Магазин

Рад од куће одлази у прошлост: Чак и Зум своје запослене враћа у канцеларије

Софтверски гигант Зум, који је постаo практично синоним за рад од куће, покренувши револуцију рада на даљину у периоду пандемије Корона вируса, својим запосленима званично је наложио да је време се врате у канцеларије. Своју одлуку образложили су потребом да запослени и тимови буду повезани и ефикаснији. Да ли ће њихова мисија бити успешна, или ће се сусрести са револтом запослених као и многе друге компаније?
Рад од куће одлази у прошлост: Чак и Зум своје запослене враћа у канцеларије© Canva / fizkes

Иронично или не, компанија Зум, која се на тржишту технологија позиционирала у самом врху када су у питању онлајн састанци и постала синоним за рад од куће, одлучила је да окрене нови лист и своје запослене који су од почетка 2020. године радили од куће, врати у канцеларије, пренео је портал Бизнис Инсајдер.

Повратак у канцеларије извесан за оне који живе близу

У саопштењу које је издало, руководство "Зума" навело је да ће се од сада примењивати "структурирани хибридни приступ", који ће подразумевати долазак запослених који живе у радијусу од 80 километара на њихова радна места у просторијама послодавца најмање два пута недељно. Овакву одлуку они објашњавају већом ефикасношћу услуга видео-конференција.

Да ли ће ова мера ускоро почети да се примењује и на оне који су удаљени више од 80 километара од најближе канцеларије - преостаје да видимо.

Експоненцијалан раст, па осетан пад

Софтверска компанија са седиштем у Сан Франциску се са пандемијом Корона вируса вртоглаво проширила, а њена тржишна вредност "скочила" је чак 15 пута у првим месецима "локдауна", када су компаније масовно слале своје запослене на рад од куће, а међународни транспорт био потпуно обустављен. Ипак, након стабилизације ситуације, укидањем вандредних мера и повратком запослених у канцеларије, услуге Зума бивале су све мање тражене, а компанија се сусрела са извесним потешкоћама.

У фебруару ове године, Зум је отпустио око 15 процената свог особља, док је извршном одбору буџет основних зарада смањен за 20 посто, а бонуси укинути до краја године.

Запослени широм света одбијају да се врате у канцеларије

Иако многе пандемија Корона вируса асоцира на затварање и ограничење слободе, запослени који су имали прилике да раде од куће тврде да су са таквим форматом рада добили више слободе и могућности да својим временом располажу. Баш из тог разлога, повратак у канцеларије већини је јако тешко пао - толико, да су многи запослени одбијали да се врате у канцеларије чак и по цену престанка радног односа.

image