Магазин

Месечни хороскоп за децембар 2023. године

Децембар је ту, а иза ћошка и Нова година. Трошићемо новце као да су туђи, нећемо пуно стрепети за будућност - све што нас је иначе бринуло сада предајемо у руке судбине да види како ће то да реши, док ми одосмо у шопинг или на пут! Застаћемо међутим сваки пут када помислимо на најближе. Родитеље, породицу, децу, партнере, и преиспитивати да ли смо били према њима фер, да ли смо дали довољно разумевања и пажње. Такође ћемо, јер је људски, преиспитивати и шта смо ми од њих добили и колико.
Месечни хороскоп за децембар 2023. године© freepik/gpointstudio

Како би се само Меркур у Јарцу лагано здружио са Марсом и попут епских јунака исукао мач, тражио поштење у законима природе где влада вечна хијерархија, једни те исти принципи који се баш зато што трају самим тим и подразумевају. Али не. Овог пута сви ћуте. Чак и Сатурн ћути и као да му индиректно сугерише - слушај Јупитера.

А Јупитер у Бику вади поклоне, госте, припреме за путовања, па не може човек да каже да нема задовољстава у животу, у некој сочној причи успут или захвалности што се нека драматична ситуација ето управо завршава. Па таман да одахне, схвата Меркур код свих нас да баш та особа која је помогла да се све добрим сврши је она коју смо попреко гледали, били спремни да критикујемо или омаловажавали успех те особе само зато што је имућан  или превише опуштен, има леп и лагодан живот. Некима ће то бити јак клијент који улеће баш кад треба, некима помоћ с врха или веза коју и да нису тражили - добили су јер се неко заузео својим добрим да помогне. Како год, оног часа кад Меркур разуме да људи и данас као и пре 300 година чине исправне ствари јер верују у њих, а не зато што се поводе ситуацијама и личном добити, када поново добије доказ да поштен човек није постао мит, неће моћи чак и да му је Марс пред носом да исуче онај мач. Јер савест не да.

Зато је децембар месец за опраштања, мирења где је било свађа. За добре медијације у послу. За нове пословне и финансијске планове за наредну годину. Ово је време када захвалност постаје одговорност и исправност је чување онога што имамо. Па као да се и врлине враћају на велика врата у децембру. На пример: можда сте упознали неку особу и разменили пар јаких вајбова, али то не значи да ће се нешто развити ако је неко већ заузет. Исправност у делу је оно што нас обавезује да тиме докажемо да смо завредели све оно што смо добили и да нећемо тек олако нешто вредно срушити. Или пословна прилика која буди апетите и нагоне али због које би требало да срушите нешто где вам је заправо добро. Па опет, одустајање а у ствари једно свесно 'Могу без тога'. И као да списак без чега све можемо је онај који нас чини богатијима, јер је свака ставка тог списка одређена нечим што смо добили. Дато нам је да у децембру осетимо тај склад, и да се потрудимо да га не нарушимо.

А ко би могао да га сруши?

Па Венера. Гладна више него икада док је у Шкорпиону (од 4. децембра). У опозицији са Јупитером и ето вечери кад неко ко има све, губи оно што је највредније због личне слабости. Било на коцки или у односима, послу. Слабост може бити страст или порок или себичност... но, слабост је слабост. Овакви дани су нарочито од 4. до 13. децембра када ће се неки ломити да ли се препустити Венери (што значи слатко губитништво па нек' иде живот) или ће је везати Сатурном у Рибама који ће у исто време бити у тригону са њом. Обуздавање. Зато Венера и Јупитер кад год се нађу у лошем аспекту могу бити добри једино онима који ништа немају да изгубе. Они на ове аспекте једини добијају. И љубав а и новац. Сви остали могу да се полакоме и превиде да им је добро било све док нису мислили да може боље.

У децембру доминира добар аспект Меркура и Сатурна који ће нас све уозбиљити, дати нам оловку и блокче да попишемо свако "за" и "против", да ставимо на папир и план за наредну годину, јер нема бољег периода за прављење стратегија и планова од Меркур/Сатурн аспекта. То је оно када желимо да будемо корисни себи, економични, да интелигентно користимо своје досадашње искуство. Неће нам бити проблем да ту попишемо и све своје мане, недостатке, слабости, пропусте, грешке. Да ли су нас други задовољили, и то је питање на које сада треба одговорити и по добијеним резултатима лагано без тензије упловити у Јарца 22. децембра када и Сунце улази у серију добрих аспеката све до средине јануара.

