Магазин

Феномен инфлуенсера из астролошког угла

Да ли сте инфлуенсер? Можда покушавате али вам не полази за руком да прегурате првих 10000 пратилаца на Јутјубу и Инстаграму. У чему је фора са "утицајнима" и како астрологија објашњава овај феномен.
Феномен инфлуенсера из астролошког угла© freepik/lookstudio

Једно је сигурно - ужасно смо поводљиви. Одувек. То је у коду људске расе иако ћемо због те особине када је препознамо код деце највише стрепети. Вероватно зато јер знамо да је неминовно. Ишчекујемо, када дете нешто пласира ево нас "Одакле ти то?" "Где си то чула?" "Од кога си видео?" Или, ни не питамо: "Све су то видели на социјалним мрежама!"

Шта нам се догодило па причамо сами са собом док шетамо Ташмајданом и гледамо у камеру на стику ако немамо пара да платимо човека да нас сними? Како да објаснимо невероватан број пратилаца профила који, рекли бисмо, ни немају увек (често) квалитетан садржај који би оправдао толику популарност. Па да кренемо редом... А за то вас враћам 12 година унатраг.

Још када је Уран ушао у Овна 2011. године сви астролози су знали да ће се свет променити. Оно што нисмо знали је да ће та промена кренути истог часа. Те године је било и динамично и драматично, због чега све године које су уследиле после (укључујући и ковид године) не видим и даље као пандан 2011-ој. У само ту једну годину збили су се: протест Окупирај Вол Стрит, Арапско пролеће које је кренуло од Египатске револуције а завршило погубљењем Гадафија (са све ловом који је претходио) као и Осаме Бин Ладена, цунами у Јапану а потом хаварија у Фукушими, Брејвиков напад на студентски камп, умро је Стив Џобс, Европом су се разиграли терористи по престоницама, ухапшен је Ратко Младић. Цео свет је пратио венчање британског принца Вилијема и Кејт Мидлтон а ми смо пратили Вимблдон јер те године је Новак Ђоковић однео прву титулу. Интернет је горео. Баш као Уран у Овну. Одједном, сви смо имали коментар и мишљење и став. Сви смо се за нешто заузели или некога нападали. Били за или против, били смо тамо. На нету. Фејсбук је брже боље у 2011. стару спору верзију заменио рилтајм стримом, па смо добили данашњи "тајмлајн" као и нотификације (да случајно нешто не пропустимо!)

За разлику од Нептуна кога можемо повезати са сваком врстом адикције, овде је реч о другом феномену који се тиче Урана и актуелности. Примећеност сад и одмах у овом тренутку. Бити први. Искористити сваку актуелност да скренемо пажњу. А не може се бити први ако ниси у току, па су лајв стримови одједном постали нова телевизија. Популарност се не рачуна више ако је без акције. Отуда је један од термина који ће обележити 2011. годину (и пар наредних) био "активизам".

И како смо једном ту ушли, нагрнули као хорде Хуна - више нам се није враћало назад. Као ни Хунима. Ни Кинески зид није помогао, колико год да смо се трудили да се обуздамо. Наше ново огњиште постао је World Wide Web, а пред нама све што је требало променити у анархичном одушевљењу собом! Шта је то тачно чиме смо толико били одушевљени боље би знали психолози и социолози, али нема сумње да смо се завели идејом да смо битни и да можемо да утичемо, да мењамо, провоцирамо, рушимо, стварамо, покрећемо.

И даље нас нису други питали за мишљење, али за разлику од времена пре 2011. када не би ни одговарали ако нас неко не пита, сада то и није више услов да би нас неко чуо. Важно је да имамо платформу. Па ћемо довикивати на глас док неко не скрене поглед. Такође је чињеница да смо постали екстремно нестрпљиви, отресити, оштрији него пре, директни. Будућност није могла више да се чека, да нам је неко уреди, донесе слободу, права, новац, већ смо ми почели будућности да намећемо правац.

Блогери су напустили блогове и прешли на Јутјуб где су се много директније обраћали публици. Исто се десило и са славним личностима, који су само сишли са бине и из неприступачних лимузина и пентхауса измешали се са светом. Одједном су вам на листи пријатеља Милица, Жарко и Роберт Дауни Јуниор, ту негде између тетка Раде, неке Јелене коју ни не знате ко је, Илона Маска и председника.

