду о себи и свој шарм користила да обрлати своје жртве. Ако би којим случајем жртва предосећала да нешто није како треба, на сцену би ступао Бренер, који би своју супругу "чупао" из непријатне ситуације, након чега би у рекордно кратком времену напуштали хотел и тражили нов плен. Тандем из снова, рекло би се.

Трећа-срећа и како је Софија постала Краљица лопова

Ипак, и овом тандему дошао је крај, а Софијин трећи изабраник брзо је заменио Бренера. Навикнута на живот на високој нози, Софија је одлучила да следећи брак мора бити са неким из високог друштва, а пик је бацила на Шелома Шкољника, који (сасвим логично) није одолео њеном шарму. Ипак, живот у браку није био Софијина "шољица чаја", а после само неколико месеци брака она је одлучила да се разиђу, након чега се вратила својој криминалној прошлости. Све до 1870. године Софија је "оперисала" по Русији, где је за неколико година опљачкала већину јувелирница, хотела и појединаца, али и постала члан познатог криминалног удружења "Клуб Жандара Херца" и добила титулу Краљице лопова, као и надимак Софија Златна Ручица. Њеним методама обмане и крађа дивили су се сви: Софија је имала посебне хаљине са џеповима и ципеле са дуплим ђоном за сакривање драгоцености које би украла у јувелирницама, а када би харала хотелским собама служила се посебним триком - након што би ошамућену од алкохола "жртву" почела да пљачка, Соњка би се за сваки случај скинула у неглиже, чиме би скренула пажњу са злочина уколико би се јадник пробудио у сред пљачке. Поред тога, имала је и посебно дресираног мајмуна који је гутао украдене дијаманте - ипак, ову методу најређе је користила, будући да је касније морала дијаманте вадити из фекалија. Али, шта да се ради, такав је "посао".

Крв није вода: Софијине ћерке наследиле "таленат" за криминалне радње

Паралелно са развијањем криминалног бизниса, Софија се трудила да свој љубавни живот одржи једнако динамичним и страственим, а након три пропала брака одлучила је да коначно пронађе љубав за цео живот. Аморова стрела погодила је Михеља Бљувштејна, карташког махера, а као плод њихове љубави родиле су се две ћерке - Таба и Михелина, које су касније кренуле мајчиним стопама и неретко јој помагале да своје махинације изведе вешто и неприметно.

Заједно са ћеркама Софија се уздигла на сам врх криминалног миљеа, а интересовање медија за њене веште преваре постајало је све веће: сви су желели да што боље дочарају спретност Соњке Златне Ручице. Ипак, таква слава коштала ју је мира, а на Соњку је кренуо прави правцати лов: 1880. године Соњку су коначно ухапсили и осуђена је на неколико година строгог затвора.

Три пута на осуђеничкој клупи

Помислили бисте да је ово крај њене "каријере", али не! Након неколико година у затвору, Софија је успела да побегне, а страст према криминалу након неколико година заточеништва била је само већа. За кратко време на слободи она је починила низ великих крађа и направила неколико скандалозних ситуација, да би се већ 1885. године поново нашла на осуђеничкој клупи. Дуги пут се из затвора извукла на шарм - а жртва њене очаравајуће харизме био је чувар у затвору који јој је помогао да се докопа слободе.

Након другог бекства из затвора срећа је Софији окренула леђа - крађе су биле све мање, грешке су се низале једна за другом, а очаравајућа енергија све више и више се гасила из дана у дан. Након само четири месеца Соњку Златну Ручицу ухапсили су и трећи пут, а током поступка осуђена је не само за велики број преступништава, већ и за бежање из затвора. И поред свих покушаја да побегне и трећи пут, ово јој никако није полазило за руком: не само да је контрола сада била далеко ригорознија, већ су Софију ставили у окове, а остатак свог живота легенда руске криминалне сцене провела је у самици.

Претпоставља се да је умрла 1902. године након тешке болести, као и да је сахрањена у самом затвору. Својом импресивном "каријером" Соњка Златна Ручица привукла је пажњу многих писаца, историчара и редитеља који су њен лик и дело преточили у ремек дела.

image