Магазин

Сезона оптимизма и дружења: Стрелац је опет ту да нас подсети како да нам сваког дана буде боље

Стара је изрека да су оне најважније ствари у животу бесплатне. Но, данас, посебно када дође децембар а са њим новогодишњи попусти, славе и празници бацимо се на трошење новца, куповине, као да ћемо у неком излогу пронаћи срећу коју тражимо. А срећа су људи, срећа су доживљаји које дух упија и убацује у крвоток. Срећа су песме и окупљања. Погледи којима се срећемо и они други за растанак, још једном последњи пут.
Сезона оптимизма и дружења: Стрелац је опет ту да нас подсети како да нам сваког дана буде боље© freepik/freepik

Стичемо имунитет на све негативно управо тако што сазнајемо из сваког сусрета и свачије животне приче да је живот чудо, да је људска судбина највећа тајна. Ово је зато прилика да засијамо старим сјајем и отворимо се ка животу као загрљају некога ко нас воли, јер да - управо тако се осећа сваки Стрелац.

Да је миљенче живота или самог бога. Како другачије објаснити толику веру да ће се на крају све добро завршити, да ће га нешто спасити...наравно, постоји неписани договор који каже да заузврат мора да поштује кодекс исправног, етику и да према другима буде добар друг.

Постоји и обећање дато самом себи да се на живот никада али никада неће жалити. Живот је радост и туга и свака емоција коју осећа док слуша латиноамеричке песме. Живот је осмех Кубанца и страст у стопалима плесача из Кеније. Живот је самоћа морепловца и мисли које су га чекале на сред Северног мора да их чује. Живот је преокрет у ветровитој вечери и оно светло које се пали, ево види онај прозор а одмах до тог двоје загрљених, па жена која пуши на тераси испод и ено детета са псом.... видиш? Хаха управо му је испао сладолед! Зашто је живот неким људима постао невидљив, пита се Стрелац већ дуго, па свуда око нас су сцене, слике, кадрови и читави филмови који не требају претплату. У глави му је исто тако.

И када жмури он развија филмове, види слику за сликом, било као сећање или сцена којом оплемењује свакодневницу ако није превише узбудљива. Зато их и има пуно међу уметницима, у филму, али и музици. Само што у музици није сликар већ филозоф. Ту је да би рекао неке опште истине на које је схватио да свако мало треба подсећати људе. Ту је да подигне масу и натера да се загрле, или да се осете као једно на концерту, да се препознају једни у другима. Толико су нам судбине различите да правду је најбоље заборавити, али Човека никада! Човек је тај који сам себи обасјава путеве. А живот је оно што нас снађе, а не што мислимо да нам треба. Живот је зато авантура, путовање. Сви смо се укрцали на тај брод и крстаримо животом, срећемо се и растајемо, сами смо сви и сви смо увек са другима повезани чак и када то не знамо.

И шта нас још Стрелац сада подсећа, чему нас учи?

Да увек има места за праштање јер ко прашта другима - опрашта и себи

Можда сте се некада наљутили на свог пријатеља Стрелца јер је нехајно прешао преко неке ситуације а ви сте се припремили за расправу док не истерате мак на конац и док вам се не извини. Морате да знате да Стрелац највероватније о свему томе више ни не размишља, опростио вам је колико одмах, јер се никада није ни дружио са вама да бисте се око свега сложили. Тако да су њему расправе и неслагања подразумевани део сваког односа и на то не реагује као остали знаци.

Али ако баш инсистирате да вам се извини, да будете у праву и да његову очигледно другачију природу темперамента и личности доведете на своје мере - вероватно ће престати да вам се јавља. Јер видите, углавном су расли у огромној породици, фамилији, или је кроз њихово одрастање протутњало на овај или онај начин толико различитих људи да су видели врло рано све. И да добри људи могу да буду себични и завидни, и да они које други сматрају маргиналним или непожељним могу да буду драгоцени извори најузбудљивијих прича и истина о животу и људима. Управо од таквих се од детињства уче слободи. Он просто за људе не користи неко опште мерило већ је свако за њега као нова књига која се отвара на страни на којој жели. У праштању и немању лоших осећања чак и за оне који су их повредили су прави пример свима. "Живи и пусти друге да живе!" је њихов мото. Зато сада праштајте и нађите љубави у себи за све људе.