Иако у том тренутку нисмо имали јасну слику шта се догађа, јасно смо осетили активизам како нас диже и увлачи у немир ако бисмо остали да седимо скрштених руку. И ту је кренуло Ново доба инвенције.

Све што постоји данас измислили смо од 2011. на овамо. Од нових навика као што је да путујемо и радимо истовремено са било које тачке на глобусу - на даљину, или подкаста као нове форме главног медија, до потпуно нових професија које пре тога нису постојале: апп девелопери, менаџери социјалних медија, Убер возачи, дата аналитичари, дрон оперативци, а где су још виртуелна стварност, вештачка интелигенција, блокчејн и све остало што смо сами измислили и наметнули будућности јер је више нисмо могли чекати.

Завршили смо игрицу која је обећавала резултате након труда и стрпљења и у којој је управо Време било главни шеф, и инсталирали једну сасвим нову где су резултати исход фанатизма, упорности, воље - сад или никад. Ништа није могло да нас заустави, јер Уран у Овну је незаустављив а код млађих то је предност јер има снагу и рушилачки фанатизам да се обрачуна са свим старим моделима и прегази их. Али буквално их сатре. Спржи. Рушење модела времена и стрпљења добило је своје име АДХД, поремећај пажње са којим се већина сигурно није родила.

Али и то све када је постала реалност, опет је ту било нешто што још нисмо знали. А то је да смо на тркама, ако не и у рату. Уран у Овну на свом путу руши. Отуда оно што често видимо на друштвеним мрежама, истицање себе тако што се критикује, вређа и поништава туђе управо је део тог принципа. Цео ''cancel culture'' иде одатле. Завист, презир, ниподаштавање другога, али и самога себе. Срушити себе, променити и себе самога, омрзнути и своје дојучерашње вредности, згадити их се јер нису донеле промену која се желела. Зато људи преко ноћи последњих година доносе одлуку да буду неко други. Било физички или да промене потпуно уверења, имиџ... Уран у Овну колико је наметање свету онога што сам ја, толико је тамо где идеје нема - нећу више да будем ја! Но, требало је пронаћи модел за нови лик...АЛИ КАКО?

Лако. Уран у Овну је крађа идентитета, туђе личности, туђих идеја, туђих пријатеља, туђег живота.

Како да неко зна ко треба да буде ако није у тих стотинак 'Хуна' 21. века који су пре дванаест година заправо знали шта хоће, били храбри, оптимистично решени да крену са инвазијом промена и директним акцијама преко интернета, ризикујући често да због тога буду у сукобу са законом, властима и сл? Ти такви су заправо пелцер инфлуенсера.

Најпре сви који су се са Ураном у Овну бацили на геополитичке теме, и до данас развили своје мреже, а канали на друштвеним мрежама им постали озбиљни лидери у свету информација. Ко још гледа дневник? Подкасти на теме друштва, света, политике су оно што је Уран у Овну најпре имао у својој замисли. Нисмо ни знали колико паметног света има! Начитаног, образованог, упућеног.

Видевши њих како то раде и остали који нису знали пуно о политици, социјалној психологији, друштву, технологији ипак су имали идеје о масонима, НЛО, теоријама завера и разним 'треће око' темама које ови први нису обрађивали, па су кренули да их пласирају на исти начин. Па и када знамо да не можемо да им свима верујемо, једно је сигурно - сви они имају своју огромну пиублику. У недостатку информација и аргумената, ови други су ишли на карту сензационализма!

Инфлуенсери су настали оног часа када је основни циљ Урана у Овну који се тицао прогреса и директног стварања будућности без чекања (уместо да и код других пробуди ту снагу), пробудио жељу да се и они чују, буду виђени и примећени. Инфлуенсери су се регрутовали из редова пратилаца оних на које су само у једном моменту пожелели да личе. Да буду као они паметни, духовити, генијални, креативни, храбри, харизматични, информисани. Како ништа од наведеног не може да се глуми, морало је да се краде. Али на велико је крађа кренула тек са Урановим уласком у Бика.

