Магазин

Трик питања на разговору за посао и примери како "прећи игрицу"

"Која бисте животиња били да можете да бирате" или "Да ли бисте више волели да можете да летите или да имате чаробни плашт који вас чини невидљивим за околину", питања су која на интервјуу регрутери не постављају случајно. Она имају за циљ да открију ваше вредности, карактерне особине али и начин на који приступате послу и уклопивост у индустрију и колектив. Како одговарати на ова и друга необична питања на интервјуу тако да послодавац пожели да будете део компаније?
Трик питања на разговору за посао и примери како "прећи игрицу"© canva/ Ivanko_Brnjakovic

Питања на разговорима за посао варирају од индустрије до индустрије, а поред оних основних која се тичу знања, стечених компетенција и финансијских очекивања кандидата, неретко се у току разговора јаве и она која ни на који начин нису везана за посао и која делују у најмању руку неозбиљно. Ипак, иза таквих питања крије се не само жеља регрутера да мало опусти кандидата, већ и да о њему открије нешто више. Иако стопроцентно тачни одговори ни на једно од оваквих питања не постоје, послодавац ће моћи да стекне увид у то како кандидат размишља, који су његови приоритети и на који начин је постављен систем вредности. Каква се све чудна питања могу наћи на интервјуу и како на њих одговорити "тачно".

По завршетку интервјуа излазите из канцеларије и на улици налазите добитни ЛОТО папирић са милионским износом. Шта бисте урадили?

Ово трик питање служи да регрутер сазна шта је ваш истински мотив приликом аплицирања за посао - јер циљ послодавца није да запосли некога коме је једини мотив зарада, већ онога ко ће се на тој позицији развијати и уживати у раду. Због тога се приликом селекције кандидата, предност имају они који су на питање одговорили на начин који показује да одједном стечено богатство не би утицало на њихову жељу да раде у компанији у којој пролазе разговор за посао и циљеве које имају везано за каријеру.

Да се нађете на пустом острву, а да притом имате и храну и воду, које две ствари осим ових, бисте пожелели да можете имати код себе

Омиљено питање регрутера у светски познатој корпорацији Јаху (Yахоо!) и пример који се често наводи и у нашој земљи, заправо помаже регрутерима да препознају приоритете које кандидат има. Примера ради, кандидат који на овакво питање одговори са "Желео бих да имам лаптоп и мобилни телефон" и онај који одговори са "Волео бих да могу имати сликарско платно, четкице и чамац да могу да пловим и сликам" очигледно имају другачије вредности и приоритете. И не само то: два кандидата могу навести исте ствари, а опет имати другачији приступ: један би желео лаптоп и телефон како би могао играти игрице читав дан (јер, шта би друго радио на пустом острву када већ има храну и воду), док би други навео да му лаптоп и телефон требају да би могао да остане у контакту са колегама са посла и пријатељима. Наравно, сваки регрутер у свом тиму би пожелео управо оваквог кандидата.

Да можете да одаберете једну супермоћ од две понуђене, да ли бисте изабрали летење или да будете невидљиви

Иако овакво питање звучи у најмању руку неозбиљно и неприлагођено разговору за посао, одговор може доста тога рећи о кандидату. Занимљиво истраживање које је спровео Форбс, а након кога је ово питање добило још више на популарности, повезало је ово питање са лидерским способностима, при чему је чак 72 посто оних који се налазе на руководећим позицијама одговорило да би виђе волели да могу да лете, него да имају способност да постану невидљиви. Због чега је ово питање заправо важно? Оно регрутеру даје јасан одговор на то да ли више волите да будете у центру пажње, или се комфорније осећате када радите "из сенке".

Да смо у животињском царству, која бисте били животиња

Регрутери просто обожавају оваква питања, а поред тога што им она служе као алат да препознају иновативност и вештине брзог размишљања код кандидата, одлична су и за увиђање логичке повезаности са будућом позицијом. Идеалан кандидат би овакво и слична питања искористио као прилику да наведе своје предности, али и истакне карактерне особине које су део вредносног система компаније, наводећи за пример животињу која им одговара. Тако на пример за једну ИТ компанију, идеалан кандидат би могао бити камелеон, који у природи у зависности од окружења и ситуације мења боје - аналогно динамичном и изазовном окружењу у ИТ компанијама које захтевају велику флексибилност и моментално реаговање у одређеним ситуација

image