Како је Јарац принцип истрајности али и пентрања (као што Бик увек може 'још!', Јарац увек може 'даље') па зато сада желимо да преузмемо контролу и на послу. Желимо - не значи и да ћемо то постићи одмах јер су најчешће јарчевске стратегије прављене на дужи период. Дакле без залетања и идеја да се све може преко ноћи. Такође ми се чини да чак и тамо где има негативне енергије, неслоге, долази до одређене врсте затишја и мира. Макар да су у колективу заћутали из чиста мира, или што од силног посла немају кад да се враћају на разговоре петнаест пута вођене, добро је - више се не свађају и не дозлогрђују осталима.

Једино Венера од 4. децембра успева да се мало више фокусира на себе и шта она хоће и не преза од идеје да и манипулацијом, тактиком, игром, шармом до тога и дође. Да да себи награде, повећа плату на пример или угради се у неки нов пројекат који стартује крајем јануара. 'Који је мој део' и 'где сам ту ја' јесу њена питања, али негде остаје без посла баш сада па све што би требало да буде 'љубавна драма' постаће 'пословна драма'.

На приватним пољима она ће се бавити исто тако тиме колико је добила, чега. Не колико је дала, већ само колико је добила и да ли је то довољно за њену напаћену душу. Како ће имати изазовну ситуацију у данима око 9. децембра тада ће преломити - а њена дилема је: да ли се држати моралних скрупула и даље или не.

Можда кад би јој неко објаснио да не уме да ужива, не уме да се радује као Венера у Бику, па ни да даје срећу самим тим другима, можда би мало закочила. Када би јој рекао да овај свет није направљен да се само нешто добије и та илузорна моћ којом се води и умишља углавном да је боља од других или паметнија, популарнија, да сва та пажња за којом жуди може поново да буде њена само када би кренула да кука и тражи од једнога до другога. Да малтене проси помоћ и отараси се достојанства опет би добила и била срећна. Тражење једино помаже Венери у Шкорпиону, мала отимачина среће за коју убрзо постану људи незахвални као да се подразумева јер желе да забораве све те тренутке своје личне немоћи и нарочито оног ко им је помогао. И да од заузимања непријатељског става према онима који су је хранили, обасипали парама или пажњом је можда њен максимум? Неко ће надам се и то схватити и себе сачувати драме.

У љубави углавном слављенички, друштвено, породично, а тамо где су кризе у току крајем децембра свако наставља својим путем о чему ће више говорити Венера у Стрелцу.

Ово је и време за враћање дугова, крпљење рупа где их има, учвршћивање граница које су се показале као добре и постављање нових тамо где их није било. Ово је и трговина, економија, административне ствари које имају своје рокове и подсећају нас да се њима позабавимо.

Сунце блиста од када уђе у Јарца 22. децембра и воља ће моћи да се опипа. Но, док је у Стрелцу не осећа се најбоље па ће неки активирати тај транзит. Конфузија, нереални планови, пуно фантазије, ирационалног, претпоставки које немају темеље нарочито су изражене око 16. децембра (када буде у квадрату са Нептуном из Риба). Све то има за резултат осећај губљења снаге и паралисаност у деловању. Па ако се тада са овим идентификујете, најбоље је сачекати и не покретати неке важне пројекте нити разговоре за које ни сами нисмо сигурни да ли желимо да идемо у том правцу или не. Са друге стране, тај период може бити добар за ескапистичке радости, неконтролисане куповине, прославе, љубавнике, грешнике и уметнике. Али како је једна од особина овог периода и лагање, многи могу бити жртве манипулације, двоструке игре, замке су на путу, увек постоји цена наивности па се можемо тада наћи у ситуацији када схватамо да је неко искористио или злоупотребио дато поверење. Или ће сада доћи на наплату цена за пређашњу наивност и лаковерност.