Када смо са Ураном у Овну оформили своју инфлуенсерску информативу на нету, канале које ћемо пратити да би били информисани требало је осмислити и забавни програм! И то се дешава од 2018. године интензивно како је Уран ушао у знак Бика.

Још док су били обични блогери многи су се посвећено бавили темама које су их занимале. Мода, кување, писање, ентеријери, акваристика, фитнес, психологија, астрологија, фотографија, уметност итд.  И исто као и први, одскочили су по праћености и како је њих било много лакше копирати, ту су тек уследиле крађе идентитета.

Крало се мало од овога мало од онога, потпуно лишени етике и поштовања. За почетак, циљ им је био да постану подједнако популарни у свом окружењу, а када су до популарности и дошли, није било довољно, јер пуно је популарних, требало је постати још и онај један посебан, одабран, препознат као Утицајан. Као Инфлуенсер. На оне због којих су у то кренули су потпуно заборавили, убеђени да су све што раде сами смислили и створили.

И зато често ратују међу собом, трка је почела, отимање о фанове, брендове, лајкове, рекламе које ће се касније појављивати на њиховим налозима. Јер Уран у Бику и јесте отимачина. Похлепа. То није један дугорочан циљ ка прогресу Урана, они га ни немају, то су дневни циљеви који крећу од нуле сваког дана (утицај знака Овна) и који се мора досегнути. А свако подсећање да је пут до славе био не баш частан, јер је вриштао од украдених идеја, свакога ће водити природно у самопрезир од ког се бежи тако што се пројектује на друге.

Велики број инфлуенсера, иако имају сасвим довољно пратилаца, и даље чекају шта ће они који заиста имају утицај на друштво да избаце, шта ће да објаве, па се брже боље каче на то и покушавају да их имитирају, скидајући све форе заната. Да не би остали заборављени, не смеју се одвајати од телефона и камера ни секунд! А то се постиже безидејним садржајем (док не виде около нешто ново). Само је важно да је профил узаврео од активности лајкова и коментара. Само да публика не оде, јер ни публика више није она стара верна - зачас вас издају и оду заједно са скакутавом пажњом што паралелно одговара на поруке, гледа серију и кува ручак.

Како је Уран у Бику донео могућност да се од друштвених мрежа и зарађује за живот (преко реклама и посећености, брендирања), нема ко није макар помислио да нешто слично и сам проба. Тај пасивни новац који долази са рекламама у ствари ни мало није пасиван. Перцепција оних који од тога живе није одавно перцепција нормалног човека, они у свему виде хит, "хинт", вест, актуелност или рупу у програму - време у дану без лајкова и нових пратилаца. Зато и када поручују јело у ресторану њихов ум домисли како да то све заврши на њиховом профилу, и када су на плажи имају ситуацију коју морају да сниме иако су на одмору.

Ту нема мира, и никакве пасивности већ стопостотна даноноћна активност док маштају да ће једном завршити у Тајм магазину, на каквом гала пријему уз светске звезде или просто купити стан од зарађених пара. Постали су алгоритам у алгоритму, који нон стоп мисли шта би била добра тема за следећу емисију, било да је у питању кување или дизајн, а за све остало су нетрпељиви.

За то време оформила се још једна група случајних инфлуенсера. То су исти они са почетка који су радили искрено и срчано то што знају, као да немају ништа друго, и где  се десило да их је у махнитом скроловању препознао неко заиста важан па јавно препоручио. Или им се на неки други начин десило "лансирање" па данас броје милионе пратилаца. Али сасвим, сасвим урановски случајно! Некада је довољно да вам у бутик са гардеробом коју сами дизајнирате уђе Кејт Хадсон док је на снимању у Београду и изрекламира на свом Инстаграму, а то се такође паралелно дешава. Ови инфлуенсери су заправо они који позитивно утичу, мењају правце, утичу на ток, они раде заправо све на потпуно идентичан начин како су радили и када нико није знао за њих, само им је позорница одједном већа и будући да је и њима сада то посао, раде од девет до пет.

