Магазин

Секс и здравље: Колико често жене треба да имају односе да би биле здраве и виталне

Тајна дуговечности жена крије се у сексу, али не било каквом, већ редовном и са истим сексуалним партнером. Шта каже струка? На који начин секс утиче на женско здравље и колико га је потребно жени како би она остала здрава и витална?
Секс и здравље: Колико често жене треба да имају односе да би биле здраве и виталне© Canva / MB Lifestyle

Сексуални односи су одувек важили за табу тему, али су последњих деценија, захваљујући науци, они коначно постали тема о којој се отворено и без устезања прича у већини друштава. Сада, захваљујући истраживањима, бројни митови "падају у воду", а многе истине излазе на видело.

Сексуална активност позитивно утиче на ментално и физичко здравље жена

Регуларни секс је један од најважнијих предуслова за здравље и дуговечност жена, показало је истраживање које су спровели научници Тексашког универзитета у Остину. Резултати студије објављени су у научном магазину The Journal of the American Medical Association (JAMA).

Истраживање је показало да поред избалансиране исхране, регуларне физичке активности и квалитетног сна, веома важну улогу у женском здрављу играју и редовни сексуални односи са мушкарцима. Разлог за то јесте лучење четири важна хормона - естрогена (полног хормона), као и допамина, серотонина и окситоцина, који су у народу познати и као хормони среће.

Колико секса је потребно жени да би била здрава

Сада када је установљено да је редован секс важан за женско здравље намеће се питање колико често жена треба да има сексуалне односе како би остала здрава. У овом случају, ради се о сексуалним односима једном недељно, премда је управо толико сасвим довољно за постизање здравствених бенефита.

Међутим, увек постоји "али". Сексолози сматрају да је ова "норма" од једног односа недељно применљива искључиво када је жена у сталном, моногамном партнерском односу са мушкарцем, будући да је у том случају ризик од преношења сексуално преносивих болести низак.

У супротном случају, када је жена слободна, тражење партнера зарад редовних сексуалних односа носи више ризика него бенефита по здравље. Тада је по женско здравље неупоредиво боље суздржавати се од сексуалних односа, него се трудити да они буду редовни.

image