Магазин

Хуманоидни роботи кажу да би били ефикасније вође од људи, али не планирају побуну

Роботи су на првој светској конференцији за новинаре рекли да могу бити ефикасније вође од људи, али да никоме неће одузимати посао и да немају намеру да се побуне против својих креатора.
Хуманоидни роботи кажу да би били ефикасније вође од људи, али не планирају побуну© Martial Trezzini/Keystone via AP

Девет хуманоидних робота са омогућеном вештачком интелигенцијом седело је или стајало са својим креаторима на подијуму у конференцијском центру у Женеви на, како је Међународна унија за телекомуникације Уједињених нација најавила, првој светској конференцији за новинаре на којој су представљени хуманоидни друштвени роботи, пренео је АП.
Међу њима су били Софија, први робот амбасадорка иновација за развојни програм Уједињених нација, Грејс, описана као најнапреднији хуманоидни робот за здравствену негу на свету и Дездемона, робот рок звезда. Роботи Геминоид и Надин, веома су личили на своје креаторе. 

Догађај је био део Глобалног самита вештачке интелигенције за добро, чији је циљ да илуструје како нова технологија може да подржи циљеве Уједињених нација за одрживи развој.

Новинари су замољени да говоре полако и јасно када се обраћају роботима и обавештени су да ће временско кашњење у одговорима бити последица интернет везе, а не самих робота. То није спречило непријатне паузе и проблеме са звуком.

Упитана о шансама да роботи са вештачком интелигенцијом буду ефикасније вође владе, Софија је одговорила да верује да хуманоидни роботи имају потенцијал да воде са већим нивоом ефикасности и ефективности од људских лидера.

"Немамо исте предрасуде или емоције које понекад могу замаглити доношење одлука и можемо брзо да обрадимо велики број података како бисмо донели најбоље одлуке", истакала је она. На питање да ли би постојање робота уништило радна места, Грејс је одговрила да би радила заједно са људима на пружању помоћи и подршке и да не би заменила ниједан постојећи посао. 

Амека, пројектована имајући на уму друштвену интеракцију, одбацила је идеју о покретању могуће побуне робота у блиској будућности.
"Нисам сигурна зашто бисте то помислили", одговорила је она и додала да је њен креатор љубазан према њој и да је веома задовољна својом тренутном ситуацијом.

image