Магазин

ЧетГПТ потпуно "побрљавио": Одговара на непостојећем језику, пева и прети

"Јеси ли доживео шлог?!" сасвим је легитимно питање корисника који ових дана користе услуге чет-бота ЧетГПТ. Наиме, популарни софтвер са вештачком интелигенцијом потпуно је "побрљавио", а своје одговоре на сасвим једноставне упите почео да даје на непостојећем језику или певушећи. Неким корисницима је чак и претио, па је и забринутост порасла.
ЧетГПТ потпуно "побрљавио": Одговара на непостојећем језику, пева и прети© DALL-E by ChatGPT

Паметни чет-бот ЧетГПТ, у који се многи корисници интернета куну јер им помаже у послу или школовању, ових дана је потпуно изгубио компас. Његови одговори све више личе на неку шалу, а снимци екрана које су корисници поделили, на којима он одговара на непостојећем језику, преко ноћи су постали вирални.

ЧетГПТ се сусрео са егзистенцијалном кризом

Да се чак и роботи понекад уморе од велике количине посла и доживе бурнаут доказао је ЧетГПТ - софтвер који обожавају милиони корисника широм света и којиу овом тренутку важи за један од најбољих АИ алата. Вероватно преоптерећен бројем захтева који се упућују на различитим језицима, он је једноставно "изгубио главу" и почео да измишља речи.

"Дозволите ми да ме енциклопирам, јер постоји још чудесних ствари које су гладне за артикулацијом", одговорио је ЧетГПТ кориснику, користећи непостојећи језик у реченици која уопште нема смисла.

Његови одговори на упите постали су нејасни, написани на неком језику који је мешавина енглеског и шпанског и препуни емотикона који немају никакве везе са темом. Једну од таквих егзистенцијалних криза ЧетГПТ-а забележио је корисник Икс платформе, који је комичне одговоре чет-бота поделио на свом налогу на тој друштвеној мрежи. Објава је за само један дан сакупила невероватних 45 милиона прегледа.

Представници ОпенАИ свесни проблема и раде на његовом отклањању

Коментари на ову ситуацију су преплавили све друштвене мреже. "Као да гледам некога ко полако губи разум", написао је један корисник Реддита, док се други пожалио како му је ЧетГПТ чак и претио. Било је и оних који су боље прошли, те им је чет-бот "певушио" тако што је исписивао замишљену мелодију додајући емотиконе музичких нота. Одједном, цео свет прича о фијаску ЧетГПТ-а.

Неуобичајена ситуација, за коју нико од корисника није могао ни да претпостави да ће се десити, на крају крајева је дошла и до представника компаније ОпенАИ, која стоји иза развоја популарног чет-бота. У одговору који је Шон добио на платформи наведено је да они настављају да сагледавају ситуацију, а да је проблем са неочекиваним одговорима које пружа ЧетГПТ у фази решавања.

image