 

Стрелац је добар друг

Иако живимо у свету који је еко-френдли, пет-френдли, Стрелац је и даље врло јасно "пипл-френдли". Неко удоми псе, а он лако удоми људе на три дана или цео живот. Огромно интересовање за људе је пре свега ту због његовог личног осећања сигурности. Да, баш тако! Стрелац се међу људима осећа сигурно. Када по ноћи у неком мрачном и озлоглашеном кварту види групу која му иде у сусрет он одахне. Напамет му не падне да су можда манијаци, лопови, непријатељи. Он би и на неком острву са племенским уређењем где нико не говори његов језик успео да погледом који топи лед пошаље поруку "Ја-ваш-пријатељ-долазим-у-миру!" Отуда и навика да доноси поклоне јер поклони су симбол добре воље, наклоности, мира. За рођендан можда и не стигне да вам припреми јер није жртва конвенције, али без повода ето га са нечим што је видео и одмах се сетио вас.

Пажња коју Стрелац даје је другачија од свега на шта смо навикли - често ће то бити и нешто што су сами направили, ентузијастички се посветили. И ако након свега тога пребацујете што је заборавио неки датум, можда такав уникатни поклон не добијете више никада јер ко му једном убије ентузијазам он тражи нов извор и инспирацију. Показаће вам да је јако лако памтити рођендане у времену подсетника са смарт телефона и куповати поклоне на брзину у тржном центру без личног печата. Неће вам никада рећи да је љут јер није, али само се наједном промени атмосфера вашег односа и он престане да се на вас троши, а за сваког Стрелца љубав се мери тиме колико се на вас радосно троши.  

Зато сада одвојимо време за оне који су нам важни и ставимо им недвосмислено до знања да су нам важни, важнији од других.

Слобода је мера среће

Та слобода је уједно и мера његовог компликованог емотивног и економског статуса јер није увек лако другима објаснити да ако му дате слободу у раду он ће привређивати тако да ћете сви бити срећни. И да ако му у вези оставите отворен кавез он вас неће никада издати. Најчешће у послу му се надређени мешају, сумњају у његову посвећеност јер никада не делује као 'хард-воркер'. То је зато што Стрелац најчешће (90 посто) ради оно што стварно уме јако добро да ради, што зна да ради. За шта је талентован и што извлачи његову креативност непотрошно. Као Јупитеров представник он не уме да ради оно у шта не верује и што не зна. Зато делује често као да ради превише лако. Ако сачекате резултате онда видите да их има и ако сте довољно самосвесни и не будете љубоморни на њега, пустићете га и нећете му се мешати.

Но, често налети на туђу завист и нетрпељивост јер превише му добро иде! Због тога иако воли људе не успева у тимском раду јер је ту пуно умова на једном месту. Није ни као директор најбољи јер жели да му радници буду задовољни па их често награђује унапред, даје им услове који би из његовог угла требало да буду знак поверења,али радници то поверење злоупотребе или се опусте јер у самом старту није строг, није тежак, није намргођен – све док то не постане касније па се наљути као Шива и размаше пламеним стрелама. А тада је најчешће касно за другу шансу, јер сте му опет, убили ентузијазам и он неће више да се у вас инвестира.

У емотивним стварима је још теже. Чини све да особа коју воли буде срећна. Има идеје како да то и постигне. Није реципроцитетан - одавно је научио да сам себе најбоље усрећи па и када се други не труди на исти начин, њему не смета. Усрећиће он себе већ. Али ако сте од оних који му убијају радост, одлажу задовољства и не воле да се гласно радују и претерују кад год им се пружи прилика, у преводу немате интересовање да са њим делите одушевљење, мрзовољни рецимо и на предлог да одете негде ви сложите фацу и прокоментаришете са "Не знам, ајде видећемо за који дан…" то значи да за који дан њему неће више бити до тога. Све је буквално сад и одмах.

Дељење одушевљења, дизање еуфорије, оптимистично хватање за животне прилике, трајаће онолико колико умете да будете са њим срећни. Такође, ако сте све доживели као да вам је свеједно, ако нема осмеха на вашем лицу од ува до ува и захвалности на свему добијеном, ако се понашате као да се све то подразумева и да би сте са било ким то све имали исто (што знамо да није тако), он се повлачи у односу и тражи нове изворе за бескрајно давање, нуђење и трошење. У браку то су често деца, у везама нове особе због којих лако оставља претходне партнере. Додуше ретко је у конвенционалној вези па само престане да се јавља и оде. Радост је мера његове љубави и Стрелац уме да вам се обрадује како нико не уме. А то буди и љубав и топлину и осећај сигурности.

