Магазин

Зашто имамо утисак да време брже пролази како старимо

Већ полако газимо у средину фебруара, а имамо утисак да је дочек Нове године био јуче. Многе од нас прати осећај да време лети брже како старимо и да нам све измиче буквално пред очима - на тренутак се окренемо и гле - већ је крај месеца, године, деценије. Овај феномен интригира и научнике, који немају концензус о томе шта тачно узрокује овај осећај, али сматрају да се време убрзава како старимо због промена у мозгу.
Зашто имамо утисак да време брже пролази како старимо© Andrea Piacquadio/pexels

Дани нам пролазе брзо, недеље пролете за трен ока, нижу се месеци, године. Имамо утисак да како смо старији, све се брже догађа, деценије живота прођу веома брзо. Овај осећај, који прати многе људе, интригира и научнике и постоје разна истраживања која се баве мистеријама перцепције времена.

Неку стручњаци кажу да је осећај о брзој пролазности времена повезан са тим колико дуго живимо - петогодишњак сматра да је година дуга јер чини 20 одсто његовог живота. Други указују на промене у мозгу које долазе с годинама. Наиме, наша способност обраде визуелних информација успорава се са годинама - опажамо мање менталних слика, а време као да се убрзава.

Време лети кад се забављамо

Однос према времену, деца скроз другачије доживаљавају у односу на одрасле. Томе у прилог иде и једно истраживање које је спроведено у Мађарској. Наиме, истраживачи су равномерно поделили 138 људи у три старосне групе: од 4 до 5 година, од 9 до 10 година и одрасле. Сви су гледали два кратка филма у трајању од 1 минута.

Видео снимци су изгледали и звучали слично, али су имали значајну разлику: један је имао више акције (полицајац који је спасао животиње и хапсио лопова), док је други био монотон (затвореници су бежали у чамцу).

Занимљиво је да је најмлађој групи, динамични снимак био дужи, док је старијој деци и одраслима видео са чамцем био дужи.

"Време је задовољство за децу. Како растемо, време постаје све више валута. Када нам људи краду време, осећамо се као да краду новац од нас. То је веома тужно", рекао је главни аутор студије др Золтан Надасди.

Када смо заузети или расејани - или уроњени у занимљив видео - можда заборавимо да пратимо време. С друге стране, када гледамо досадан филм или чекамо некога ко касни, стално проверавамо сат, питајући се када ће се филм завршити или ће се особа појавити - време се успорава.

"За децу, када су ствари биле занимљиве и стимулативне, време је изгледало као да се успорава – дешавале су се занимљивије ствари. Као одрасли, склони смо да доживљавамо супротно. Време лети када се забављамо, рекао је професор психологије др Адам Андерсон, а пише Вед-Ем-Де.

image