Магазин

Авио-компанија мери тежину путника пре уласка у авион, одлука разбеснела јавност

Када на аеродрому особље саопшти да нам је пртљаг прекорачио дозвољену тежину, та информација сигурно изазива стрес и нервозу. Финска авио-компанија "Финер" (Finnair) одлази корак даље и предлаже путницима да и они стану на вагу.
Авио-компанија мери тежину путника пре уласка у авион, одлука разбеснела јавност© Tim van der Kuip/unsplash

Финска авио-компанија "Финер" започела је у понедељак добровољно мерење на аеродрому у Хелсинкију. Циљ овог потеза је да се омогући боља процена тежине терета авиона пре полетања. Саопштено је да се до среде већ измерило 600 волонтера.

Из "Финера" је наглашено да пуници нису "кажњени" због своје тежине и да се бројеви чувају дискретно, подаље од радозналих очију:

"Наши клијенти су потез до сада схватили заиста позитивно. Били смо прилично изненађени бројем људи који желе да учествују", каже Суви Алтонен, портпарол компаније.

Сваки авион има фиксну максималну тежину која се не може прекорачити. Тежина путника и њиховог ручног пртљага се обично заснива само на просечној тежини која се ажурира сваких пет година.

Резултати вагања, који ће бити настављени до маја, биће послати финској агенцији за транспорт и комуникације и користиће се за прорачун баланса и утовара авиона од следеће године па до 2030.

"Мерења се прикупљају у безбедносне сврхе и ни на који начин нису повезана са личним подацима корисника. Снимамо укупну тежину и основне информације о клијенту и ручном пртљагу, али не тражимо, на пример, име или број резервације. Само агент за корисничку подршку који ради на мерној тачки може да види укупну тежину, тако да можете мирно да учествујете у студији", појашњава Сату Мунука, шеф земаљских процеса, а пише Гардијан.

Потез финске авио-компаније изазвао буру на мрежама

Колико год је овај корак "Финеру" користан и како наводе, служи у безбедносне сврхе, многи пратиоци на мрежи Икс сматрају да је мерење путника пре уласка у авион, па чак било и добровољно, ипак срамно и да нема потребе за тим.  

Ипак, било је и оних који мисле да ово и није тако лоша идеја, јер може да неког мотивише да изгуби килограме. 

image