Магазин

Kао за мравa: Торбица "мања од зрна соли" продата за право богатство

Зашто бисмо купили торбицу коју не можемо ни да видимо оком, а камоли да је користимо? Минијатурна "торба", тачније скулптурица, је реплика класичног "Луј Витон" дизајна, али аутор овог пројекта није модна кућа, већ њујоршки уметнички колектив "MSCHF". Торбица је продата за скоро шездесет четири хиљаде долара на јучерашњој онлајн аукцији.
Kао за мравa: Торбица "мања од зрна соли" продата за право богатство© Приватна архива

Торбица је мања од једног милиметра, једва видљива људским оком, веома се лако може изгубити и непрактична је. Ипак, постала је велики хит од како се први пут појавила на друштвеним мрежама и сада је постала део приватне колекције анонимног купца. Поред торбице, добио је и микроскоп, којим је може посматрати и "уживати" у њој.

Оригинална "Луј Витон" торба, по којој је мала торба направљена, кошта око четири хиљаде долара (знатно мање од њене минијатурне реплике). Занимљиво је да је тренутни креативни директор мушких колекција за "Луј Витон", музичар Фарел Вилијамс, истовремено директор аукцијске куће која је организовала продају. Ипак, "MSCHF" није тражио његову дозволу за копирање "Луј Витон" торбе.

Представници уметничког колектива "MSCHF" су у официјалној изјави објаснили да њихово дело, названо "Микроскопска торбица", може проћи кроз иглено уво и мања је од зрна соли - заправо, толико је мала, да су се многи узорци торбице изгубили током процеса креирања. Направљена је од фотополимерне смоле, коришћењем технологије 3Д штампања.

Колектив је за јавност објаснио да је "циљ" торбице да сатирично прикаже правац у коме иду трендови малих торби у свету моде. Тренд мини-торби наводно постаје толики апсурд, да оне више немају функцију, већ само служе као непрактичан статусни симбол.

Поред торбице, многи дргуги пројекти колектива су привукли велику пажњу јавности, а још један недавни вирални рад бренда су велике црвене чизме. Необично велики пар чизама, неприродног облика и упечатљиве боје, биле су врста исмејавања сулудних модних трендова које ће људи пратити, докле год се довољно прича о њима. У исто време, биле су вирална сензација и могле су се видети на профилима многих познатих личности и модних инфлуенсера, што је само представљало додатну иронију.

"MSCHF" је познат по контроверзним, сатиричним пројектима. Прошле године су лансирали сопствену верзију "Биркиншток" сандала, које су саставили од исечених комада скупоцених "Ермес Биркин" торби. Поред тога, продавали су копије цртежа Ендија Вархола и исечене комаде оригиналних слика Дејмијена Херста (који су се продавали за већу цену од првобитне, целе слике).

Торбица је само још једно дело у низу сатиричних и провокативних идеја колектива и колектив је објаснио да је (не)фукнционални предмет ове величине био само "следећи логичан потез". Реакције корисника друштвених мрежа су подељене: неки сматрају да је дело потпуно бесмислено, други разумеју сатиру и пародију, а неки су задивљени техничким радом:

"Ово је сјајно. Желео бих да видим процес прављења свих малих детаља," пише један корисник на Инстаграму.

"Могу ли да је користим 'микро доларе' ако желим да је купим?"

"Украшћу је и појести, тако да нико други не може да је има!", додају други корисници.

image