Магазин

"Кажи 'Здраво' незнанцу": Како се шведске власти боре против усамљености суграђана

У циљу борбе са све већом усамљеношћу, која је посебно јавља у хладним зимским месецима и током празника, шведске власти су се досетиле симпатичне тактике. У својој кампањи, власти градића Лулеа охрабрују суграђане да се што више поздрављају једни са другима у пролазу, чак иако се не познају лично.
"Кажи 'Здраво' незнанцу": Како се шведске власти боре против усамљености суграђана© Youtube / Luleå kommun

Усамљеност се слободно може назвати једном од највећих пошасти 21. века. Колико је њен утицај на ментално здравље јак уочила је чак и Светска здравствена организација, која ју јепрогласила глобалном здравственом претњом.

Овај проблем је посебно подогио градић Лулеа, који се налази на самом северу Шведске и који је дом за око 80.000 људи. Они који тамо живе током зимских месеци готово да и не виде светлост дана. Овако мрачна атмосфера неминовно утиче на расположење становника градића, због чега се они током зимског периода осећају посебно усамљеним.

Једно "Здраво" може направити разлику

Како би се изборили са проблемом усамљености, која се код њихових суграђана често јавља током зиме, власти шведског града Лулеа су покренуле кампању којом охрабрују људе да, када год су у могућности, поздрављају једни друге у пролазу.

"Само једно 'Здраво' чини да се људи осећају пријатно и безбедно, то је нешто што сви можемо да урадимо да Лулеа постане пријатнији . Ваш поздрав може направити разлику", објављено је на званичном сајту града.

Кампања "Саг хеј!", која у преводу са шведског значи "Кажи здраво!" отпочела је 31. октобра, када се у у тој земљи, поред Ноћи вештица, обележава и "Дан комшија". У склопу кампање, на јавним местима попут школа, аутобуских стајалишта и превоза репродукован је кратак филм који подстиче становнике да једни друге поздрављају.

У филму се јасно види колико само једно "Здраво" може направити разлику: у првим кадровима, мушкарац пролази поред девојке која седи на клупици и поздравља је. Она не одговара, али се види осмех на њеном лицу. Затим та девојка чини исто то и поздравља баку која пролази - она такође у почетку не реагује, али касније почиње да се осмехује. Низ се наставља, а осмеха на лицима становника је све више.

Епидемија усамљености захватила Лулеу

Недавно истраживање показало је да је у градићу Лулеа, међу популацијом старом између 16 и 29 година, чак 45 посто испитаника имало проблеме због усамљености. Међу старијим становницима, од 85 и више година, те бројке су растично ниже: 39 процената жена и 26 посто мушкараца.

Оваква мрачна статистика је, према мишљењу Микела Дахлена, експерта за срећу и благостање, проузрокована мрачним и хладним зимама током којих становници готово да и не излазе напоље.

"Усамљеност и изолација су велики проблеми у било које доба године, скоро било где у свету, тренутно. Ситуација се погоршава зими када смо мање напољу и ређе се дружимо", објаснио је Дахлен.

Усамљеност постаје глобални здравствени проблем

Усамљеност данас превазилази све границе и постаје глобални проблем јавног здравља који утиче на апсолутно сваки аспект здравља, благостања и развоја. Између 5 и 15 посто адолесцената се осећа усамљено, а подаци указују да је једна од четири старије особе усамљена у свим регионима света.

Оваква статистика је веома забрињавајућа, нарочито имајући у виду последице по ментално здравље и когнитивне способности оних који пате од усамљености. Код младих нарочито, последице усамљености могу бити и анксиозност и депресија, док је код одраслих особа, она повезана са 50 одсто повећаним ризиком од развоја деменције и 30 одсто повећаним ризиком од можданог удара.

image