Магазин

Од постпорођајне депресије пате и мушкарци, потврдили су научници

Иако се појам постпорођајне депресије до сада увек везивао искључиво за жене, односно новопечене мајке, последња научна истраживања показала су да и очеви могу патити од овог стања. Као примарни разлог за појаву овог стања наводи се стрес, а јавља се код скоро 15 процената очева.
Од постпорођајне депресије пате и мушкарци, потврдили су научници© Canva / pixelshot

Долазак на свет новог члана породице једнако је леп и стресан догађај, који са собом доноси непроспаване ноћи, промену ритма, а понекад и депресију. Постпорођајна депресија се деценијама везивала искључиво за новопечене мајке, али су последње студије научника са Универзитета Илиноис у Чикагу потврдиле да се ово стање може јавити и код мушкараца који су недавно постали очеви.

"Очеви такође пролазе кроз стресан период. Уплашени су, боре се да направе баланс између посла, родитељства и приватног живота и одговорности", навео је водећи аутор студије, доктор Сем Вејнврајт.

Близу 15 посто новопечених очева пати од постпорођајне депресије

Уз сагласност жена, научници су спровели истраживање 24 мушкарца који су у скорије време постали очеви, а након анализе података, чикашки научници установили су да је седморица испитаника показало тендендицу да има ментално обољење. На глобалном нивоу, укупан проценат очева који имају симптоме постпорођајне депресије износи око 15 посто.

Оно што новопеченим очевима посебно ствара стрес јесте сазнање да својим партнеркама у том периоду морају пружити подршку, а чињеница да су и сами под утицајем стреса који сакривају "испод тепиха" их чини додатно осетљивим и рањивим.

"Циљ овог истраживања је да боље разумемо како можемо помоћи мушкарцима да остану здрави, како би имали бољи однос са партнерком и здравије породице", истакао је Вејнврајт.

И мушкарци имају осећања, али су она понекад запостављена

Како је навео научник који се бавио истраживањем симптома постпорођајне депресије код мушкараца, њихова осећања су са доласком новог члана породице често на другом месту, а како је истакао, многи мушкарци се осећају запостављено. "Нико нас ни не пита како смо" одговор је који се најчешће могао чути током студије.

Иако се о постпорођајној депресији код мушкараца јако ретко прича, један од оних који су ставили тачку на ову табу тему био је радио-водитељ Џек Поуст, који је решио да своја осећања подели и путем друштвених мрежа.

"Мислио сам да све радим за чисту десетку и да сам супруг за пожелети, али се онда родио наш син и све се порменило и одједном постало чудно", написао је Поуст.

Новопечени отац је чак признао и да се није одмах "заљубио" у свог сина, као и да је осећао стид и срамоту због својих осећања, премда је природно да родитељи према својој деци гаје веома јака осећања већ од првог сусрета. Како је навео, Џек није осећаo стид само према свом сину, већ и у односу на своју супругу: "Бјанка је та које је све одрадила - родила је дете, изнела трудноћу, а ја сам тај који је депресиван и који плаче. Осећам срамоту и грижу савести због тога", навео је радио-водитељ.

Постпорођајна депресија не сме бити табу тема

Верује се да се постпорођајна депресија јавља код око 13 процената породиља током првих месец дана након порођаја. Међутим, пракса показује да се код готово половине жена први симптоми могу јавити већ за време трудноће. Најчешћи симптоми постпорођајне депресије углавном су веома слични симптомима класичне депресије, а њихова манифестација огледа се у честим променама расположења, преплављеношћу емоцијама и мислима о наношењу повреда себи или беби, као и осећају умора и смањеном либиду. Поред наведених симптома, оно што је карактеристично за ово стање јесте и интензивирана анксиозност и смањена приврженост детету.

Научници тврде да узроци постпорођајне депресије леже у драматичном снижењу нивоа хормона естрогена и прогестерона у периоду након порођаја, услед којих жена доживљава емотивни шок. И док се најчешће везују за хормоналне промене које утичу на хемијске процесе у мозгу, а тако и психичку равнотежу, поједине студије указују да на развој постпорођајне депресије могу утицати и укљученост партнера у трудноћи и старању о детету, услови живота, али и мера у којој жена одржава везу са "спољним светом".

image
VV inauguration
banner