Магазин

У ресторану са малом децом - како да им буде занимљиво, а вама пријатно

Одвођење деце у ресторан може бити стресан догађај како за родитеље тако и за децу. Мирно седење на једном месту, често је немогућа мисија за малишане, поготово када им је досадно. Које тактике можете да примените да ручак или вечера прођу у миру?
У ресторану са малом децом - како да им буде занимљиво, а вама пријатно© freepik/freepik

Пре него што кренете у ресторан, са мањом децом вежбајте играње ресторана код куће. Реците својој деци какво понашање се очекује када једете ван дома, као што су правилно понашање за столом и седење. У наставку вам донисимо савете како да вам ручак или вечера прођу у миру током посете ресторану и како да забавите децу док сте тамо.

Наручите брзо

Када ваш конобар дође како бисте наручили пиће, будите спремни да одмах наручите и храну. Не желите да потрошите сво стрпљење ваше деце пре него што јело стигне.

Не очекујте да ћете седети све време током вечере/ручка

Тела мале деце су намењена да се крећу, па ако се питате како да децу заокупите у ресторану, будите спремни да устанете од стола са њима! Желеће да истражују или се играју жмурке - нека их, а ви се само уверите да не ометају друге посетиоце, да не сметају особљу ресторана и да их нека врата не ударе.

Претходно нахраните децу

Желите да ваша деца буду гладна како би јела оброк који наручите, али не толико гладна да почну да плачу. Ово можда звучи чудно, јер сте их довели у ресторан како би јели, али верујте искусним мамама, не постоји ништа горе од детета које је прегладнело. Мала ужиница пре поласка држаће дете таман довољно ситим, док не стигне јело и не охлади се.

Изаберите ресторан прилагођен деци

Када би ресторани могли да оду у рај, они са игралиштем за децу били би први у реду. Али и други фактори - попут стрпљивог конобара са добрим смислом за хумор, доста простора између столова и дечији мени, такође могу помоћи да деци буде пријатно у ресторану.

Понесите неку нову играчку 

Било да је у питању нова књига од филца или мала играчка, спакујте нешто чиме се ваша деца никада нису играла. Нова играчка ће задржати децу запосленом, дуже од оних са којима су се већ играли.

На слово на слово

Ово је стара, али добра игра, можда нећете успети да разговарате и са одраслима у исто време, али деца ће бити весела и срећна пре него што стигне њихово јело.

Положај стола

Постоје столови који као да су направљени за породице са малом децом. Далеко од прозора, али и од улаза у ужурбану кухињу, идеално би било поред поплочаног дела дворишта са травњаком.

Дођите спремни

Увек спакујте торбу са играчкама и стварима које ће деци заокупити пажњу у ресторану. 

Бојанке - увек су добар избор за малу децу а најбоље од свега je то што постоји више врста, па ако им једна досади увек можете наћи неке нову. 

Сензорне књиге - Можете их купити у књижарама или поручити онлајн, мада су најбоље оне које се направе баш према жељи вашег детета.

Пиши бриши табле или свеска и бојице - За старије малишане ништа није боље од "икс-окс" игрице или "вешања", док ће млађи моћи да цртају кућице и цвеће.

Понесите шпил карата - Млађа деца могу спајати исте бројеве, а старија деца могу да играју неку од карташких игара.

Још једна игра коју можете прилагодити узрасту детета је игра "ко су ови људи?" а састоји се од посматрања људи и измишљања њихових имена, послова којима се баве и зашто су дошли у ресторан. Они могу бити супер хероји који су дошли да поједу нешто на брзину или виле које једу посебну храну како би могле да лете.

Како би помогли родитељима и деци, али и другим гостима који често негодују због буке коју деца праве када им је досадно, неки ресторани у свету осмислили су анимацију "мали шеф", која окупира дечју пажњи и забавља их. 

Али, ако и поред свега ваше дете има тантрум у сред ресторана, изведите га напоље. Будите спремни да брзо платите и изађете, чак и ако то значи да носите кући цео оброк. Натерати своју децу да устану и оду усред оброка, због лошег понашања, одлична је лекција коју ће они запамтити.

image