Магазин

Племе Навахо се противи слању људских остатака на Месец

НАСА планира да 8. јануара лансира свемирску летелицу, у покушају спровођења првог такозваног "меког слетања" на Месец од времена пројекта "Апола". У летелици ће се налазити кремирани људски остаци, али ову вест није добро прихватио народ Навахо, највеће америчко домородачко племе, јер сматрају да мисија "скрнави" Месец који заузима свето место у њиховој култури.
Племе Навахо се противи слању људских остатака на Месец© Pexels/samer daboul

Летелица "Перегрин" требало би да буде лансирана у понедељак, 8.јануара, на ракети приватне компаније "Јунајтед лаунч алајанс", у сарадњи са НАСА свемирском агенцијом. Научни инструменти летелице ће да испитују радијацију на површини Месеца, како би НАСА боље могла да припреми посаду за будуће мисије, у склопу програма "Артемис".

Компаније ће да пренесе пошиљке у сарадњи са друге две приватне фирме ("Елисијум спејс (Elysium Space)" и "Селестис (Celestis)"), у којима ће се налазити кремирани људски остаци и ДНК узорци који би заувек остали на Месецу, али унутар летелице. У неким од пошиљака се налазе остаци покојног творца "Звезданих стаза", Џина Роденберија, као и писца научне фантастике Артура Кларка и остаци једног пса.

Вођа народа Навахо Бу Нигрен изразио је у писму званичницима НАСА и министарства саобраћаја да народ осећа "дубоку забринутост и разочарање везано за питање од највеће важности" и затражио је да се лансирање одложи.

"Месец има свето место у многим домородачким културама, па и нашој", написао је Нигрен.

НАСА се извинила и обавезала да ће се убудуће консултовати са Индијанцима, а главни администратор за истраживање Џоел Кернс рекао је у четвртак да је међувладин тим договорио састанак с народом Навахо, али је нагласио да агенција није имала контролу над поступцима својих приватних партнера.

"Врло, врло озбиљно схватамо забринутост народа Навахо и мислимо да ћемо наставити да разговарамо", рекао је Кернс у званичној изјави. Компанија "Селестис" објавила је да поштује право свих култура, али да "нити једна култура или религија не би требало да стави вето на свемирске мисије из верских разлога", преноси портал "24 Френс (24 France)".

Поричући да мисија "скрнави Месец", компанија је нагласила да ће кремирани остаци остати у лендеру.

Прва "свемирска сахрана" спроведена је 1992. године, када је НАСА лансирала узорак кремираних остатака Џина Роденберија и вратила их назад на Земљу, а прва сахрана на Месецу је била 1998. године, када су лансирани остаци геолога Јуџина Мерлеа Шумејкера, заједно са неколико његових драгоцених предмета. У овом случају се такође огласио Навахо народ и тражио је да се НАСА увек консултује са њима пред ову врсту пројекта.

Услуге слања људских остатака на Месец су компаније попут "Елисијум спејса" почеле да се развијају и нуде за ширу јавност од 2015. године, за износ од око 13 хиљада долара.

image
VV inauguration
banner