Магазин

Припитомљавање паса утицало је на промену боје њихових очију

Да ли вам је некада тешко да одбијете свог пса када вас погледа својим тужним, умиљатим очима? Сада је откривено потенцијално објашњење за овај феномен: Припитомљавање и фаворизовање паса са тамним очима утицало је на промену боје њихових очију кроз еволуцију. Због тога, већина паса у домаћинству данас имају тамне, смеђе очи, које су људима "симпатичне" и које утичу на то како се опходе према њима.
Припитомљавање паса утицало је на промену боје њихових очију© Pexels/Lum3n

Разлика између "питомих" и "опасних" очију код паса се може објаснити по начину на који човек перципира "беспомоћна и умиљата" жива бића. Научници сматрају да је боја ириса код паса у последњих неколико хиљада година постала много тамнија зато што је имала улогу у развијању доброг односа са људима, преноси "Гардијан".

Људи су годинама уназад (свесно или несвесно) чешће бирали да удоме псе који имају загасите очи, него оне са веома светлим, а управо је ова врста фаворизације довела до велике распрострањености смеђих очију код савремених раса паса.

Сви савремени пси су потомци вукова, који углавном имају светле или жуте очи, па су истраживачи са Универзитета Теико у Јапану желели да сазнају зашто већина припитомљених паса данас има много тамније очи од својих дивљих предака. Тим научника је учесницима понудио по две фотографије неколико различитих раса паса - сваки пас је на једној слици имао тамне, а на другој светлије очи. 

Од учесника је тражено да окарактеришу сваку животињу као више или мање пријатељски расположену и више или мање младу. Такође су их питали да ли би желели да комуницирају са сваким псом или га чак и усвоје. Забележено је да су псе са тамнијим очима описали као да делују "дружељубивије", "мање претеће" и да би их радо усвојили.

Зашто је боја ириса потпуно променила утисак који су пси оставили у ескперименту? Научници верују да одговор може бити у зеницама.

"Претпостављамо да тамнији ирис подсећа на веома проширену зеницу, која људе асоцира на поглед новорођене бебе. Бројне претходне студије су показале да проширене зенице означавају дружељубивост, физичку привлачност и уливају поверење у посматрача," објаснили су аутори студије.

Додају да тамне очи могу у нама да пробуде жељу да штитимо и бринемо о другом живом бићу, што је управо довело до развоја ове карактеристике код припитомљених паса.

"Могуће је да пси својим тамнијим очима људима шаљу сигнал да нису претња," закључили су истраживачи.

image