Ко се препозна у овом опису сходно ономе што му се дешава - излаз је увек у непобитној искрености и прихватању последица што пре, да им видимо леђа и окретање новог листа. Ако смо пали - били смо паду склони каже стара изрека, али исто тако ако смо преварени или издани - то је баш оно што смо несвесно призивали јер нам је била потребна једна агонијица да би смо схватили да толико нисмо спремни да идемо далеко. Самообмана је некада управо пут до самопоуздања, али тек када прихватимо своје комплексе или грешке. Ко још није спреман, добро је да зна да је друга половина децембра јако опасна, може лако да се претера и пуно изгуби ако се ризикује, препусти раскалашности, расипништву и идејом моћи. Марс ће тада бити у Стрелцу у квадрату са Нептуном, а његове игре су само оне у којима једино добија онај који губи. И то на психолошком и духовном нивоу - човек тада разуме за шта просто није рођен и коначно уморан од силних покушаја спреман је да прихвати своју праву природу и меру.

Хороскоп по знацима за децембар:

Ован и подзнак Ован

Бављење законским стварима, саветовање са другима. Платите за савет, не идите пречицом на карту познаниковог брата - већ се потрудите, па ће се потрудити и друга страна. Емотивно долази до нагле промене у ритму, динамици везе од 17. до 23. децембра. Неприлике су могуће на путевима, осим ако није у питању викенд посао који вам црпи пуно снаге али и доноси адекватну зараду. Биће напорно где год да путујете, физичка активност, стално на ногама, у покрету. Претериваћете и желети да пуно ствари решите одједном што ће вам све до краја децембра и полазити за руком. Цена може бити прехлада, колапс имунитета и слично па су планови за Нову годину под знаком питања због психофизичког пада.

Венера вам помаже кредитима, зајмовима, сад имате од кога да тражите и добијете шта год вам треба. Жене ће се углавном наћи негде близу да помогну, посебно од 5. до 12. децембра. Но, ако гаје емоције према вама могу се нешто касније осетити искоришћеним. Видите како ћете.

Бик и подзнак Бик

Као што сте могли да видите и сами до сад, није лако имати Јупитера у свом знаку. Она прича о добру и обиљу не долази тек тако. Јупитер је углавном строг попут Зевса и тражи да прво ви њега обаспете врлинама. Како је децембар његов месец, требало би да можда мало попусти и коначно вам уручи диплому у виду боље плате или унапређења, а незапосленима или онима који су баш незадовољни ситуацијом понуди нешто много боље. Иако је данашњем човечанству он већ неко време јако досадан јер попује и проповеда да је највећи капитал миран сан, савест, здрав ум и у старости, у децембру ћете и сами мало више личити на њега и бити охрабрени ако нисте у међувремену склизнули превише у самоповлађивање и налажење оправдања и изговора за сваку своју непримерену акцију. У том случају, материјални губици су адекватна казна што се Јупитера тиче. Он просто обожава да укине себе и покаже нам како изгледа живот кад Јупитера неко време нема.

Близанци и подзнак Близанци

Вама се одједном никуда не жури. Просто је скоро па смешно. Попут статисте на снимању ћутите, чекате, слушате, памтите...све. Децембар и није време за пуно приче, али како ви морате да причате онда ћете причати са собом, мислити у дијалозима, дописивати се са собом и правити подсетнике, шеме, графиконе. Морате да нађете излаз из лавиринта а децембар вас води заобилазним али добрим путем ако не будете нестрпљиви. Дакле, лагано. Савет је да више слушате и ослушкујете, да не повлачите нагле потезе. Сусрет са једном особом или разговор, коју цените и која је реална пробистриће вам ум. Препознаћете све недостатке и проблеме у прошлости који су вас довели до ове ситуације данас. Прави пробој за вас је у фебруару, али у децембру је почетак који креће са припремом. Срећно.

Рак и подзнак Рак

Док је Меркур у Јарцу у вашој седмој кући (1. до 23. децембра) неће бити лако наћи заједнички језик са партнером, било животним или пословним. Заправо приче ће бити пуно. Можда и превише за ваше осетљиве уши. На моменте ћете се видно искључивати и бавити паралелним световима у којима живите и где је увек све баш онако како сте хтели. То може бити други посао који радите, хоби, љубав и сл. Оно што други не знају је да у једном од тих светова ви већ имате нов план, нову идеју и подршку и много бољу комуникацију. То је тренутно ваша тајна или ако се још није отворило, ускоро би могло. Наметање туђег мишљења вама, одувек је значило ући у антипротиван став спрам света. Како сте рођени глумац неће вам бити лако да децембар одглумите попут прерушеног Одисеја, да нико ни не помисли да имате кеца у рукаву или слободу у одлучивању. Јануар је зато месец ваше видљивости па вреди сачекати.

