Магазин

Пет знакова да не једете довољно лиснатог поврћа

Зелено, лиснато поврће нутриционисти сматрају суперхраном. А тамно зелено лиснато поврће се сматра једном од најхранљивијих намирница које се могу јести, пре свега јер је пуна витамина и минерала који подржавају основне функције тела. Међутим, ако кељ, рукола и спанаћ нису високо рангирани на вашој листи омиљених намирница, нити су заступљени у вашој исхрани,очекујте ових пет знакова који ће вам сигнализирати да тело не добија довољно зелениша.
Пет знакова да не једете довољно лиснатог поврћа© freepik/ freepic.diller

Исхрана је један од битних елемената нашег здравља, а воће и поврће богато влакнима требало би да буде у великој мери на менију, кажу стручњаци, а преноси портал "Бест лајф". Можемо чак приметити одређене знакове или симптоме који указују на то да је наша исхрана неадекватна, а ево које сигнале тело шаље ако не конзумира довољно зелениша:

1. Недовољно пражњење црева ("затвор")

Први знак који можете приметити да не једете довољно лиснатог зеленог поврћа је констипација. "Лиснато поврће је богато влакнима, која помажу здраво варење хране и спречавају 'затвор'. Ако неко има ретко пражњење црева или потешкоће са столицом, то би могло указивати на недостатак дијететских влакана из лиснатог зеленила", каже Тејлор Осбалдестон, холистички нутрициониста и напомиње да је препоручени дневни унос влакана за одрасле око 25 до 30 грама. Међутим, констипација може имати и низ других узрока, па може укључивати недостатак вежбања, недовољну хидратацију, мању или прекомерну тежину, анксиозност или депресију и још много тога. Ако укључивање више лиснатог поврћа и другог воћа и поврћа богатог влакнима у вашу исхрану, не помогне у отклањању симптома, Осбалдестон предлаже да разговарате са својим лекаром како бисте утврдили да ли постоји неки други узрок.

2. Показујете знаке недостатка витамина

Неуношење довољно лиснатог поврћа такође може довести до одређених недостатака витамина, кажу стручњаци. Лиснато поврће је препуно есенцијалних витамина и минерала, укључујући витамине А, Ц, К, фолат и гвожђе. Прескакање зелениша у исхрани може изазвати недостатке хранљивих материја, што потенцијално доводи до симптома као што су умор, ослабљена имунолошка функција, слабо зарастање рана и нарушено здравље костију, кажу лекари. Уколико имате ове симптоме, лекар ће можда желети да уради тестове крви како би утврдио да ли недостатак витамина може бити основни узрок. 

3. Хроничан мањак енергије

Гвожђе и магнезијум играју кључну улогу у одржавању оптималног нивоа енергије, а у исхрани многих људи, тамно лиснато поврће је њихов главни извор. "Неадекватан унос ових хранљивих материја може довести до умора, слабости и смањења енергије. Препоручени дневни унос гвожђа за одрасле је око 8 до 18 милиграма, а за магнезијум је до 420 милиграма", објашњава Осбалдестон. Због тога, уколико неко осећа пад енергије око поднева, требало би да дода мало кеља, зеља, спанаћа или блитве у ручак, што може помоћи да се ниво енергије опорави. Осбалдестон напомиње да се генерално препоручују две шоље лиснатог поврћа у свакодневној исхрани и сматра да их је најлакше укључити у салате или у смутијима. Tакође, могу се јести као прилог. 

4. Јављају се проблеми са кожом

Још један потенцијални знак да не једете довољно лиснатог зеленила је да имате проблема са кожом. Лекари кажу да је то зато што зелено лиснато поврће садржи антиоксиданте и фитокемикалије које подстичу здрав изглед коже. Неадекватна конзумација овог поврћа може допринети проблемима попут суве коже, коже без сјаја или повећана подложност оштећењима које може изазвати клима, односно средина у којој се живи. Уколико се примете неки од наведених симптома, промена исхране може бити прва линија одбране. Требало би јести широк спектар биљне хране богате витаминима и минералима - укључујући и тамно лиснато поврће.

5. Имате проблема са одржавањем здраве тежине

Лиснато поврће има мало калорија и много влакана, што значи да може добро заситити, па чак и обуздати глад. Ово, као и друго поврће богато влакнима, чини их корисним алатом за одрживо управљање тежином. Баш зато нутриционисти сматрају да уколико у исхрани нема довољно лиснатог поврћа, можда ће бити теже одржати здраву тежину или контролисати величину порције хране. Најбољи план исхране је онај којег ћете се придржавати, тврде стручњаци. Требало би, према њиховим речима, имати добро испланиране оброке који укључују пуно воћа и поврћа, здраве масти, сложене угљене хидрате и немасне протеине за оптималну исхрану.

"Важно је напоменути да ови симптоми не морају нужно указивати на недостатак лиснатог зеленила у исхрани, јер могу бити узроковани и другим факторима које би требало испитати", каже Мери Сабат, нутрициониста и лични тренер. 

image