Магазин

Иван и Даница Црногорчевић за РТ Балкан: Српство се темељи на Косовском завету

Песму "Весели се српски роде" која се прославила на литијама за одбрану православних светиња, Црногорчевићи не присвајају као своју, већ верују да песма треба да се осећа као део народа
Иван и Даница Црногорчевић за РТ Балкан: Српство се темељи на Косовском завету© Приватна архива/Зоран Пилиповић

"Ово је земља Стефана и Лазара", поручује нам етно уметница Даница Црногорчевић песмом "Весели се српски роде" - од литија у Црној Гори, све до прославе медаља на чувеном балкону Скупштине града у Београду. Уз звонки глас певачице који се проширио "од Призрена до Румије", па и даље – Срби "због слободе" углас кличу уз њене мелодије.

Песму која је ујединила Србе написао је њен супруг Иван, свештеник цркве светог Димитрија на Крушевцу у Подгорици.

Објављена је на Видовдан 2020. године и постала незванична химна литија за одбрану православних светиња.

Брачни пар који је недавно добио и четврто дете не крије задовољство због тога што се њихова мелодија наметнула као "ода традицији и славној прошлости", како ју је недавно за РТ Балкан оценио писац Марко Танасковић.

"Увек волим да нагласим да ту песму, као и све остале, које заједно са својим супругом представљам нашем народу а и шире, не присвајамо само као наше. То су управо песме које треба да се осећају као део овог народа и као нешто природно. Јер у свакој култури сваки народ пева своје родољубиве песме. Ако је то природно другим земљама зашто не би било и код нас", каже Даница Црногорчевић за РТ Балкан.

Својим патриотским и духовним мелодијама она се, каже, обраћа "онима који емоције према свом роду најбоље и најлепше изражавају кроз слушање ове врсте музике".

Наравно да се у кући Црногорчевића славио успех српских спортиста. Млади брачни пар с радошћу је пратио телевизијски пренос славља српских спортиста на коме је кулминација вечери било управо пуштање њихове песме.

Вирални снимак на коме се виде кошаркаши, баскеташи и Новак Ђоковић док заједно певају "због слободе" послао је у свет слику српског јединства и снаге, и показао да су највећи међу нама управо они који се поносе својим пореклом.

"Песма 'Весели се српски роде' се толико пева јер се осећа да је настала из срца и најискреније љубави према нашој земљи и нашим прецима. Одмах смо се присетили и наших историјских литија када је та песма такође певана једним срцем и једним гласом. Само тако и може да се пева и само тада се на нашим лицима рађају сузе радоснице - када се кроз песму осети јединство", указује Даница.

Циљ њихове музике је да Србе учине поносним због тога што су Срби. Порука коју Црногорчевићи шаљу јесте порука о јединству народа.

"Добро је позната изрека 'Само слога Србина спасава'. Право је време да схватимо да је то основ свега, и да само у слози можемо напредовати и бити јаки и несаломивог духа, како на индивидуалном плану тако и као народ. Немамо чега да се стидимо, као што и данас имамо светионике у науци , спорту, музици, тако смо их имали кроз историју. Историјске успехе имамо у свету, а исто тако је било и раније. Тесла, Пупин, Миланковић… зар је мало?", пита се певачица.

За Ивана Црногорчевића српство је незамисливо без светосавља, а светосавље је незамисливо без Христа.

"Право српство, не комерцијално, не оно што је врло често злоупотребљено у којекакве политичке сврхе, темељи се на косовским идеалима и завету. Те косовске идеале и завете нам је показао цар Лазар тако што је положио свој живот за крст часни и слободу златну, и тиме што је одабрао не царство земљско већ царство небеско", указује отац Иван.

Писца песме која је у извођењу Данице Црногорчевић ујединила Србе, а која је постала попут друге српске химне, пева се на ђачким приредбама, спортским слављима, па чак и на свадбама и другим весељима, питамо да ли има осећај да се коначно пробудио дуго потискивани српски дух?

"Богу хвала на томе, управо је тако, обнавља се српски патриотизам који је деценијама био потискиван и деградиран. Песма како својим речима тако и својим ритмом буди код нашег народа посебне емоције, поготово код деце. Поред тога она има и једну духовну димензију која се тешко може дефинисати али управо те слике које смо могли да видимо су најбољи показатељ", истиче аутор ове песме, Иван Црногорчевић.

Ипак док је највећи део јавности славио са српским спортистима углас певајући "Весели се српски роде", било је и оних незадовољних. Превише им је, кажу, националистички, и певање овакве музике називају "уништавањем генерација". Фали им, признају, онај југоносталгични призвук мелодије "Игра рокенрол цела Југославија". Неће, међутим, да кажу да нису за то да се српски род весели "због слободе", а поготово не овако ђутуре, братски и уједињено - од Призрена до Румије.

"То је очито показатељ недостатка њиховог духовног образовања. У питању су они који пола дана мрзе себе, а другу половину дана мрзе свет око себе. Ко има имало слуха, песму ће доживети као израз највишег хришћанског родољубља и патриотизма", указује отац Иван.

Да се на испразне критике не осврћу и да се упркос свим нападима држе само српског пута, Црногорчевићи су и раније доказали. Када је на Бадњи дан, на концерту у Подгорици отпевала химну "Ој свијетла мајска зоро" са нешто другачијим текстом, оним из 1863. године, подсећајући на братство и заједништво Србије и Црне Горе, Даница се нашла у центру медијске хајке. Стих "једина си за слободу ти остала српском роду", преживео је све претње кривичним пријавама и тужбама, и остао "као дуг нашим светим прецима и нашој светлој историји", како је тада објаснила певачица.

Двадесетдеветогодишња Даница, која је у августу родила четврто дете, одана је супруга и брижна мајка. На својој Инстаграм страници коју прати 136 хиљада људи, често дели моменте из свог породичног живота, али и своје музичке успехе, попут оног, када се прошле године њена песма зачула и у Москви на Дан победе. Чему ће учити своју децу, упитао ју је РТ Балкан.

"Учићу их пре свега ономе чему су мене моји а мог супруга његови родитељи учили, а то је основним традиционалним вредностима, Божијим заповестима, да буду пре свега добри људи, да имају веру у Бога и да чувају православну веру", закључује Даница Црногорчевић.

image