Са уласком Урана у Бика, неки су се уморили. Успут, остало се без пара. Ови пасивни инфлуенсери су од 2018. преплавили мреже и осмислили своје начине, не скривајући да све то раде примарно због новца (Бик). Квалитетнији међу њима су гејмери који зарађују добро коментаришући игрице на Јутјубу, дакле раде све што су радили и до сада - играју се (Бик) - само јавно, и за озбиљне новце, а да прстом макли нису. Али Уран у Бику је инфлуенсерски талас проширио и на најглупље садржаје које сте у животу видели, јер смеје се Уран у Бику, као и све што је насмејано у Бику па макар и зато што је нешто глупо.

Први такав видео када је неко дошао из шопинга, отворио кесу и почео да снима шта је купио, или из лењости снимао своје прсте на ногама па објављивао и милијарде видеа после којих се осећате као да вам је IQ нагло пао - све то је начин да нам Уран док је у Бику (а ту је и сада) обесмисли материју и да прилику да се смејемо сами себи.

Али онда је уследило наменско форсирање глупог или прилагођеног садржаја који би одговарао ниској интелигенцији или моралном паду публике, која је најбројнија и самим тим директан пут до звезда. И ту је данас највећи проблем многих који би да успеју са својим емисијама, каналима и налозима - јер имају етику или просто не могу да скрнаве вредности само зато да би тинејџери из целог света од тог видеа направили вирал. Али зато то могу управо тинејџери! ТикТок је кључни сведок томе и ту смо данас.

Укратко, ако немате четрнаест година, имате етички однос према животу и вредностима, и нисте спремни да будете хапшени или да вам јавно прете због тема које пласирате - боље да ни не губите време на труд да постанете инфлуенсер, већ радите као да нико неће видети, па ако вам се деси да вас открију и вину у висине - то је онда то. Но, ништа се ту још не завршава. Али може да се заврши за пар година.

Уран ће у јулу 2025. године први пут ући у Близанце, онда ће се на кратко вратити у Бика и од априла 2026. је дефинтиивно у Близанцима. Тада ће законски акти који се тичу саобраћаја, трговине и интернета, а о којима сада ништа не знамо, вероватно почети да уводе ред. Уран није планета реда, и кад то ради, то значи уводи ултиматуме и забране. Укратко, он само задржава своје, а све остало забрањује и то је његов ред. Једнострано, увек. Но, много важније за Урана у Близанцима је што више тајни нема. Приватност је одавно прокоцкана, али нисмо ни свесни колико, док Уран не уђе у Близанце и не дочара нам то на делу. Кога ће да хапсе, како и зашто? Шта ћемо смети, а шта не? Шта све наше је на продају? Зашто нам се свакодневна комуникација тада мења, водимо рачуна шта ћемо рећи... да ли ћемо на крају у кући разговарати у шифрама? Да ли ће деца ићи у школу или ће нови инфлуенсери бити деца? Или наставници са приватним часовима? За савете ћемо користити АИ - комуникација са ботом као свакодневна навика.

Уран у Близанцима ће донети откривање тајни, па као што данас мислимо да имамо проблем јер не можемо да разликујемо "фејк њуз" од онога шта се стварно догодило, тек нас чека хаос у коме ће једни пласирати истине јер су их открили, али други ће уместо досадашњих хаљина и шницли на инстаграму, пласирати "фејк" истине које су само измислили а звуче добро. Уран у  Близанцима ће отерати телевизију, интернет ће и званично бити нов медиј и једини за информисање или забаву.

Али са Ураном у Близанцима живот у лажи више неће бити опција и бићемо гневни и љути до те мере да ћемо се међусобно тужакати и вући по судовима свако мало. Нови закони ће нам 'помоћи' јер ће нам дати дозволу да се на њих позовемо. На пример, тужимо инфлуенсера јер је рекламирао производ који се испоставило да не вреди. О да, биће тога у свету, код нас можда са кашњењем. Правници ће имати посла, али и даље ћемо гледати у екране и имати листу оних које пратимо. Та листа ће се радикално смањити, са ње ћемо као и са листе пријатеља избрисати све сувишне, а додати све важне којима верујемо и несвесни тога, постати део братства. Нових интернет државица – било зато што ћемо тако чувати своју памет или што ће од тако неких група настати нове субверзивне или револуционарне организације са новим идејама - како да себи останете верни и не дозволите више никада никоме да вам намеће да мислите његовом главом. Постаћемо коначно непослушни.

image