Магазин

Најбољи начини за одржавање будности - а није кафа

Понекада нам је изузетно важно да останемо будни - спремамо важан испит, остали смо на послу у непланираној трећој смени, или смо се дан раније проводили више него што је требало, па сада једва држимо очи отворене. Шта год да је, кафа можда и јесте решење, али краткорочно. А како остати будан без прибегавања кофеину?
Најбољи начини за одржавање будности - а није кафа© Canva / AleksandrGeorgiev

Највећи парадокс спавања јесте да када би требало да спавамо, ми се често боримо са будношћу, гледамо у плафон или бројимо овце не бисмо ли коначно утонули у сан, али зато када би требало да останемо будни и фокусирани, наша глава дословно пада. У тим тренуцима, већина нас се окреће (једином) логичном решењу - кафи, енергетским напицима или капсулама са екстрактом кофеина и у већини случајева то делује.

Међутим, кофеин није баш увек најоптималнији избор: иако је у малим дозама веома препоручљива, уколико се претера може изазвати бројне нелагодности: од стомачних тегоба, до повишеног крвног притиска и аритмија. Зато, када вам се следећи пут приспава онда када би требало да сте будни и фокусирани, уместо кафе се послужите водом и здравим грицкалицама, одрадите кратки 15-минутни тренинг или дремните 10 до 20 минута, само да "напуните батерије".

Вода и здраве грицкалице за инстант прилив енергије

Умор је један од главних симптома дехидратације, па је испијање једне до две чаше хладне воде сигуран начин да ваш организам "тргнете" из стања поспаности. Са друге стране, и храна је одлична стратегија у борби са умором, јер је нашем телу управо храна извор енергије. Наравно, овде се мисли на здраве грицкалице, и храну која није "тешка" за стомак и дигестивни систем. Уколико осетите симптоме умора, а пред вама је дуга ноћ у којој треба да останете будни и фокусирани на посао или учење, идеалан оброк био би сачињен од извора протеина, угљених хидрата и масти, који ће помоћи да регулишете метаболизам, али и повећати прилив енергије. Најбољи избор биле би јабуке (које су природан извор шећера), салата (као природан извор витамина) или тост са кикирики путером, чија ће калоричност да вас засити, али и да довољну количину енергије да "прегутате" ноћ.

Кратак тренинг ће вас разбудити и "изоштрити" ум

Осетан умор значи само једно - време је за кратку паузу. Уместо да време искористите да направите себи кафу, устаните и "протресите" тело кратким тренингом - било да је у питању разгибавање, пар асана или шетња, свака физичка активност је добродошла, а чак и 15-ак минута је довољно да се организам врати у стање будности. Уколико се са поспаношћу борите током дана, научници препоручују да одаберете активност коју је могуће радити на сунцу, јер сунчева светлост доказано има снажан утицај на будност, ниво енергије, као и "оштрину" ума.

Када ништа друго не помаже - ту је дремка

Коначно, уколико ни вода, ни мало физичке активности не донесу жељене резултате, ту је кратак сан, који доказано чини чуда када је у питању "пуњење батерија". Наравно, уколико околности до дозвољавају. Али, немојте претеривати: идеална дужина такве дремке је између 10 и 20 минута, а све више од тога неће имати очекиване резултате - не само да се можете пробудити још уморнији, већ и пореметити редован распоред спавања. Зато, уколико одлучите да на кратко "одморите очи", нека аларм буде обавезно подешен!

image