Зато је ово и период када онима које волимо треба да дамо слободу. То што се ваш партнер или партнерка радује још некоме, трчи у загрљај и пише дугачке поруке - је мера среће. И ако дамо слободу, срећа ће бити и наша. Ако замерамо и пребацујемо - фрустрирамо њихов дух који би да се шири и кога овде има више него за једну особу. Дељење је увећавање среће. Ако од њих затажите да видите са ким се то дописују док им осмех не силази са лица, допустиће вам јер никада се нису одрекли радости нити ће. И зато је то оно што их води у статус сингл толико често да су добили епитет 'вечитих нежења'и томе слично. А није до њих. До осталих је. Чекају слободу коју нађу или не.

Зато сада у периоду Стрелца будимо отворени да се чујемо и слушамо без осуђивања. Тако сазнајемо о људима и свету. Будимо искрени, ово није период за увијање и заобилажење истине каква год да је. Бруталност која се приписује Стрелчевима, само је једна од тих стрелица којом он не мењајући курс гађа у центар. Зато уме јако добро да постави питање. Да вас питањем врати на пут. Такође је и за путовања добро сада. Пут је слобода, радост, прилика за оптимизам али и долажење до неких одговора, јер нас некада тек измештање из окружења чини мудрима.

Како Сунце у Стрелцу утиче на знаке хороскопа:

Ован и подзнак Ован

Сада је добро да нешто себи обећате. Неки ће се можда венчати и у том смислу ‘се обећати’ другоме. У послу то су нови договори, сарадње, где опет нешто обећавате да ћете па пазите са роковима које нудите. То ће индиректно утицати на прављење стратегије како да до циља стигнете па очекујте већу ефикасност у раду, бићете строжији ако сте надређени другима, захтевни и нетолерантни на неозбиљност. Боље ћете мислити и правити плане на путу, па то за вас баш важи да о свему размислите са дистанце.

Бик и подзнак Бик

Обиље је оно што нас може довести и до нездравог претеривања које се онда лоше одражава на здравље. Тешко је у сезони Стрелца саветовати умереност, али је могуће преузимање контроле над свакодневним навикама или ћете се препустити оптимизму па како буде. Жеља за увећавањем иметка је повод за фантазију, а моћни а слободни духом људи могу бити сада око вас и послужити као инспирација. У емотивним односима нећете трпети лаж и неискреност.

Близанци и подзнак Близанци

Свет је одувек био Стрелчевски отворен за вас, понуђен као отворена књига да научите, видите, додирнете, искусите. Да упознате и оплемените се. Лепо понашање, захвалност и уважавање и долазе управо тако што најпре добијемо, а онда смо захвални. Зато је сада време за показивање захвалности, отворено се захвалите другима, дајте им прилику да чују да су у вашем животу били важни, они који су то стварно били. Често преусмерите оно што имате за некога на погрешне људе јер вам је лакше да ту искомуницирате и тако комплименте и хвале упућујете онима на које у тренутку налетите. Продавачица која је била љубазна добије од вас захвалност као да вам је спасила живот, уместо особе која вас је пре 15 година усмерила на прави пут.

Рак и подзнак Рак

Ракови су оптимистични у послу и сада праве планове за ширење, мењање, импровизације, креацију. Њима су запослени јако важни и управо ви често награђујете раднике претерано или им будете наклоњени више него што је стандард тог односа. Некада вам се врати, а некада вам се забије нож у леђа, па добро..  Извадите га, залечите хајдучком травицом рану и наставите даље, све по старом без промене јер нико вам својом пакошћу неће убити оптимизам и веру да на свету има добрих и лојалних људи.

Лав и подзнак Лав

Време је за игру, радост, провођење времена са децом и младима, за креативност! Наравно да је проблем одувек како за све то што вас радује наћи времена поред посла, али баш зато Сунце у Стрелцу помаже да вам сад игра буде важнија од обавеза. У преводу, посао радите тако да што пре завршите да би могли да се забавите. Изласци и дружења су обавезни у овом периоду, избегавајте предавања и едукације који су превише конвенционални, најбољи су они где немате појма шта вас чека и изненађења су онда свакако могућа. Позитивна.

