Магазин

Вечита дилема: Туширање ујутру или увече, шта је здравије

За некога туширање ујутру служи као кафа: разбуди их, орасположи и не могу да замисле јутро без овог корака. Други више воле да се туширају након дугог и напорног дана, када желе да се опусте и припреме за спавање, а неки чак воле да уживају у добробитима туширања и ујутру и увече. Постоји ли "бољи" избор по наше здравље и да ли то значи да морамо да се одрекнемо оног од којег имамо мање користи?
Вечита дилема: Туширање ујутру или увече, шта је здравије© Freepik/user18526052

Многи људи ујутру устану из кревета и одлуче да оду право под туш, како би се разбудили, освежили и спремили за дан који следи. Други инсистирају на томе туширању пре спавања, како не би уносили прљавштину коју су "накупили" у току дана у кревет, а има и оних који воле да раде и једно и друго.

Сигурно је да обе навике доносе добробити, али да ли једна од ове две опције ипак има мало више позитивних страна?

У већини случајева, избор зависи од свакодневног распореда и преференци појединца. Неки не могу да започну дан без јутарњег туширања, а другима је потребна опуштајућа купка како би се спремили за спавање. Доктор опште праксе Арагони Ђузепе је за портал "Гламур" објаснио да је јутарње туширање веома популарно због субјективног осећаја задовољства који пружа: разбуди нас, осећамо се "лагано" и спремно за нови дан. Ипак, др Ђузепе сматра да овај избор није нужно бољи за нас.

"Током дана, наша кожа и коса могу сакупљати алергене из ваздуха, прљавштину и прашину, полена, хемикалије и зној. Ако одемо у кревет без туширања, све ће се пренети на наш кревет и постељину, па се тада могу јавити ноћне алергије, свраб, иритација и сува кожа, акне..." Због тога, др Ђузепе сматра да је ноћно туширање боље не само за хигијену, већ и да топла вода и пара помажу у опуштању мишића након напорног дана, када је коначно време за одмор.

Стручњаци сматрају да је вечерње туширање такође одлично за наше здравље када користимо топлу (не врелу) воду, јер ћемо природно постати поспани, тако да је најбоље да се туширамо око пола сата пред одлазак у кревет, док дејство опуштања још увек траје.

Закључак

Према поменутим предностима које су навели стручњаци, може се рећи да је вечерње туширање много корисније за здравље и хигијену. Ипак, они који "напуне батерије" када се туширају ујутру не морају да се одрекну ове навике, већ је могу задржати у својој свакодневној рутини. 

Дакле, они који желе да примене обе верзије, ноћно туширање може трајати дуже, како би се тело опустило и уклониле све честице прљавштине са коже и косе, док јутарње може бити веома кратко, довољно да нам "отвори очи" и помогне нам да се разбудимо. 

image