Магазин

У Швајцарској је илегално купити само једно морско прасе - мора их бити најмање два

Можда звучио необично, али постоји посебан закон у Швајцарској којим се забрањује куповање само једног морског прасета. Разлог је једноставан: да би животиње имале друштво! У супротном, ако власник остави морско прасе само, може бити оптужен за злостављање животиња.
У Швајцарској је илегално купити само једно морско прасе - мора их бити најмање два© Unsplash/Bonnie Kittle

Морски прасићи су симпатичне и умиљате животиње, али ако желите да удомите једно у Швајцарској, мораћете купити већи кавез, јер је дозвољено купити најмање два морска прасета у исто време. Швајцарске организације за заштиту животиња су утврдиле да морски прасићи најчешће умиру од усамљености, тако да је неопходно да увек имају пријатеља или партнера поред себе, поготово ако власник није присутан у дому по неколико сати дневно.

Како би морско прасе било здраво, добро расположено и дуже живело, потребно је да има друштво у сваком тренутку. У супротном, ако се у стану власника пронађе само једно морско прасе, то значи да власник крши закон и угрожава здравље животиње.

Исто тако, ако једно од морских прасића угине, власник мора одмах пронаћи новог "цимера", али није увек тако једноставно пронаћи савршени пар, јер ове животиње заправо могу бити веома избирљиве, иако веома лако постају усамљене.

"Пошто веома ретко угину у исто време, чак иако су истих година, људи морају донети исправну одлуку. На пример, млада животиња може сметати старијем морском прасету од четири или пет година," објашњава за портал "ЗМЕ Сајенс Приска Кунг, власница једне агенције за спајање животиња. Додаје да, у исто време, може доћи и до супротног ефекта и старијим животињама заправо може пријати енергија млађих. Њене услуге су веома тражене, јер многи власници настоје да свом љубимцу дају угодан живот.

Сличан приступ се тражи и код оних који купују папагаје, зечеве, одређене врсте риба и друге животиње којима најбоље прија друштво. Поред тога, Швајцарска има многе друге законе о заштити животиња. На пример, власници паса морају положити курс у коме ће научити како да се правилно брину о њему, док рибари морају да науче како да пецају на хумани начин. Из наведених правила се може закључити да је Швајцарска савршена земља за љубитеље животиња, али и за њихове љубимце.

image