Магазин

Седам органа без којих можемо да живимо потпуно нормално

Некада су педијатри препоручивали уклањање крајника, чак и здравој деци, али ова пракса више није рутина. Ипак, наводи нас да поставимо занимљива питања, зашто имамо делове тела који се могу безбедно уклонити и ако нам нису потребни, како онда да их уопште имамо?
Седам органа без којих можемо да живимо потпуно нормално© @ prostooleh/freepik

Сматра се да су одређени органи и жлезде некада имали важну улогу у животима наших еволуционих предака, али сада представљају анатомске остатке. Такође, неки органи су изузетно корисни у одређеним фазама живота, па се онда ситуација промени, пише Хелт Хрвард.

У наставку прочитајте који су то органи без којих можемо живети када се уклоне.

Слепо црево

Овај орган је величине малог прста и налази се са доње десне стране дебелог црева. Из разлога који нису јасни, овај део цревног тракта понекад постаје инфициран или упаљен. Иако се може смирити уз лечење антибиотицима, често је неопходно хитно хируршко уклањање.

Крајници

Мрежа лимфних чворова у целом телу део је система за "надзор" имунолошког система који помаже у сузбијању бактерија и вируса. Можемо да замислимо два крајника као веће, специјализоване лимфне чворове који пазе на ове "уљезе". Налазе се на задњем делу грла, а њихово уклањање препоручује се само особама са честим бактеријским инфекцијама грла. Након уклањања, друго лимфно ткиво, укључујући лимфне чворове, могу преузети посао крајника.

Аденоиди -"трећи крајник"

Смештени су у задњем делу носа где се назални пролази спајају са устима и грлом. И они су слични крајницима и могу да се упале, инфицирају и натекну. Дакле, када се уклоне крајници, аденоиди се углавном уклањају у исто време. Као што је случај са крајницима, друго ткиво преузима њихову функцију.

Жучна кеса

Смештена је одмах испод јетре у горњем десном делу стомака. Може доћи до упале жучне кесе, те се у одређеним случајевима препоручује њено уклањање.

Материца

Утерус или материца је репродуктивни орган који подржава раст фетуса. Уколико је потребно, материца се може уклонити без нарушавања здравља. Уобичајени разлози за уклањање укључују болне или прекомерне менструације, бенигне израслине које се називају фиброиди који узрокују бол, крварење или рак.

Тимусна жлезда

Ова мала жлезда се налази високо у горњем делу груди иза грудне кости. Код фетуса или новорођенчета, веома је важна у развоју имуног система. Ипак, одрасли могу да живе и без ње. Операција уклањања тимуса (тимектомија) може се препоручити ако постане канцероген или ако особа развије аутоимуно стање мијастенију гравис.

Слезина

Као и аденоиди и крајници, слезина се састоји од лимфоидног ткива. Филтрира крв, уклања абнормалне ћелије које путују кроз крвоток. Али понекад слезина постаје преактивна и почиње да уклања и здраве ћелије. Повреда слезине, посебно након спортских незгода или оних саобраћајних, узрокује унутрашње крварење, што може довести до спленектомије. Особама којима је одстарњена слезина склонији су одређеним инфекцијама, па ако уклањање није хитно, препоручује се низ вакцинација пре интервенције.

image
VV inauguration
banner