Магазин

Научници открили узрок јутарње мучнине код трудница

Уз радост и узбуђење које доноси трудноћа, ту су и мање позитивне стране, као што је симптом јутарње мучнине. Научници верују да најновије откриће о узроку повраћања код трудница може помоћи женама које пате од овог симптома, али такође може помоћи и онима које су подложне интензивном облику јутарње мучнине и пре него што затрудне.
Научници открили узрок јутарње мучнине код трудница© Freepik/senivpetro

Јутарња мучнина, која укључује повраћање, вртоглавицу и губитак апетита је један од најраспрострањенијих симптома трудноће широм света. Жене примењују бројне кућне методе или пију лекове да би ублажиле овај непријатан осећај, али до сада није постојало довољно студија у којима се дубље анализирао прави узрок.

Испоставило се да је главни "кривац" за јутарњу мучнину хормон ГДФ15, који се у великим количинама производи у постељици у прва три месеца трудноће. Овај хормон је присутан код већине људи и може да се лучи у великим количинама када смо под стресом.

Научници су открили везу између ГДФ15 и прекомерног повраћања у трудноћи, поготово код случајева који доводе до хоспитализације. Истраживачима у прошлости није било јасно да ли ова промена долази од мајке или од бебе, али сада је одговор јасан.

"То је сигнал који нашем мозгу говори да се нешто дешава у телу. Другим речима, беба која расте у стомаку је одговорна за мучнину," објашњава ендокринолог и аутор студије др Стивен Орахили за журнал "Нејчер".

Додаје да су нивои хормона ГДФ15 највиши у првом тромесечју, а детаљне анализе крви су помогле научницима да открију разлику између ГДФ15 који тело мајке аутоматски производи и оног који долази искључиво од фетуса. Уочили су да је онај који се налази у постељици имао директну везу са мучнином. Др Орахили верује се овај механизам у људском телу развио да би беба била заштићена од потенцијалних токсина у храни. "Постељица мами шаље поруку: Води рачуна о храни коју једеш," закључио је.

Зашто неко има блаже, а неко јаче облике мучнине

Кроз експерименте су утврдили да генетика највећим делом одређује да ли ће трудница имати потешкоће са овим симптомом. Ако се током живота у телу производе високи нивои хормона ГДФ15 (дакле, пре трудноће), онда ће трудница вероватно искусити мање интензивне мучнине или се симптом уопште неће појавити. Ако пре трудноће нивои хормона нису били високи, онда постоји вероватноћа да ће овај симптом бити много више изражен.

Истраживачи верују да је следећи корак тражење адекватне терапије. Једна могућност може бити десентизација, то јест превентивно излагање хормону како би се тело адаптирало на промену и мучнина не би била толико интензивна, а постоји и опција развијања терапије којом ће се блокирати рецептори хормона ГДФ15.

image