Магазин

Чудесне бебе: Жена са две материце родила две девојчице у два дана

Американка са две материце породила се два пута у два дана, што спада у изузетно ретку трудноћу, а порађала се 20 сати. Како лекари сматрају да је скоро немогуће да дође до зачећа у обе материце у исто време, овај случај је право медицинско чудо.
Чудесне бебе: Жена са две материце родила две девојчице у два дана© UNIVERSITY OF ALABAMA AT BIRMINGHAM/ Andrea Mabry

Кесли Хачер (32) породила је једну ћерку у уторак, а другу у среду, саопштено је из Универзитетске болнице у Бирмингему, у америчкој савезној држави Алабами. Девојчице се сматрају "братским" близнакињама - са ретким одвојеним датумима рођења.

Обљављујући на друштвеним мрежама долазак на свет своји "чудесних беба", Хачер је поздравила медицински тим назвавши их "невероватним", пренео је Би-Би-Си.

Мајка и девојчице су сада код куће и моћи ће да уживају у предстојећим празницима.

Мајци је, када је имала 17 година, речено да има дуплу материцу (утерус диделпхyс) и да је то ретка когенитална аномалија која погођа 0,3 одсто жена. А шансе да затрудни у обе материце – дикавитарна трудноћа - биле су још мање, "један према милион", према Униврерзитету у Алабами у Бирмингему.

Госпођа Хачер је претходно имала три здраве трудноће. Овог пута је веровала да је трудна само у једној материци - све док рутински ултразвук није открио да је беба у и другој.

На Универзитету су њену трудноћу описали као рутинску. Професор Ричард Дејвис, који је заједно са тимом водио порођај, истакао је да је свака беба уживала у "додатном простору за раст и развој".

То је зато што је свака беба имала материцу за себе, рекао је – за разлику од типичне близаначке трудноће.

Порођаји госпође Хачер су индуковани у 39. недељи и захтевали су дупло више праћења и снимања у болници – као и дупло већи број запослених.

Њен акушер је рекао како је особље "навијало и радовало се" када је 19. децембра око 19:45 по локалном времену вагинално рођена прва беба. Други порођај је уследио царским резом више од 10 сати касније, следећег јутра.

Професор Дејвис је рекао да се девојчице могу назвати братским близанцима - израз који се користи када се свака беба развије из одвојене јајне ћелије, а свака је оплођена одвојеном сперматозоидом.

"Уосталом, биле су две бебе у једном стомаку у исто време", рекао је професор. "Само су имали различите апартмане."

image