Магазин

Научници створили прво АИ дете на свету: Упознајте Тонг Тонг

Група кинеских научника тврди да је креирала прво "АИ дете" на свету, које се наводно понашања као "прави човек", доноси сопствене одлуке и има способности сличне онима код трогодишњег или четворогодишњег људског детета. Названо Тонг Тонг или "Мала девојчица", прво дете направљено помоћу АИ програма сматра се огромним кораком у правцу развоја АGI (вештачке опште интелигенције).
Научници створили прво АИ дете на свету: Упознајте Тонг Тонг© Canva/Анђела Ћосо

Иновативни модел АИ детета, представљен на изложби "Frontiers of General Artificial Intelligence Technology", способан је за аутономно учење и може показати ниво емоционалног ангажовања који до сада није виђен у развоју вештачке интелигенције, рекли су његови творци на Пекиншком институту за општу вештачку интелигенцију (BIGAI).

Додају да Тонг Тонг непрестано унапређује своје вештине и знање кроз интеракцију са људима и истраживање. Током изложбе у Пекингу, посетиоци су могли да комуницирају са девојчицом и посматрају њено понашање у дигитално симулираној просторији.

На пример, када се Тонг Тонг програмира да жели да се налази у уредној околини, виртуелни аватар би поправио искривљену фотографију на зиду или би чак донео столицу на коју би се попео, да би лакше дошао до оквира ако је превисок. Затим, ако би неко у виртуелној просторији "пролио млеко" по столу или поду током симулације, она би донела крпу да то очисти.

Међутим, једна од главних ствари које издвајају Тонг Тонг од других креација вештачке интелигенције је то што она има моћ да самостално осмисли задатке које мора да реши, на основу сопствених вредности и идеала. Њени креатори тврде да је способна да самостално учи и да "осећа радост, љутњу и тугу".

Супротно томе, бројни АИ програми и роботи још увек не могу самостално да раде, без упутства човека, док Тонг Тонг може да доноси сопствене одлуке и закључке.

"Тонг Тонг поседује ум и настоји да разуме здрав разум којим је уче људи. Она разликује добро од погрешног, изражава своје ставове у различитим ситуацијама и има моћ да обликује будућност", наводи се у промотивном видеу приказаном током изложбе. Иако није потпуно познато да ли Тонг Тонг у будућности може бити поптуно независна, креатори наглашавају да је много самосталнија од других АИ програма.

image
VV inauguration
banner