Магазин

Пливање у хладној води може ублажити симптоме менопаузе

Симптоми менопаузе, са којима се свака жена у неком тренутку живота бори, нису нимало пријатни. Међутим, научници су установили да пливање у хладној води може умногоме помоћи да ова фаза буде испраћена са мање стреса и промена расположења, али и мањим бројем валунга.
Пливање у хладној води може ублажити симптоме менопаузе© Canva / Rido

Жене у менопаузи које се, као са ветрењачама, боре са њеним симптомима, ће последње истаживање научника о овом природном стању веома обрадовати. Истраживачи Универзитетског Колеџа у Лондону су дошли до закључка да пливање у хладној води може умногоме помоћи у сузбијању непријатних симптома менопаузе, али и помоћи у одржавању доброг менталног здравља.

"Хладна вода је феноменална! Практично ми је спасила живот. Сви симптоми су нестали, а ја живим живот пуним плућима", рекла је једна 57-годишњакиња током научног истраживања.

Пливање у хладној води као "лек" 

Од 785 жена које су учествовале у истраживању, чак 46,9 процената је рекло да им пливање у хладној води помаже у борби са анксиозношћу, док је преко 31 процента њих изјавило и да су промене расположења ређе и драстично мањег интензитета. Чак 30,3 посто жена у менопаузи је истакло да се валунзи, који су веома непријатни, након увођења пливања у свакодневну рутину, појављују са мањом учесталошћу.

"Хладна вода је и раније била довођена у везу са побољшањем расположења и смањењем нивоа стреса, док су ледене купке већ дуго популарне међу спортистима којима су у процесу опоравка мишића", објаснила је ауторка студије, Џојс Харпер у интервјуу за научни магазин Пост Рипродактив Хелт. Тренд ледених купки је почетком прошле године поново постао веома популаран, будући да помаже у смиривању ума, јачању имунитета и подстицању креативности.

Колико пливања је потребно да би се симптоми ублажили 

Ауторка студије је истакла да увек треба бити обазрив када је купање у хладној води у питању, те да претеривање ни у овоме, као ни у било којој другој физичкој активности, није препоручљиво. Нарочито имајући у виду да се као последица дугог боравка у хладној води могу јавити и хипотермија или поремећаји срчаног ритма.

Када је реч о дужини пливања, температури воде и учесталости, ни сами научници још увек нису сигурни шта је оптимум. Детаљнија истраживања на ову тему ће свакако донети прецизнија сазнања и јаснију слику, а до тада се женама у менопаузи препоручује да држе континуитет који њима одговара.

Менопауза и њени симптоми

Менопауза је природна појава која најчешће настаје у узрасту између 45 и 55 година, а први симптом јесте изостанак менструалног циклуса који је дужи од 12 месеци. Међу другим симптомима су и појачана анксиозност, честе промене расположења, вагинална сувоћа, а последично и непријатни или болни сексуални односи, као и валунзи, који нису само комична непријатност, већ нешто што заиста може угрозити здравље жене.

image