Лав и подзнак Лав

Путовање је једна од бољих ствари у децембру, под условом да не останете без пара и под условом да не добијете температуру и под условом да вас нису непланирано задржали на послу... дакле све би могло да буде добро, АКО! Условност децембра која вам дише за вратом биће једини узрок ваше нервозе повремено јер ће планови висити у ваздуху и чекати задњи дан да знате како ћете и шта ћете. Емотивне провале, неочекивани распелти односа у животима људи који су вам важни, изненадни сусрети са људима из прошлости могу донети поплаву осећања. Тежите блискости, истинском препознавању што може бити добар период за класификацију са ким се дружите конвенције и посла ради, а са ким јер су вам душе повезане. Уређивање простора за живот, бацање сувишног.

Девица и подзнак Девица

Љубавна комуникација ће обојити велики део децембра па водите рачуна када шаљете поруке коме их шаљете да случајно не погрешите што се може догодити 15. до 22. децембра. Некада сте превише љубазни и фини што и сами знате, а после бежите од лудака и манијака. Децембар у том смислу нуди читаву плејаду ликова који би могли само на трен да звуче или делују пријатно, а већ у следећем да вас непријатно изненаде својом скривеном личношћу. Младима нарочито опрез да воде рачуна шта сада каче на социјалне мреже и са ким деле своје шифре и приватне слике.

Изненадни гости у децембру, пуна кућа. Плаћање дугова или прављење дугова сада па плаћање после. На послу је углавном досадно осим ако не радите са иностранством па евентуално путујете, онда вас Јупитер из Бика и ваше девете куће која се тиче путовања обасипа новим приликама, службеним возилом или плаћеним курсевима и картама за јавне догађаје.

Вага и подзнак Вага

Изглед је важан увек. Док је Венера била у Ваги могли сте да радите на ономе што се прво види и доводите се у ред, а сада када је у Шкорпиону на статусу и стандарду. То је време када бацамо старе чизме јер смо купили оне нове, скупље, квалитетније. Колико год да имате или немате пара, у децембру ћете макар на дан завидети другима јер имају више. Зато је важно да себе обрадујете једном ствари али квалитетном. Да осетите и на себи како живот може бити плишан, топао и екстравагантан. На мајице и дуксерице заборавите, само кошуље и све на дугмиће, деколте обавезно, јер ово је више обнављање вашег гардеробера, доњег веша, детаља који говоре о статусу и моћи него ваше личности. У љубави неко ко вам се свиђа иде на пут или је на путу, што отвара простор за још интензивнију комуникацију дописивањем. Ако сте у сталној вези пазите се мушкарца у црвеном ауту или жене са дугим ногама. Може бити узаврела атмосфера због које ћете с муком морати да у секунди одлучите да ли да бежите или да згрешите.

Шкорпион и подзнак Шкорпион

Љубав је све што нам треба кажу Битлси, али они су били хипици. Тако и вама љубав долази сада само ако сте не баш у најбољем финансијском издању, ако више кубурите него што вам иде. А ако вам иде онда шармом освајате или вас освајају али без неке посебне наде да ће то што се одвија потрајати. Тек да зачини атмосферу и малко вас омађија, евентуално донесе неку корист у послу и лакоћу, али опет самоћа. Неиздрж је друго име Марса у Стрелцу а како је он ваш владар тај неиздрж може да вас одведе на три нове стране о којима до јуче нисте ни размишљали. Стартни сте више него што мислите, само се чврсто Меркуром у Јарцу (ћутањем и уздржавањем) држите за столицу (Сатурн у Рибама). А ако би на ноге устали, ви би вероватно кренули и онда не би стали док се не уморите. То и није лоше за посао, није ни за љубав под условом да сте слободни. Заузетима борба оне животињске стране Марса у Стрелцу са људском, па покушавате да га укротите савешћу и неодговарањем на зов природе.

