Магазин

"Лабудово језеро" у срцу Сибира: Омиљена зимска дестинација грациозних белих птица

Сибир, један од најхладнијих региона на северној полулопти наше планете, и поред сурове климе, дом је великом броју ретких припадника животињске врсте, а језеро Светло омиљена је зимска дестинација за преко 500 јединки лабудова који уместо топлијих крајева ипак бирају да презиме у Сибиру. Због великог броја дуговратих пернатих "туриста" ово језеро постало је познато и као "Лабурово језеро", које сваке сезоне посете и љубитељи нетакнуте руске природе.
"Лабудово језеро" у срцу Сибира: Омиљена зимска дестинација грациозних белих птица© Canva / Iri_sha

Сваке зиме језеро Светло у Алтајском крају Русије претвара се у прави "инстаграмични" рај, а ледени предели покривени ињем и блиставо белим снежним покривачем постају зимовалиште из снова за стотине лабудова. Уместо да лете у топлије пределе на југу земље, ови необични "туристи" бирају да зимују у срцу Алтаја, због чега је ово језеро у народу постало познато и као Лабудово језеро, попут балетског ремек дела.

Лабудови се брчкају у термалним изворима језера

Светло језеро постала је омиљена дестинација лабудова због правог доживљаја спа центра: окружено снежним наносима високим и по неколико метара, док температура ваздуха варира око минус 30 степени Целзијуса, вода у језеру довољно је топла да се у њему могу купати, а термални извори који се налазе на дну не дају јој да се икада охлади и достигне температуру смрзавања. Иако веома мало, дуго тек око један километар и широко нешто више од 400 метара, Светло језеро може да прими велики број дуговратих "туриста" - у јеку сезоне овде се сјати преко 500 јединки које до краја зиме уживају у прелепом погледу и миру Алтајских планина.

Традиција дуга преко 50 година

Први лабудови су се на Светлом језеру појавили још 1967. године, а у то време "гужва" је била много мања - језеро је у првој сезони посетило тек 15ак јединки. Затим, сваке године, долетало их је све више и више. Орнитолози су открили да су сви "посетиоци" пореклом из Салехардске тундре изнад поларног круга, а када локална северна језера окује лед, они са својим потомством дођу на зимовање на Светло језеро.

Поред лабудова, на овом језеру су своје зимско уточиште пронашле и патке, које долете у толиком броју, да готово преплаве читаво подручје, а њихова граја чује се километрима далеко.

Веома се води рачуна о томе да туристи не узнемиравају животиње

Због атрактивности локације и посета ових грациозних птица, Светло, односно Лабудово језеро постало је веома посећена туристичка дестинација. Међутим, зарад добробити птица, мере које предузимају челници природног резервата, као и локално становништво, веома су рестриктивне, па су тако осматрачнице постављене на довољној удаљености како се главним гостима не би реметио мир.

image