Магазин

Једна у 50 милиона: Жена са две материце затруднела у обе

Тридесетдвогодишња жена из Алабаме носи две ћерке, али оне нису близнакиње, већ је свака зачета у засебној материци мајке. Келси Хачер, будућа мама ових девојчица, рођена је са две материце, у којима сада расту њене бебе. Лекари сматрају да је скоро немогуће да дође до зачећа у обе материце у исто време, тако да је Келсин случај право медицинско чудо.
Једна у 50 милиона: Жена са две материце затруднела у обе© Pexels/RDNE Stock project

Келси користи свој Инстаграм налог како би бележила своје јединствено искуство и напредак трудноће. У својим објавама је поделила да је сазнала да има два материце (uterus didelphys) када је имала седамнаест година. Две материце су веома ретка појава, која се појављује код око 0,3 процената жена. 

Жене које имају две материце могу имати потешкоће у трудноћи, али Келси је до сада родила троје деце, без компликација. Током рутинског ултразвучног прегледа у мају, сазнала је да је поново трудна, али овога пута je дошло до зачећа у обе материце.

"Нисмо могли да верујемо. Током првог ултразвука смо се много смејали", написала је у једној од Инстаграм објава. "Вероватно су ми се периоди овулације поклопили у обе материце, па је дошло до оплођења у исто време," додала је.

За сада није дијагностификован ни један проблем, а Келси је тренутно у тридесет трећој недељи трудноће. Обе бебе су здраве и расту правилно и не делује као да ће доћи до компликација приликом порођаја. "Најновији ултразвук је показао да је једна беба постављена ниже од друге, што је сјајно, јер изгледа да се припремају за порођај и неће се "тркати" у исто време. Надамо се да царски рез неће бити неопходан и да ће бебе бити рођене у децембру," додала је Келси у објави са ултразвучним снимцима беба.

Оно што може бити проблематично јесте да ће материце контрактовати у различитим терминима, који могу да буду раздвојени минутима, сатима или данима. Келси и њен супруг Кејлеб су свесни да ће царски рез можда бити потребан за један или чак оба порођаја, али да је најважније да бебе и мама буду безбедне. 

Келси у објавама наглашава да сви медицински стручњаци са којима се сусрела пажљиво прате њен случај, јер се нико до сада није сусрео са овом врстом трудноће. 

Трудноћа у обе материце је невероватно ретка. Хачеровој је речено да су шансе један у 50 милиона, а последњи познати случај десио се у Бангладешу 2019. године када је двадесетогодишња Арифа Султана родила двоје здраве деце у размаку од 26 дана.

image