Девица и подзнак Девица

Зна Стрелац да су ваши преци били добри људи. Не само вредни, већ и намерени да помогну. Ето, коме то мајка није помогла? Свакоме! Коме отац то није дао савет који је у датој ситуацији био вреднији од злата? Како се надметати са таквима, како се у односу на њих осећати вредно – зато је сумња у знаку Девице јер они од којих је потекла су већ гиганти добра у знању, врлина у делу. Са Сунцем овде, најбитније је да им се захвалите од срца, да их обрадујете својим успесима, а ако нису међу живима да им гроб посетите. Ватру су пренели даље, то ћете сада понвоо моћи да осетите код себе или док гледате своје дете и питате се, на кога ли је само овако мудра...

Вага и подзнак Вага

Вама ће Сунце отворити прозоре за комуникацију, усијаће се телефони, прозорчићи на интернету а ако вам је посао такав онда је ово врло успешан период. У емотивним стварима ово је добро за упознавање, дакле нове везе. За оне који су већ дуго заједно може бити и критичан јер вам требају нови стимуланси за ум па ето вас где размишљате коме би могли да се без повода јавите. Наклоност према породици, пријатељима, дружења ће бити доста и мало сна.

Шкорпион и подзнак Шкорпион

Сам Шкорпион не би био толико селективан и познавалац разлика у квалитету да му Стрелац није место друге природне куће хороскопа која одређује вредности којима се у животу водимо. Отуда некад раде за аристократе, богате, имућне, духом оплемењене чак и ако средњу школу нису завршили. Сигурна сам да у екипи око Мадоне, Маска или Ђоковића сигурно има Шкорпиона. Они су увек ту негде, али не због моћи (иако је то оно што свет види) већ што добијају од оних који су синтеза богатства и врлина, да им негативистичка слика света или нихилистичка не буде лака. Једном кад ту дођу немају више права да се на живот жале. Али треба остати свестан да су прилике заправо поклони Универзума. А поклоне као и све што је у другој кући, треба умети чувати. Зато бар у ових месец дана станите са одбацивањима а подсетите се мало шта сте све добили.

Стрелац и подзнак Стрелац

Код вас је све у крвотоку и пулсу, у ногама и осмеху којим топите ледена царства. Сунце је ту да вас подржи, да вас награди или само подсети колико је све то што је у вашем бићу важно и огромно. Колико је богатства у томе што радите оно што волите, што имате у животу људе којима верујете, што имате хвала и за возача градског превоза када отвори врата, што су вас врлине увек спашавале од самог себе. Ово је исто време када себи треба поклон да купите, велики или скуп, када на себе не смете да заборавите. Сада примајте пажњу других, а мање се расипајте, јер се ионако расипате осталих једанаест месеци.

Јарац и подзнак Јарац

Тешко је рећи шта је важније од чега, али имати Стрелца у дванаестој кући свакако је огроман капитал и у погледу здравља (зато имате увек врхунске докторе) и у погледу психе (оно где други брзим возом склизну у страхове ви као да нисте ни загребали по томе већ оптимистично налазите још и више воље да истрајете). Зато је Сунце у Стрелцу овде колико год невидљиво споља потпора вашој вери у судбину и пут којим корачате. Немање компромиса из било какве слабости и настојање да ствари које су постале хаотичне доведете у ред.

Водолија и подзнак Водолија

Отвореност за нова познанства и прилика да своју заједницу пријатеља оплемените пружа се управо сада. Можда ћете отворити неку организацију, можда ћете се прикључити неким групама и ту пронаћи себи сличне, но храбрење и долажење до нових идеја и визија и не долази ао немате са ким да их поделите. Некада и учитељи постану пријатељи или ученици. Ово је период за оздрављење круга људи у коме сте. У емотивном смислу важност да и партнер има свој круг, па утичите да му (јој) друштвени живот постане бар упола важан као и вама. Одличан период за разговоре са децом о будућности.

Рибе и подзнак Рибе

Можда је разлог зашто Рибе одувек мудро ћуте тај што је њима дато да кроз живот, а највише пословно окружење срећу добре људе и изузетне прилике. И сада је Сунце на месту вашег посла па ето шансе да се ствари промене на боље, да вам неко од утицаја поново помогне. Ви умете да се захвалите, али често заборавите да вам се давало да бисте научили и сами да дајете. Како је вас неко запослио тако исто и ви треба друге. Како су вама помогли и ви другима. Зато сада прихватите понуђено, али не заборавите да понудите.

image