Стрелац и подзнак Стрелац

Ето Марса у вашем знаку и ето строгог погледа због ког вам се склањају кад пролазите. Наравно да нисте ни свесни колико можете опасно да делујете другима, неприступачно и надмено. Отуда се не чудите ако у овом периоду чујете да вас је неко оговарао, рекао о вама нешто лоше и слично. Друга је ствар што док сте имали тај израз на лицу ви сте заправо размишљали да ли сте платили инфо стан, или покушавали да се сетите шта је још требало да завршите пре него се вратите кући. Брзи сте и директни увек, а сада нешто више па је најбоље да када осетите потребу да некоме одговорите јер греши, не зна или није разумео - одустанете. Нећете наћи праве речи а у брзини несмотрено можете некога увредити. Селидбе у овом периоду најпре Стрелчевима који већ живе у иностранству далеко од места рођења. Венера је у Шкорпиону у вашој дванаестој кући, буди вам се деликвентна природа, па се нећете либити да нешто прошверцујете, изврдате законске прописе или шармирате пореску службеницу. За љубав то је углавном период када се потајно бојите да ћете заувек остати сами и да вам се љубав више никад неће десити у животу. А ако сте у стабилној вези - склоност преједању. Лако можете сада бити груби и неасертивни у контакту са ауторитетима. Пазите да вас не приведу.

Јарац и подзнак Јарац

Да вам је сваки месец као овај децембар где би вам крај био! Иако ће Меркур бити ретроградан у вашем знаку од 13. децембра и вероватно вас на нека места враћати више пута, добри аспекти које прави са Сатурном и Јупитером указују на успешно завршавање свих отворених тема а које се баш дуго развлаче и трају. Ово је и пословно тапшање по рамену и пружена рука након чега ћете одахнути. Љубав је место немира па је најбоље да останете у научно истраживачком односу према емотивним стварима. То је оно када размишљате о другој особи испитивачки, из чисте радозналости а не осећања или жеље да се пошто пото нешто даље деси. Јер нагле ствари могу бљеснути и завртети вам живот као на рулету, али исто тако можете лако и брзо остати празних рукава. Ризик није добар избор у децембру, већ стрпљење. Марс вас не дира, спутавате га олако као и оптимизам који нуди, док ће Сунце од 22. децембра ако до тада издржите без грешака учинити да будете поносни на себе и то што нисте скренули са пута.

Водолија и подзнак Водолија

Ко вам мрси конце, даје погрешне информације, наводи на сумњу? Ретроградни Меркур у вашој дванаестој кући као лопов који се пришуњао да вас малко излуди, онеспокоји, узврти. Свакако није лоше да будете одговорнији према личним стварима да не остате без њих, али и све те информације похрањене на лаптопу и дисковима, флешевима су такође лични подаци. Аута ако нема, можда је Паркинг сервис. Не бих да вас плашим али ово је сцена у којој би неко могао да се користи вашом платном картицом, или неким другим званичним документом. Па пажљиво са отварањем линкова, не наседајте. У љубави је важно да нико никога не притиска и да се однос не мења на силу, а сада сте склони да претерујете и превлачите на своју воденицу другу страну чак и да пружа отпор. Преокрети око 20. децембра.

Рибе и подзнак Рибе

Колико сте дуго чекали да пред надређене или сараднике изађете са својим новим замислима, плановима, жељама али и негодовањем, толико ћете као мачем у три потеза још с врата на састанку сасути све шта имате као да једва чекате да с тим завршите и идете даље. Самосталнима ово може бити прекид неких дуготрајних срадњи које су се истрошиле и за које више нисте мотивисани, али и најава нових! Оставите по страни оптимизам и држите се папира и оловке. У емотивним стварима ово је време када партнер може бити врло добар саветник, прави пријатељ који вас неће поштедети ако негде грешите или имате лошу претпоставку. Иако ћете углавном причати о буџету, плановима и послу - његова објективност и налажење решења у затегнутим ситуацијама подсетиће вас зашто је вредан ваше љубави. Рибама које су сингл ово може указати да ће управо налетети на особу са којом могу бити у вези преко посла или услуге (помоћи) која вам буде потребна па вас то у ствари и повеже.

image