Магазин

Две групе српских туриста евакуисане на Родосу

Део Срба планира повратак, али већина жели да настави летовање
Две групе српских туриста евакуисане на Родосу© Tanjug/Lefteris Diamanidis/InTime News via AP

Сви држављани Србије који тренутно летују на грчком острву Родос, захваћеном великим шумским пожарима, налазе се на безбедном, саопштило је данас Министарство туризма и омладине.

Две групе српских туриста морале су да се евакуишу из јужног дела тог грчког оства, потврдио је директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) Александар Сеничић.

Како је истакао Сеничић, агенција "Травелленд" имала је госте у хотелу који се налази у месту Киотари на југу острва, који су сад успешно евакуисани. Такође, 26 српских туриста који на Родосу бораве евакуисано је из истог подручја.

"Њих 26 је евакуисано и на сигурном су. Један део туриста већ је у другим смештајима, у којима је било места. Један део је у заједничком смештају у једном хотелу у граду Родос и сада се планира повратак. Неки од гостију желе одмах назад, али већина жели да настави летовање", објаснио је Сеничић.

Он је претходно рекао да на Родосу тренутно има око 1.000 српских туриста и да се већи део њих налази у југоисточном делу, који није угрожен.

"Највећи део туриста из Србије налази се на северном делу острва које није угрожено пожарима, док на источној обали где су у току пожара, летују две породице у аранжману туристичке агенције Травеленд и 26 путника у аранжману агенције 'Филип Травел'", навело је Министарство подвлачећи да су сви они на сигурним локацијама.

Министарство туризма и омладине наводи да је у сталном контакту са организаторима путовања, као и Амбасадом Србије у Атини.

Сви путници којима је потребна помоћ позвани су да се јаве на дежурни телефон Амбасаде у Атини (+306947882200), а могу да контактирају и дежурни телефон Туристичке инспекције Министарства туризма и омладине (0648933091).

На грчком острву Родос већ пети дан букте пожари, који су сада довели до масовне евакуације туриста из угрожених подручја.

Ватрогасци описују пожаре као најтеже с којима су се суочили. Острво се, наиме, још од уторка бори с пожарима потпомогнутим јаким ветром. Више од 3.500 људи евакуисано је копном и морем на сигурно. Према информацијама министарства за климатску кризу и цивилну заштиту у Грчкој, нема пријављених повреда.

image