Магазин

Дан превремено рођених беба: Заједно са родитељима, мали дивови воде велике битке

У Србији се сваке године роди више од 4 хиљаде превремено рођених беба, а с обзиром да су недовољно развијене, неопходна им је посебна подршка и нега. Ово је изизетно тежак и стресан период за родитеље, јер су у агонији да ли ће то мало биће од само пар стотина грама, успети да се избори за живот. Разлози за превремено рађање беба су бројни - од вишеплодних трудноћа, па до инфекција, кажу лекари и напомињу да некад узрока чак и нема.
Дан превремено рођених беба: Заједно са родитељима, мали дивови воде велике битке© Aditya Romansa/unsplash

У свету и Србији данас, 17.новембра, обележава се Светски дан превремено рођене деце, а под превременим порођајем се сматра сваки порођај који наступи пре пуне 37 недеље трудноће.

Долазак превремено рођене бебе  доноси у исто време и велику љубав, али и страх за родитеље. Да ли ће успети да преживи и колике последице ће беба осетити касније кроз живот, питају се њихови родитељи.  

Мали борци заједно са неонатолозима, докторима и родитељима се често суочавају са доживотним поремећајима говора, слуха, вида и често имају проблема са дисајним органима, развојем мозга, а дешавају се и случајеви са целебаралном парализом и другим потешкоћама у развоју. 

"У Србији је свака 11 беба превремено рођена. Тај момент, долазак превремено рођене бебе, је веома тежак. Неким родитељима беба буде у болници месец дана, другима и до шест месеци.

У питању је једна захтевна ситуација у којој је неопходна подршка породице, пријатеља па и система. Родитељима је тада битно да разговарају са некима који су прошли кроз такво искуство", каже Вера Бикицки, председница Удружења "Мали Див" за Рт Балкан.

Поред помоћи стручњака, родитељима је важана и подршка других родитеља са истим или сличним искуством. Без сумње, оваквe ситуације су болне и тешке, али неоспорно је да човек научи са тим да живи, наглашава Вера.

"Моји близанци су превремено рођени и један је рођен без последица, а други има средњи облик церебралне парализе. За многе породице борбе се настављају и трају. Имала сам доста подршке у својој породици, али било је јако тешко. Прошли смо кроз страшно искуство. Мама које сам упознала на Институту за неонатологију и ја смо желеле да мало побољшамо ситуацију. Зато је и настало удружење које даје подрушку родитељима који пролазе кроз сличну ситуацију. Такође, кроз затворену Фејсбук групу, пружамо подршку другим родитељима и не дајемо медицинске савете - то препуштамо лекарима", истиче Вера.

Зашто долази до превременог порођаја

Превремени порођај може да наступи из различитих разлога. Већина њих се дешава спонтано, али неки наступају због здравствених разлога као што су инфекције или неке друге компликације током трудноће. Узроци наступања превременог порођаја укључују вишеструке трудноће, инфекције, дијабетес и висок крвни притисак. Међутим, некад се не може да идентификује било какав узрок, наводи Светска здравствена организација.

"Многобројни су узроци због којих долази до превременог порођаја. Наступање таквог порођаја може да зависи од стања здравља мајке, друго могу да утичу разне вирсуне инфекције y току трудноће. Такође, утиче и запаљење плодове воде које може довести и до смрти бебе.

Чак код 16 одсто преверемених порођаја, мртворођених беба и побачаја главни узрок је инфекција плодове воде. Затим, генетика може да буде узрок, као и тромбофилија", каже специјалиста гинекологије и акушерства Душан Протић за РТ Балкан.

Шта маме могу да ураде да би се смањио ризик од превременог порођаја

Спречавање смрти новорођене бебе и компликација од превременог порођаја почиње здравом трудноћом. Чињеница је да на многе факторе будућа мама не може да утиче, али постоје одређени кораци који помажу да се смањи ризик. Под тим се подразумева да редовно идемо на прегледе код гинеколога који води трудноћу. Такође, ако мама има неку хроничну болест, мора да је држи под контролом и да се строго придржава упутства које јој је преписао лекар.

Промена навика мора да се успостави - дакле нема алкохола, цигарете и нездраве хране. Треба да уносимо довољно воде, а ако је потребно, лекар ће преписати одређене витамине и минерале. "Потребно је променити своје навике, престати са пушењем, пијењем или изласцима и окренути се здравијем животу", каже гинеколог.

Крварење у трудноћи, болови у пределу стомака откривају да нешто није у реду

Сваку неуобичајену промену у току трудноће треба озбиљно схватити. Уколико трудница осети неки од ових симптома, потребно је да се одмах јави свом гинекологу, како би се дала прва дијагноза:

  • крварење
  • болови слични менструалним
  • притисак у вагини и материци
  • грчења материце
  • болови у леђима
  • вагинални исцедак

Дан превремено рођених беба се обележава у свету и код нас

Светски дан превремено рођених беба, 17. новембар по тринаести пут се обележава у свету, са идејом да се пажња друштва усмери на озбиљне проблеме превремено рођених беба и њихових родитеља, саопштио је Институт за неонатологију. Како је најављено, организоваће се традиционални сусрет и дружење лекара и медицинских сестара заједно са бебама, бившим пацијентима, и њиховим родитељима.

image